Testis Torsiyonu: Belirti ve Nedenleri
Testis torsiyonu, testisleri testis torbası içinde tutan spermatik kord döndüğü zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu da testislere ve testis çevresindeki dokulara kanın iletilmesine engel olur.
Testisler sperm üreten bezlerdir. Yumurta şeklindedirler ve skrotal kesede yer alırlar.
Testislere gelen kan spermatik kordda yer alan testis damarından geçer. Venöz dönüş de aynı kısımda ters doğrultuda akışın gerçekleştiği spermatik toplardamarlarda meydana gelir. Testis torsiyonu nedeniyle damarlar tıkanır ve bundan ötürü de testislere kan akışı gerçekleşmez. Bu durum uzun süre devam ederse, testisin alınması gerekebilir.
Testis Torsiyonunun Nedenleri
Testislerin bazı anatomik yapılarda bulunması, bu rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimalini artırabilir.
Testis torsiyonu, yaşlı erkekler de dahil olmak üzere her yaşta görülebilir. Fakat ergenlikte ya da yenidoğanlarda daha sık görülür. Bazı erkeklerin, testis torbasındaki bağ dokusunda görülen bozukluklar nedeniyle, testis torsiyonu yaşama ihtimalleri daha fazladır. Fakat bu duruma yol açan bariz bir neden yoktur.
Testis torbası çevresindeki bir zedelenmeden ötürü meydana gelen enflamasyonlar da testis torsiyonuna neden olabilir. Güç harcanması gereken egzersizler sonrası da böyle bir durumla karşılaşılabilir. Bazı anatomik yatkınlıklar, testislerin testis torbası içinde serbestçe hareket edebilmesine yol açabilir. Spermatik kord normalden daha uzun olduğunda da bu durum görülebilir.
Testis Torsiyonu Belirtileri
Ani ve yoğun ağrı bu rahatsızlığın ana belirtilerinden biridir. Bu ağrı, bozukluğun görüldüğü testiste hissedilse de, kasık bölgesine de sıçrayabilir. Hatta karnın alt kısımlarında dahi hissedilebilir.
Ağrının yanında şu belirtiler de görülebilir:
- Bulantı
- Kusma
- Rahatsızlık hissi
Bazı durumlarda testisler normalden uzun ya da alışılmadık şekillerde olabilir. Genellikle, torsiyon görülen testis şişer, testis torbasının derisi kızarır ve sertleşir.
Belirtilerin yoğunluğu rahatsızlığın ne kadar süredir devam ettiğine göre değişir. Fakat bazen de rahatsızlık kendi kendine iyileşir ve ağrı zamanla diner.
Buna da göz atın: Sıvı Alımı Neden Çok Önemlidir
Testis Torsiyonu Teşhisi
Doktorlar, hastanın hastalık geçmişine bakarak ve fiziksel muayenede bulunarak bu rahatsızlığı teşhis edebilirler. Teşhisi doğrulamak için de ultrason yapılır. Fakat ultrason her zaman gerekli değildir.
Ultrasonda testislere kan akışının azalıp azalmadığı görülebilir. Eğer doktorlar teşhisleri konusunda emin değillerse, ultrason isteyebilirler.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Böbrekleri ve Mesaneyi Koruyan 7 Gıda
Testis Torsiyonu Tedavisi
İki testisi de testis torbasının içiyle birleştirmek için gerçekleştirilen en yaygın tedavi yöntemi ameliyattır.
Bu rahatsızlığın tedavi edilmesi için ameliyat yapılması ve bu müdahalenin bekletilmeden yapılması gerekir. Çünkü zaman geçtikçe kangren olunabilir ve bu da testisin alınmasını gerektirebilir. İlk 6 saat içinde ameliyat yapılabilirse, testisin alınmasına gerek kalmayabilir.
Eğer çocuğunuz testis ağrısından şikayetçiyse, hemen bir doktora göstermeniz gerekir. Tedavi için testis terse döndürülmeye çalışılır ve bunu takiben rahatsızlığın görüldüğü testisin duruşu sabitlenir.
Çok fazla şişlik görülen bazı durumlarda hemen ameliyat yapılamayabilir ve dönmenin elle düzeltilmesi gerekebilir. Fakat yine de bunun ardından ameliyatın mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi şarttır.
Eğer doktorlar durumu erkenden teşhis ve tedavi edebilirlerse, testisler düzgün şekilde çalışmaya devam edebilir. Kan akışı 6 saatten fazla süredir durduysa, zaman geçtikçe testislerin alınma ihtimali artar. Bazı durumlarda testisler fonksiyonunu yitirebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sanz Jaka, J. P., Villanueva, J. A., Garmendia Larrea, J. C., Mendívil Dacal, J., & Arocena Lanz, F. (1989). Torsión del cordón espermático. Archivos Espanoles de Urologia.
- Mongiat-Artus, P. (2012). Torsión del cordón espermático y de los anexos testiculares. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(04)40737-3
- Gonzalo-González, A., Longás, J., Pérez-Barrero, P., Infantes, M., Pérez-Alfranca, C., & Ruiz-Pérez, R. (2007). Bloqueo del cordón espermático como tratamiento del dolor crónico testicular. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.