Tilapia Balığı ve Az Bilinen 7 Faydası
Tilapia balığı, Afrika kökenli bir balık grubuna aittir. Mavi tilapya, Nil tilapyası ve Mozambik tilapyası gibi türleri vardır. Tatlı su çipurası adıyla da tanınan bu balıklar, yemek sektöründe hafif tatları ve diğer yemeklerle birlikte hazırlanmalarının kolay olmasıyla bilinirler.
Bu yazıda tilapiaların ne gibi faydaları olduğunu öğreneceksiniz.
Tilapia balığı, somon ve diğer balık türleri kadar popüler olmasa da balık satılan pek çok yerde bulabilirsiniz. Kalorisi ve yağ oranı düşüktür. Besin maddeleri açısından zengindir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programında kendine yer bulabilir.
Aslında tilapia balığı harika bir D vitamini kaynağıdır ve protein değeri yüksektir. Vücudunuz bu balığın içerdiği besin maddelerini özümsediğinde, beklenmedik pek çok faydası olduğunu fark edeceksiniz.
Az bilinen faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? Neden tilapya balığını beslenme programınıza dahil etmelisiniz? İşte o yedi sebep:
Tilapia Balığı Neden Beslenme Programınızda Yer Almalı?
1. Hamile kadınlar için harika bir seçenektir
Balık genellikle hamile kadınlar için tehlikeli olabilecek yiyecekler arasında sıralanır.
Ancak tilapia balığının civa yoğunluğu çok düşüktür. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri içerir. Genellikle bir diyet yiyeceği olarak önerilir.
- Civa, kılıç balığı, orkinoz ve köpek balığı gibi bazı balık türlerinde yüksek miktarda bulunduğu keşfedilen zehirli bir metaldir.
- 2010 yılında, Yiyecek Güvenliği ve Beslenme Ajansı (AESAN) insanların bu balık türlerini tüketmekten kaçınmaları gerektiğini ifade etmiştir. Özellikle 3 yaşından küçük çocuklar ve hamile kadınların uzak durması gerektiği belirtilmiştir.
Bunu da okuyun: Omega 3 ve 6 Eksikliğinin Bilmeniz Gereken 5 Belirtisi
2. DHA (Dokosaheksaenoik) asit içerir
Tilapia balığı DHA içerir. Hamile kadınlar için ideal olmasının bir nedeni de budur.
Dokosaheksaenoik asit, omega-3 yağ asitleri grubundandır. Ceninin bilişsel fonksiyonlarının anahtarı konumundaki merkezi sinir sistemi, beyin ve göz gibi organlarının gelişimini destekler.
- Genel olarak konuşmak gerekirse, hamile kadınların günlük en az 200 mg DHA tüketmeye çalışmaları gerekir.
- Diğer faydalarının yanı sıra, DHA kan dolaşımına, beyin fonksiyonlarına ve görmeye iyi gelir.
3. İyi bir protein kaynağıdır
Tilapia balığının besin değerlerine şöyle bir baktığınızda, yüksek miktarda değerli protein içerdiğini fark edeceksiniz.
Bilişsel süreçleri ve metabolik sağlığı destekleyen ve daha pek çok faydası olan bu esas besin maddesini, yediğiniz yiyeceklerden aldığınızda, vücudunuz tarafından özümsenmesi kolaylaşır.
- Tilapia balığının 100 gramında yaklaşık 20 gram protein bulunur. Bu 100 gram tavukta bulunan protein miktarıyla kıyaslanabilir.
- Ayrıca değerli proteinlerde daha fazla amino asit bulunur. Bu madde dengeli bir beslenme programının olmazsa olmazlarından biridir.
4. Kardiyovasküler sağlığınızı korur
Tilapia balığının faydalarından bir diğeri de kalp sağlığınızı korumasıdır. Günlük beslenme programınıza bu balık türünü eklediğinizde kardiyovasküler sisteminize sağlayacağı faydalardan yararlanabileceksiniz.
DHA vücutta doğal olarak oluşmaz. Yiyeceklerden alındığındaysa vücutta önemli etkiler yaratır.
- Öncelikle kan dolaşımına iyi gelir. Kan dolaşımı, yüksek kan basıncı ve kalple ilgili sorunların ortaya çıkmasındaki anahtar faktörlerden biridir.
- Ayrıca damarlarınızdaki kolesterol miktarını azaltır. Damarlarda kolesterol birikmesi damar tıkanıklığının, kalple ve damarla ilgili bozuklukların ana sebebidir.
5. Sindirime iyi gelir
Diğer et türlerinin aksine, tilapia balığı, sindirime iyi gelir. Ancak bunun tek sebebi, içerdiği esas besinler değildir. Sahip olduğu doku da bunda önemli rol oynar.
- Bu balık sindirim sisteminiz tarafından kolayca sindirilebilir. Vücudunuz onu kolayca sindirir. İltihaplanma ve kabızlığı önler.
- Sebzelerle birlikte tükettiğinizde yine oldukça hafif ve besleyici bir ana yemek yemiş olursunuz.
6. Kansızlığı önler
Tilapia balığında bulunan demir miktarı azdır. Ancak kansızlığı önlemeye yardımcı olabilecek diğer besinler bulunur. Bu besin maddeleri şöyle sıralanabilir:
- B grubu vitaminleri (B3, B6, B9 ve B12)
- Magnezyum
- Çinko
Bu besin maddeleri, cildinizin, saçlarınızın ve tırnaklarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.
7. Sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur
İçerdiği değerli proteinler ve esas besin maddeleri sayesinde, tilapia balığı, kendinizi aç hissetmeden kilonuzu korumanıza yardımcı olabilecek harika bir seçenektir.
Bu besin maddeleri kasların oluşumunu destekler. Bu da metabolizmanızı güçlendirir.
- Aynı zamanda fiziksel ve zihinsel performansınız artar. Güçlenirsiniz ve daha zor egzersizlerin altından kalkabilir hale gelirsiniz.
- Tilapia balığı sizi uzun süre tok tutar. Böylece atıştırma isteğinizi de azaltmış olur.
Tilapia balığını günlük beslenme programınızın bir parçası haline getirmeye hazır mısınız? Izgarada, buharda veya fırında pişirebilirsiniz. Her şekilde lezzetli olacaktır.
Tilapia balığının lezzeti ve kokusu diğer balıklar kadar keskin değildir. Bu da onu pek çok insan için daha cazip bir seçenek haline getirebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aburto, N., Hanson, S., Gutierrez, H., Hooper, L., Elliott, P., & Cappuccio, F. (2013). Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. Bmj, 346. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816263/
- Bushkin-Bedient, S., & Carpenter, D. (2010). Benefits versus risks associated with consumption of fish and other seafood. Reviews on Environmental Health, 25(3), 161–191. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21038755/
- Chu, H., Gatlin, D., Kuhn, D., Neilson, A., O’Keefe, S., Stoneham, S., Smith, S., & Taylor, D. (2018). Production of omega-3 enriched tilapia through the dietary use of algae meal or fish oil: Improved nutrient value of fillet and offal. PloS one, 13(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29641539/
- USDA (2019). Dish, tilapia, rae. Food Data Central. USDA. Consultado el 8 de Agosto del 2023 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175176/nutrients
- Yamagata K. (2017). Docosahexaenoic acid regulates vascular endothelial cell function and prevents cardiovascular disease. Lipids in Health and Disease, 16(1), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5472966/