Tinnitus İçin Doğal Tedaviler
Tinnitus, dengenizi ve duyma yetinizi değiştirerek işitme yollarını etkileyen bir sorundur. Sebepleri çoğunlukla saptanamaz çünkü genellikle geçici bir durumdur.
Bu durumla mücadele edebilmek için kullanabileceğiniz tamamen doğal tedaviler vardır. Bu yazımızda bu doğal yöntemlerden beş tanesini sizinle paylaşacağız.
Tinnitus Nedir?
Tinnitus, beklenmedik bir anda ortaya çıkan uğultu veya çınlama sesidir. Bu sesler aslında vücut tarafından üretilen seslerin simülasyonudur. Ayrıca, kulağın içinde meydana gelirler ve çeşitli bileşenlerden oluşan işitme yollarında üretilirler.
Tinnitus, yaş önemli olmaksızın hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinir. Komplikasyonlara neden olan faktörler yoktur ve nüfusun sadece küçük bir bölümü bu sorundan muzdariptir. Bununla birlikte, tanı koymak için bir değerlendirme gerekir.
Bu yazıya da bakın: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?
Tinnitusa Ne Sebep Olur?
Tinnitus, pek çok sebepten ötürü meydana gelebilir. Bu sebeplerden bir tanesi, kulaktaki aşırı kir olabilir. Diğer vakalarda ise iyi huylu tümörlerden kaynaklanabilir ancak bu çok nadirdir.
Ayrıca, yüksek sese maruz kalmak da kulaklarda çınlamaya neden olur. Müziğin yanı sıra, çok gürültülü bir ortamda çalışmak da aynı etkiyi yaratabilir.
Patlayıcıların çevresinde çalışmak veya uygun kulak koruması olmadan pilotluk yapmak da kulakta çınlamaya yol açar.
Bu rahatsızlığa yol açabilecek bazı hastalıklar da vardır. Bunlardan bazıları yüksek tansiyon, hipotiroidizm ve kardiyak aritmidir.
Pulsatil tinnitus, kulağın en yakınındaki organları etkileyen spesifik bir hastalıktır. Bu tip kulak çınlaması diğerlerinden daha sık görülebilir.
Bu yazımızı da okuyun: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?
Tinnitus İçin Beş Doğal Tedavi
Bu doğal tedaviler, tinnitusu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Kullanılan malzemeler kulağa zarar vermez ve evde hazırlamak da kolaydır.
1. Sarımsak ve susam yağı
Sarımsak, iç kulap iltihabını azaltan ve enfeksiyonlarla mücadele eden anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu yöntemi önleyici bir tedbir olarak da kullanabilirsiniz.
Yöntem oldukça basittir ve sadece kulağınıza birkaç damla yağ damlatmanız gerekir.
Malzemeler
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı susam yağı (30 ml)
Ne yapmalısınız?
- Sarımsağı iyice dövün ve susam yağıyla karıştırarak ısıtın.
- Soğumasını bekleyin ve kulağınızın içerisine iki üç damla damlatın.
2. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba yapraklarının kan dolaşımını hızlandıran anti-enflamatuar özellikleri vardır. Bu da işitme sisteminin çalışmasını teşvik eder.
Malzemeler
- 3 adet ginkgo biloba sapı
- 1 bardak su (250 ml)
Ne yapmalısınız?
- Ginkgo biloba yapraklarını su ile birlikte kaynayana kadar ısıtın.
- Ardından demlenmeye bırakın ve gün içerisinde bu karışımı tüketin.
3. Soğan
Soğanda antibiyotik özellikler vardır. Soğan suyu kulak kanalını temizler ve enfeksiyonları önler. Soğan ile bir solüsyon hazırlayarak doğrudan kulağınıza uygulayabilirsiniz.
Malzemeler
- 2 adet soğan
Ne yapmalısınız?
- Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın ve suyu çıkana kadar ısıtın.
- Kulağınıza iki üç damla damlatın.
- Başınızı yan yatırın böylece fazlalıklar akabilir.
4. Fesleğen
Fesleğen yapraklarında anti-enflamatuar özellikler vardır. Bu bitki, kulaktaki çınlamayı azaltmak için oldukça etkili olabilir. Tek yapmanız gereken bir solüsyon hazırlayıp kulağa uygulamaktır.
Malzemeler
- 10 adet fesleğen yaprağı
- 3 yemek kaşığı su (45 ml)
Ne yapmalısınız?
- İlk olarak, fesleğen yapraklarını sıvı çıkana kadar ezin.
- Ardından, fesleğen özünü bir miktar su ile birlikte ısıtın.
- Kulağınıza iki üç damla damlatın.
5. Yarpuz
Yarpuz yaprakları kulak çınlaması tedavisinde sıklıkla kullanılır çünkü rahatlatıcı etkileri vardır. İçerdiği özellikler, kulak kanalında rahatsız edici seslere sebep olan aktiviteyi azaltır.
Malzemeler
- 3 adet yarpuz sapı
- 1 bardak su (250 ml)
Ne yapmalısınız?
- Suyu ve yarpuz yapraklarını ısıtın ve 10 dakika demlenmeye bırakın.
- Birkaç dakika soğumasını bekleyin.
- Kulaklarınıza bu karışımdan damlatın.
Bu doğal tedaviler, kimyasal kullanmadan kulak çınlamasını tedavi etmenizi sağlar. Böylece yeniden net bir şekilde duyabilirsiniz. Ayrıca kulak çınlamasına neden olabilecek faktörlerden uzak durmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Durai M, et al. (2017). A mixed-methods trial of broad band noise and nature sounds for tinnitus therapy: Group and individual responses modeled under the adaptation level theory of tinnitus.
- Bayan L, et al. (2014). Garlic: A review of potential therapeutic effects.
- Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.
- Sierpina VS, et al. (2003). Ginkgo biloba.
- Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection treatment: Do alternative therapies work? en web
- Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.