Tıraştan Sonra Tahriş İçin 5 Doğal Çare
Tıraştan sonra cildiniz hiç tahriş oldu mu? Tıraştan sonra ortaya çıkan ve oldukça acı verici olabilecek bu kabartılara psödofollikülitis adı veriliyor.
Küçük kıllar tekrar büyüme evresine geçtiğinde derinin dışında büyümek yerine derinin içinde büyüdükleri için bu kabartılar ortaya çıkar.
Ciddi bir tıbbi sorun olmasa da acı verici ve rahatsızlık vericidir. Bu sorunu tekrar yaşadığınızda daha kötü hale getirmemek için kaşımaktan kaçının.
Psödofollikülitis olup olmadığını nasıl anlarım?
Cildin hem doğal hem de kimyasal bir dizi faktöre karşı hassas olduğunu biliyoruz. Sorunun jilet kabartıları olup olmadığını belirlemek ihtiyaç duyduğunuz tedavilerin bunlar olduğunu belirlemede oldukça önemlidir. Aşağıdaki psödofollikülitis semptomlarına dikkat edin:
- Yakın zamanda tıraş ettiğiniz veya kaşıdığınız bölgelerde kabartıların oluşması.
- Derinizden dışarı henüz çıkamamış küçük kılları görebilmeniz. Eğer koyu bir teniniz var ise o bölgede kıl olup olmadığını anlamak için parmaklarınızla üstünden geçebilirsiniz.
1. Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının vücudunuza birçok yararı vardır. Bu duruma inflamasyon ve rahatsızlığa karşı güçlü bir antiseptik olarak işlev görür.
- Yağlar kullanırken istenmeyen tepkilerden kaçınmak için seyreltmeniz gerektiğini unutmayın.
- Bu doğal çözümü hazırlarken sadece 2 yemek kaşığı çay ağacı yağı, 1 yemek kaşığı zeytin yağı ve bir parça pamuğa ihtiyacınız var.
- Tek yapmanız gereken iki yağı birbirine karıştırmaktır.
- Hazır olduğunda bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
- Sonra, ufak bir miktar yağı pamuğa koyun ve etkilenen bölgeye uygulayın.
Bu tedavide yağı durulamanıza gerek yoktur ve kabarıklıklar ortadan kayboluncaya kadar günde iki kere uygulayabilirsiniz.
Cildiniz hassas ise yağı tıraştan sonra derhal uygulayın. Bu şekilde kabarıklıkların ortaya çıkmasını engelleyeceksiniz.
2. Soğuk kompres
Soğuk kompres de tıraştan kaynaklanan tahrişe karşı iyi bir çözümdür. Ani etkisi inflamasyonu, kızarıklıkları ve kaşıntıyı azaltacaktır.
Bu doğal çözüm bikini bölgesi için idealdir. Hiç sorun yaşamaksızın traştan dakikalar sonra en sevdiğiniz kıyafeti rahatlıkla giyebileceğinizi fark edeceksiniz.
- Sadece birkaç buz küpü ve bir havluya ihtiyacınız olacak.
- Kendi soğuk kompresinizi hazırlarken buz küplerini bir havluya sarın ve tahriş olan bölgeye yerleştirin.
- Günde gerek duyduğunuz miktarda uygulayabilirsiniz.
3. Güvercin ağacı
Güvercin ağacının cildinize için sıradışı faydaları bulunmaktadır. İnflamasyonu ve kızarıklıkları azaltır.
Ayrıca, güvercin ağacı doğal bir antiseptiktir. Bu oldukça iyidir çünkü psödofollikülitis eğer tedavi edilmezse enfeksiyonlara neden olabilir. Lezyonlar ciddi olmasalar da kıyafetler tarafından tahriş edildiklerinde veya kaşındıklarında komplikasyonlara neden olabilir.
- Bunu hazırlayabilmek için 3 yemek kaşığı güvercin ağacı ve bir parça pamuğa ihtiyacınız olacak.
- Güvercin ağacını alın ve bir miktar pamuğa yerleştirin.
- Günde dilediğiniz miktarda uygulayabilirsiniz. Her uygulamadan sonra kabarıklıkların yavaşca ortadan kalktığını göreceksiniz.
5. Elma sirkesi
Elma sirkesi jilet kabarıklıklarını tedavi etmek için bir başka harika seçenektir. Her şeyi çok hızlı iyileştirir. İnflamasyonu düşürmeye ve kabarıklıkları kurutmaya yardımcı olur.
Çok etkili olsa da herkes için ideal değildir.
- Hassas bir cildiniz var ise bu doğal çareyi uygulamayın
- Bikini bölgesine uygulamayın çünkü oldukça acı verici olabilir.
- Bu tedaviyi hazırlamak için sadece 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir parça pamuğa ihtiyacınız olacak.
- Tek yapmanız gereken şey pamuğu sirkeye batırıp etkilenen bölgeye uygulamak.
- Açık havada kurutun ve serin suyla durulayın.
- Bu süreci, yanma hissi geçene kadar günde 3 defa tekrarlayın.
5. Karbonat
Bir başka kolay ve hızlı tedavi ise karbonat ve sudur. Bu doğal çare size hiçbir risk olmaksızın anında rahatlama sağlayacaktır. Hatta uyguladığınızda hızlıca rahatladığınızı ve tazelendiğinizi hissedeceksiniz. Bu nedenle hem psödofollikülitis hem de böcek ısırıkları için tavsiye edilmektedir.
- Sadece 1 yemek kaşığı karbonat ve 2 yemek kaşığı suya ihtiyacınız olacak.
- İki malzemeyi macun kıvamına gelinceye dek karıştırın ve cildinize uygulayın.
- 10 dakika bekletin.
- Akmaması için gazlı bez veya havluya üstünü kapatın.
- Serin suyla durulayın.
Psödofollikülitis isem nelerden kaçınmalıyım?
Bu sorunun oldukça acı verici olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle durumu daha da kötüleştirebilecek aşağıdaki eylemlerden kaçının:
- Kaşınmaktan kaçının. Kabartılar çıktıktan itibaren 3 gün boyunca kaşımamaya çalışın. Hatta hiç kaşımamaya çalışın veya en azından tepkiler ortadan kalkıncaya kadar kaşımayın.
- Sivilceleri kaşımaktan veya patlatmaktan kaçının. O an içindeyken duruma yardımcı olabileceğini düşünebilirsiniz fakat birkaç saat sonra enfeksiyon kapabilecek lezyonlar yarattığınızı fark edeceksiniz.
- Jilet kullanmaktan kaçının. Sivilcelerin kör bir jiletten ötürü ortaya çıkmış olması mümkündür. Eğer bu yüzden ise jiletlerinizi değiştirmenizi öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ramos-e-Silva, M., & Pirmez, R. (2014). Red face revisited: Disorders of hair growth and the pilosebaceous unit. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2014.02.018
- Jasterzbski, T. J., & Schwartz, R. A. (2015). Pseudofolliculitis cutis: A vexing disorder of hair growth. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13427
- Ross, E. V., Cooke, L. M., Timko, A. L., Overstreet, K. A., Graham, B. S., & Barnette, D. J. (2002). Treatment of pseudofolliculitis barbae in skin types IV, V, and VI with a long-pulsed neodymium:yttrium aluminum garnet laser. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2002.124081