Uyku Problemlerini Çözmek İçin 8 Yöntem

Uyku bozukluğu veya uykuya dalma probleminiz mi var? İyi uyumanın ve uyku bozukluklarını önlemenin bazı doğal yollarını öğrenin.
Uyku Problemlerini Çözmek İçin 8 Yöntem

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Uyku problemlerini çözmek, hayati bir öneme sahiptir. Siz de bu tür sorunlar yaşıyorsanız, bu yazımızı kaçırmayın.

Kaliteli bir uyku, biyolojik bir gerekliliktir. Uyku, fiziksel ve bilişsel sağlığınız için çok önemli işlevleri yerine getirir. Yetersiz uyumak, uyku bozukluklarına sebep olabilir.

Bu dinlenme süresince, vücudunuz enerji depolayarak kendini yeniler ve sadece geceleri salgılanan hormonlar salgılar.

Bu da, vücudunuzun tüm sistemleri dengelemesine yardımcı olur ve ayrıca günlük aktivitelerinize daha fazla yoğunlaşmanızı sağlar ve zihinsel performansınızı artırır.

Yaşam tarzımızı ve uyku döngümüzü etkileyen teknoloji yüzünden deliksiz ve dinlendirici bir uyku almak ve uyku problemlerini çözmek giderek zorlaşmaktadır.

Bu durum, ani ruh hali değişikliklerine neden olur ve hayat kalitenizi yavaş yavaş etkiler.

Neyse ki uyku problemlerini çözmek ve iyi dinlenmenize yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı doğal yöntemler vardır.

Bugünkü yazımızda, kendinizi huzursuz hissettiğinizde kolayca uykuya dalmanızı sağlayacak en etkili 8 yöntemden bahsedeceğiz.

Uyku Problemlerini Çözmek İçin Kolay Tavsiyeler

1. Akşam yemeğinde hafif şeyler yiyin

yemek yiyen aile

Uykudan iki ila üç saat önce hafif bir akşam yemeği yemek, dinlendirici ve kesintisiz bir uyku için çok önemlidir.

Çok fazla yediğinizde ya da rahatsız edici besinler tükettiğinizde asit reflüsü ve hazımsızlık gibi problemler yaşayabilirsiniz.

Tabii ki, akşam yemeği yemeden uyumak da iyi bir fikir değildir çünkü açlık hissi gece boyunca sizi rahatsız edebilir.

2. Yatağınızı sadece uyumak için kullanın

Yatağınızın uykuyla olan zihinsel bağı, uyku vakti geldiğinde iyice dinlenmenizi sağlayacaktır.

Bu nedenle, işleriniz ya da dinlenmek dışında bir aktivite için yatak odanızı kullanmamak iyi bir fikir olabilir.

3. Yatak odanızda güzel bir ortam yaratın

uyku problemlerini çözmek için fikirler

Yatak odanızın atmosferi, kesintisiz ve dinlendirici bir uyku elde etmekle yakından ilişkilidir.

Rahat bir yatağa, doğru yastık tipini kullanmak ve ışıksız uyumak dinlenmenize yardımcı olacaktır.

Benzer şekilde, yatak odanızı rahatsız edici unsurlardan, kokulardan veya rahatlamanıza engel olacak başka şeylerden uzak tutmak iyi bir fikirdir.

4. Bir uyku düzeni oluşturun

Uyumak ve uyanmak için belli bir programa sahip olmak uyku problemlerini çözmek için yardımcı olacaktır.

Vücudunuz, ona dayattığınız bu programa uyacaktır. Böylece zamanla belirlenen zamanda uykuya dalmak ister hale geleceksiniz.

Elbette, en iyi sonuçları almak için televizyon veya cep telefonu gibi unsurlar olmadan uyumak iyi bir fikir olacaktır.

5. Gün içinde uzun şekerlemeler yapmayın

uyku problemlerini çözmek

Gün içinde çok fazla uyumak, gece uyku vakti geldiğinde sizin için bir problem yaratabilir.

Akşamüstü, kısa bir süreliğine uyumakta bir problem yoktur ancak bu uykunun 20 dakikayı geçmemesine dikkat etmelisiniz.

6. Herhangi bir uyarıcı madde kullanmayın

Sigara içmek, alkol ve kahve tüketmek, vücudunuza beyninizi uyanık tutacak uyarıcı sinyaller gönderir.

Bu sebeplerden dolayı, bu uyarıcı sinyaller uyumanızı güçleştirir. Bunun nedeni ise beynin aktif olması ve dinlenmesini söyleyen sinyalleri almamasıdır.

7. Geceleri tempolu egzersizlerden uzak durun

Yüksek tempolu fiziksel egzersizlerin, vücut sağlığı için oldukça önemli faydaları vardır. Ancak akşam saatlerinde egzersiz yapmak iyi bir fikir değildir.

Sarf ettiğiniz çaba, beyninizdeki uyarıcıları devreye sokar ve uykuya dalmakta zorluk yaşarsınız.

Günün başka bir saatinde ya da uyumadan en az 5 saat önce egzersiz yapmak çok daha iyi olacaktır.

8. Doğal tedaviler deneyin

Gerekli bir amino asit olan triptofan bakımından zengin tedavilerle melatonin üretimini artırarak tüm uyku problemlerinizi çözebilirsiniz.

Bu hormon,vücudun rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda, zihinsel ve fiziksel faaliyetleri yatıştırıcı bir etkisi de vardır bu sayede zorluk çekmeden dinlenebilirsiniz.

Bu doğal tedavilerden bazıları:

  • Soyulmuş muz çayı
  • Sıcak Süt
  • Kediotu çayı
  • Ceviz
  • Bal
  • Papatya çayı

Uyku problemleriniz hala devam mı ediyor? Her gün bu tavsiyelere uymaya çalışın. Ne kadar etkili olduklarını ve uyku kalitenizin arttığını göreceksiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Higuchi, S., Motohashi, Y., Liu, Y., & Maeda, A. (2005). Effects of playing a computer game using a bright display on presleep physiological variables, sleep latency, slow wave sleep and REM sleep. Journal of Sleep Research. https://doi.org/10.1111/j.1365-2869.2005.00463.x
  • Fonken, L. K., Workman, J. L., Walton, J. C., Weil, Z. M., Morris, J. S., Haim, A., & Nelson, R. J. (2010). Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1008734107
  • Groeger, J. A., Lo, J. C. Y., Burns, C. G., & Dijk, D. J. (2011). Effects of Sleep Inertia After Daytime Naps Vary With Executive Load and Time of Day. Behavioral Neuroscience. https://doi.org/10.1037/a0022692
  • Van Dongen, H. P. A., & Dinges, D. F. (2003). Investigating the interaction between the homeostatic and circadian processes of sleep-wake regulation for the prediction of waking neurobehavioural performance. Journal of Sleep Research. https://doi.org/10.1046/j.1365-2869.2003.00357.x
  • Carole, W., Sherry, L., Taasan, V. C., Block, A. J., Boysen, P. G., & Wynne, J. W. (1981). Alcohol increases sleep apnea and oxygen desaturation in asymptomatic men. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/0002-9343(81)90124-8
  • Drake, C., Roehrs, T., Shambroom, J., & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.