Adrenalin Hormonu: Tehlike, Korku ve Stres Habercisi
Daha önce mutlaka adrenalin hormonu hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Adrenalin hormonunun salgılanması, aktif olabilmek, motivasyon sağlayabilmek ve iyi hissetmek için gereken enerjiyle ilişkilendirilebilir. Bir nörotransmiter olarak da çalışan bu hormon büyük bir yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, adrenalin hormonu kronik strese, baş ağrısına ve anksiyeteye yol açabilir. Bu yazımızda vücudunuzun ihtiyacı olan bu hormonu farklı açılardan ele alacağız.
Adrenalin hormonu nedir?
Daha önce de söylediğimiz gibi, adrenalin de nörotransmitter olarak çalışan bir hormondur. Bu hormon böbrek üstü bezlerinde ve merkezi sinir sisteminizin belirli kısımlarında üretilir.
Esasen, kalbiniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki bazı organların aktivitesini değiştirmek için çalışan kimyasal bir arabulucudur.
- Adrenalin hormonunun temel amacı, beyniniz belirli bir uyarıcıyı tehdit olarak algıladığında sizi dövüşmeye ya da kaçmaya hazırlamaktır.
- Bir diğer faydası ise, bu hormonun kendinizi yaptığınız işe %100 oranında vermenize yardımcı olmasıdır. Bir hedefe ulaşmak için tüm fiziksel potansiyelinizi kullanmanıza izin verir.
- Bunu, kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve akciğerlerinizin oksijeni tutma kapasitesini artırarak yapar. Ayrıca göz bebeklerinizi genişletir ve kol ve bacaklarınızdaki kaslara daha fazla kan gönderir.
- Bu hormonun en çok bilinen bir başka etkisi de metabolizmanız üzerindeki etkisidir. Glikozu beyninize göndermek için glikoz seviyelerini en üst düzeye çıkarır.
- Adrenalin ile ilgili bir başka ilginç gerçek ise beynin tehlikeyi algıladığında sindirim sistemini etkilemesidir. Sindirimi ve bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu yüzden de tüm enerjiniz kaslarınız tarafından kullanılabilir.
Bu nedenle, bu görevler oldukça fazla enerji harcanmasına neden olduğundan vücut sindirimi ve besin emilimini ikinci plana atar.
Bu yazımızı da okuyun: Hormonal Dengesizliğin Gözden Kaçan 8 Belirtisi
Adrenalin hormonu salgılanması nasıl kontrol edilir?
Bir tehdit ortaya çıktığında veya korku ya da endişe gibi yoğun bir duyguyla karşılaştığınızda, böbrek üstü bezlerine bağlı sinirler, adrenalin salgısını kanınıza salması için uyarılır.
Serbest bırakılan adrenalin miktarını, 3 ila 5 dakika boyunca hissedebilirsiniz. Bu, diğer organlarınız etkilenmeden önce duruma tepki vermeniz gereken süredir.
Bununla birlikte, adrenalin ile ilgili problem uzun bir süre boyunca strese maruz kalmanızdır. Bu sürecin sonunda, başka bir hormon olan kortizol adrenalinin salınmasını teşvik etmeye başlayacaktır.
Bu durumda, adrenalin vücudunuzda sadece 3 ila 5 dakika boyunca kalmayacaktır. Günlerce hatta haftalarca vücudunuzda kalarak sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Kalp ritminiz artabilir, başınız dönebilir, sindirim sisteminiz bozulabilir ve baş ağrılarınız artabilir.
Adrenalin: pozitif ve negatif yönleri
İnsanoğlu, bu hormon olmadan özünü biraz kaybedecekti. Yukarıda söylediğimiz şeylerden sonra olumsuz bir izlenim edinmiş olabilirsiniz. Yine de, adrenalin günlük yaşamınız ve hatta kişiliğiniz için oldukça önemlidir.
Adrenalin kendinizi canlı hissetmenizi sağlar
Ekstrem sporlar yaparken, dans ederken, bir roller coastera bindiğinizde ya da aşık olduğunuzda kendinizi “zirvede” hissetmişsinizdir. Bütün bu duygular, nörologların “beyin ilacı” dediği şeyleri oluşturuyor.
Aslında, bazı insanlar yüksek riskli aktiviteler yaparak adrenalinlerinin doruk noktaya çıktığı durumlara karşı bir bağımlılığa sahiptir. Adrenalin ile ilgili bir başka ilginç nokta, adrenalinin insanları depresyondan uzak tutabilmesidir. Adrenalin hormonu aynı zamanda, zihinsel sağlıkla ilgili olan serotonin hormonunun üretiminde de rol oynar.
Belli sporlar yapmak ya da arkadaşlarla iyi vakit geçirmek, adrenalin salgılanmasının bırakmanın harika bir yoludur.
Ayrıca okuyun: Hormonlar Kilonuzu Nasıl Etkiler?
Çok fazla adrenalin hormonu salgılanmasının sonuçları
Sürekli endişeli bir ruh halinde olmak, korkmak, kalıcı bir anksiyete ve hatta saatlerce fiziksel olarak zorlayıcı bir aktivite yapmak zorunda kalmak bile çok fazla adrenalinin açığa çıkmasına neden olabilir.
Günümüzdeki yüksek tempolu ve stresli yaşam tarzı, bu hormonun vücudunuzda “anormalliklere” neden olmasını engellemeyecektir. Başka bir deyişle, kanınızda çok fazla adrenalin hormonu olabilir.
Aşağıdaki semptomlar sayesinde bu durumu hemen fark edebilirsiniz:
- Kas ağrısı
- Boyun, kol veya bacaklarınızdaki gerginlik,
- Baş dönmesi
- Bulanık görme
- Baş ağrısı
- Uyku problemleri
- Karın ağrısı
- Hipertansiyon
- Kronik yorgunluk
Sonuç olarak, sağlıklı kalmak için önemli olan adrenalini hassas bir dengede tutmaktır.
Rahatlama ve iyi stres yönetiminin yanı sıra hem egzersiz hem de sosyalleşmeyle birlikte aktif bir yaşam tarzına öncülük etmek, yaşam kalitenizi artırmanın harika bir yoludur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. (2017). Adrenalina. Pediamécum.
- Brandan, N., Llanos, I., Díaz, D. A., & Rodríguez, A. (2010). Hormonas Catecolamínicas Adrenales. Cátedra de Bioquímica. https://doi.org/doi:10.2514/6.1998-2696
- Adrenalina. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 24 de septiembre de 2017 de https://es.wikipedia.org/wiki/Adrenalina