Ürik Asit ile Savaşan Yiyecekler
Ürik asit seviyeniz yüksek mi? Eklemleriniz ağrıyor ve iltihaplanıyor mu? Doktorunuzun önerilerini uygulamak ve düzenli aralıklarla kontrol yaptırmanın yanı sıra, beslenme düzeninizi de değiştirmenizi öneriyoruz. Ürik asit ile savaşan yiyecekler neler, öğrenmek ister misiniz? O zaman okumaya devam edin!
Ürik asidi azaltan sebzeler
Her zaman sağlıklı yemenin zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazen kendimizi sağlıksız yeme alışkanlıklarının içinde bulabiliyoruz. Peki ürik asit neden vücudumuzda birikir?
Vücudumuzun işlenmiş yiyecekleri, ançüezi, eti, karaciğer etini ve soda gibi şekerli içecekleri ürik aside çevirebileceğini unutmamalısınız. Bu yiyecekler kristalize olup böbreklerinizden kanınıza salınabilecek forma geçerler; bu da kan damarlarınızda enflamasyona ve acıya yol açar.
Yüksek seviyedeki ürik asidin tipik özelliği ayak baş parmağında, ellerde ve dizlerde yangıya yol açmasıdır. Hafif bir acı ile yaşayabileceğinizi düşünseniz de, genellikle ürik asidin sebep olduğu acı zamanla artmaktadır.
Her zaman doktorunuzun söylediklerini uygulayıp, önerilen ilaçları kullanmalısınız, fakat durumdan haberdar olmak ve beslenme alışkanlığınızı buna göre değiştirmek de semptomları azaltmanıza yardımcı olacaktır. Denemeye ne dersiniz? Ürik asit ile savaşan yiyecekler hangileri, keşfedin!
Bunu da okuyun:
1. Enginar
Enginar ürik asidi önlemeye yarayan en iyi sebzelerden bir tanesidir. Sırrı sebzenin diüretik içeriğinde yatar, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak sıvı birikimini engeller.Bunlara ek olarak, enginarın içinde çok fazla miktarda mineral, vitamin ve antioksidan vardır. Lif, protein ve yağ asidi bakımından çok zengindir.
Enginarın faydalarından en iyi seviyede yararlanmak için, lezzetli bir çorba olarak kaynatmayı deneyin. Bir parça zeytinyağı ve elma sirkesi ile servis edin.
2. Soğan
Soğanı beslenme düzeninize dahil ettiğinizden emin olun. Soğan, atalarımızın en sevdiği tıbbi yiyeceklerden birisidir ve bir çok hastalığa iyi gelir ve hatta bazılarını tedavi ederler. Kandaki ürik asidi azaltmak için çok faydalıdır, ayrıca hiperglisemi ve trigliserit seviyesini de düşürür.
Faydalarından nasıl yararlanacağınız hakkında bir fikriniz yok mu? 2 adet orta boy soğanı alın, soyun, doğrayın ve kaynatın. Yarı saydam olunca soğanları alın. Suyunu süzün ve daha sonra bir miktar limon suyu ekleyerek gün boyu için.
3. Bal kabağı
Bal kabağı lezzetli olmasının yanı sıra sağlığınız için harika bir sebze. Güçlü diüretik özellikleri ürik asidin seviyesinin azalmasına yardımcı olarak ürinin üretimini azaltır. Bu da vücudunuzun zararlı toksinlerden kendi kendine kurtulması demektir.
Bunu da, soğanı hazırladığınız gibi hazırlayın ve çekirdeklerini de unutmayın. Çekirdekleri kızartırsanız hem sağlıklı bir atıştırmalık elde edecek hem de ürik asitle savaşmak için güzel bir yöntem kullanmış olacaksınız.
4. Kereviz
Kerevizin güçlü sağlıksal özelliklerini muhtemelen biliyorsunuzdur. Bu lezzetli sebze bir mucizedir ve kanı temizleyerek ürik asitten doğal olarak kurtulmanıza yardımcı olur.
Sadece kanınızı temizlemekle kalmaz; ayrıca kilo vermenize yarayan bir detoks görevi de görür.Eğer faydasını en iyi şekilde görmek istiyorsanız, suda kaynatmayı deneyin.
4. Havuç
Ürik asidin üretimini kontrol etmek isteyenler için havuç çok iyi bir dost olacaktır. Havuç herhangi bir tarifi lezzetli hale getirebilir ve vücudunuzda birikip ürik asidi oluşturan kristalleri atmaya yardımcı olur. Faydalarını görmek için doğal havuç suyu halinde tüketebilirsiniz. Meyve sıkacağında veya blenderde pancar ile karıştırmayı deneyin.
Aklınızda tutmanız gerekenler:
Geyik eti, işlenmiş yiyecekler, bira, ançüez, sardalye ve diğer deniz ürünlerinin ürik asit üretimini arttıracağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Günlük rutininize sporu ve egzersizi ekleyin ve farkı hissetmeye başlayın.
Doktorunuzun önerilerini uygulamalı ve ayrıca beslenme düzeninize vişne, greyfurt gibi yiyecekleri de eklemelisiniz. C vitamini bakımından yüksek oldukları için ürik asit ile savaşmakta çok iyidirler. Ürik asit ile savaşan yiyecekler size çok iyi gelecek!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
- Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S. Update on Importance of Diet in Gout. Am J Med. 2016 Nov;129(11):1153-1158. doi: 10.1016/j.amjmed.2016.06.040. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27452679.