Trigliserit Düzeyinizi Doğal Yollarla Düşürün
Trigliserit büyük oranda hayvansal besinlerle aldığımız bir yağ çeşididir. Normal değerinin 150 mg/dl’nin altında olması gerekir. Eğer 200 mg/dl’yi geçtiyseniz, trigliseritlerle başınız dertte demektir. Sağlığınızı korumak için trigliserit düzeyinizi düşürmeniz gerekir. Bu yazımızda, trigliserit düzeyinizi düşürmek için başvurabileceğiniz doğal yollardan bahsedeceğiz.
Trigliserit Düzeyinizi Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler
Kanınızdaki trigliserit ve kolestrol düzeylerinin yüksek olması kalp sağlığınızı tehlikeye atar ve aynı zamanda diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Şüphesiz ki bu durumda ilk değiştirmeniz gereken şey beslenme düzeniniz.
Tam tahıllı ya da yulaf ezmesi gibi lifli yiyecekleri daha fazla tüketmek yağ emilimini artırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, brokoli ve ıspanak gibi sebzeler ile elma ve portakal gibi meyveler de faydalı destekçilerdir.
Ekmek, makarna, tuzlu atıştırmalıklar, hamur işleri, kızarmış yiyecekler ve alkol tüketiminizi azaltın, hatta tamamen kesin. Bu yiyecekler, sağlığınıza yararlı olmadıkları gibi kanınızdaki yağ miktarını da artırırlar. Bunlar yerine tam tahıllı ve daha sağlıklı yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Uzak durmanız gereken bir başka yiyecek grubu da işlenmiş şekerlerdir. Tatlandırıcı olarak, rafine şeker yerine steviayı tercih edin. Gazlı içeceklerin diyet olanlarını tercih edin (hatta su ya da taze sıkılmış meyve suyu içerseniz daha da iyi).
Tatlı ve şeker yerine taze meyve yemeye özen gösterin, çikolata yiyecekseniz bulabildiğiniz en saf halini tüketin (%70’in üzerinde kakao olanı).
Süt, peynir, yoğurt ve tereyağı gibi süt ürünlerinin yağsız ya da az yağlı olanlarını tüketin. Salata ve yemeklerde, örneğin mayonez yerine, daha sağlıklı ve lezzetli olan zeytinyağını kullanın. Her zaman yağsız et yiyin ve fast food gibi yağlı yiyeceklerden uzak durun.
Trigliseritler konusundaki en büyük düşmanlarınızdan birisi sosistir. Bunun yerine hindi ya da yağsız kırmızı et tüketin. Salam, sosis gibi etlerden vazgeçin ve bunları yalnızca özel günlerde tüketin. Eğer sosis yiyecekseniz de hindi ya da tavuktan yapılmış ve az tuzlu olanları tercih edin.
Zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerini bol bol tüketin. Bu tekli doymamış yağ asitleri avokado, zeytin gibi bazı lezzetli besinlerde; badem, kaju gibi çiğ kuruyemişlerde ve kanola yağında bulunur.
Bir diğer faydalı yağ olan çoklu yağ asitleri ise “yağlı balıklar” olarak bilinen palamut, istavrit, ton balığı, somon, sardalya, kılıç balığı, hamsi gibi balıklarda mevcuttur. Bu yiyeceklerin hepsi Omega-3 yağ asitleriyle doludur.
Unutmayın ki, trigliserit düzeyleriyle sorun yaşayan insanların hepsi kilolu ya da aşırı şişman değildir, bu yüzden siz yine de beslenme düzeninizi kontrol altında tutmaya özen gösterin.
Tavsiye edilen, çiğ olarak tüketemeyeceğiniz besinleri haşlamak ya da fırında, ızgarada, buharda pişirmektir. Güveçte pişmiş ya da yağda kızartılmış yiyecekler ile donmuş ve işlenmiş yiyeceklerden de uzak durun. Etin üzerindeki görünür yağları ayırın ve tavuğu hiçbir zaman derisiyle pişirip yemeyin.
Öğlen yemeğinde içeceğiniz küçük bir bardak kırmızı şarap kalp sağlığınız için faydalıdır ancak bunun dışında alkol tüketmenizi önermiyoruz. Eğer sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın, vücudunuzun genel olarak daha sağlıklı hale geldiğini göreceksiniz.
Daha fazlasını öğrenin: Her Gün Şarap İçmenin Faydaları
Trigliserit düzeyinizi düşürmek için doğal tedavilerden bahsedecek olursak, her gün sarımsak ve karanfil tüketebilirsiniz, bunlar yağ dengenizi olumlu etkileyecek özelliklere sahiptir.
Evde hazırlayabileceğiniz başka bir faydalı tedavi ise iki çorba kaşığı yulaf ezmesini bir bardak suyla karıştırıp gece boyunca bekletmektir. Ertesi gün, yağların emilimi ve kolestrol düzeyinizin düzenlenmesi için bu suyu için. Mandalina ve portakal kabuklarını kaynar suya atarak demlemek de faydalı olacaktır.
Gün içinde bol bol su içmeyi unutmayın. Eğer su içme alışkanlığına sahip değilseniz, size günlük önerilen su miktarınızı (kışları 2 litre, yazları 3 litre) içmenizi hatırlatacak mobil uygulamalar bile var.
Aynı zamanda, günlük kalori alımınızı düzenlemekte de yarar var, özellikle de kilo sorununuz varsa ya da aşırı kiloluysanız bir diyetisyeni ziyaret etmeniz iyi olacaktır.
Gün içinde kadınların alması gereken en fazla kalori miktarı 1200, erkeklerinki ise 1800’dür. Daha küçük porsiyonlar yiyin, tabağınızı tamamen doldurmayın, yatmadan önce sandviç yemeyin ve yemek aralarında sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.
Bu yazımıza da bir göz atın: Kalp Sağlığınız İçin Sarımsak Çorbası
Trigliserit düzeyinizi düşürmek için başvurabileceğiniz önemli yollardan birisi de düzenli egzersiz yapmaktır. Egzersiz yaparken de aşırıya kaçmamanız gerekir, haftada üç kez kısa yürüyüşlere çıkarak başlayıp, zaman geçtikçe egzersizinizin süresini ve sıklığını arttırabilirsiniz. Günde 20-30 dakika idealdir. Kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
Ayrıca bisiklete binmek (sabit bir bisiklet bile olsa), asansör kullanmak yerine merdivenden çıkıp inmek, dans etmek, evi temizlemek, çimleri biçmek ya da arabanızı yıkamak gibi aktiviteleri de günlük rutininize dahil edebilirsiniz.
Son olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi, sigarayı bırakın. Kandaki trigliseritleri ve kolestrolü yaratan faktörün kendisi tütün olmasa da sigara içen kişilerde trigliserit düzeyini düşürmenin daha zor olduğu kanıtlanmıştır.
Bunun dışında, sigara içtiğiniz zaman egzersiz yapmakta zorlanırsınız. Sigarayı bıraktığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve bütün vücudunuzun daha sağlıklı hale geldiğini göreceksiniz, özellikle de kalbinizin, akciğerlerinizin ve cildinizin.
Fotoğraflar: Nick Nguyen, Steven Depolo, Ben Hosking.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Adalia. [Internet]. Guía para controlar su colesterol. 2007. Disponible en: https://www.colesterolfamiliar.org/wp-content/uploads/2015/05/guia.pdf
- Fundación Española del Corazón. [Internet]. Dieta para triglicéridos altos. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/717-dieta-trigliceridos-altos-debo-comer.html
- MedlinePlus. [Internet]. Nivel de triglicéridos. 2016. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003493.htm
- Servicio Madrileño de Salud. [Internet]. Recomendaciones dietético-nutricionales para pacientes con hipertrigliceridemia. Disponible en: http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-disposition&blobheadername2=cadena&blobheadervalue1=filename%3D25.HIPERTRIGLICERIDEMIA.pdf&blobheadervalue2=language%3Des%26site%3DPortalSalud&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1352869766548&ssbinary=true