Üriner İnkontinans: Nedenleri ve Tedavileri
Üriner inkontinans, mesanenizi dolduramamanıza veya kontrol edememenize neden olur. Ancak, bu kendi başına bir hastalık değildir. Bunun yerine, mesaneyi etkileyen temel bozuklukların bir sonucudur.
Üriner inkontinansın belirleyici özelliği, istemsiz idrar kaybıdır. Üriner inkontinansı olan biri mesanesini kontrol edemez, bu nedenle idrar uygunsuz zamanlarda dışarı sızar. Bazen, hapşırma ve öksürme gibi vücudunuzla bir efor gösterdiğinizde idrar dışarı sızar. Diğer zamanlarda, mesaneniz dolu olduğu için olabilir.
Üriner inkontinans sadece fiziksel bir sağlık sorunu değildir. Ayrıca, bundan muzdarip olan sosyal sonuçlar da yaşarlar. Genellikle uygunsuz zamanlarda veya diğer insanların önüne idrar sızdırmaktan korkarlar.
Geçici üriner inkontinans nedenleri
Geçici üriner inkontinans, inkontinans uzun bir süre devam etmediğinde ortaya çıkar. Genel olarak, idrar üretimini uyaran yiyecek, içecek veya ilaçlar buna neden olabilir. Diüretik etki durduğunda, inkontinans kaybolur.
Buna neden olabilecek bazı maddeler alkolsüz içecekler, alkol, narenciye ve yüksek tansiyon için bazı ilaçlardır. Diğer nedenleri ise:
- İdrar yolu enfeksiyonları: Mesane tahrişi idrar sızıntısına neden olacak kadar yoğun olabilir.
- Kabızlık: Bağırsak mesaneye yakındır ve dışkınız sert ise onu uyarabilir.
- Hamilelik: Hamilelik sırasında hem hormonal değişiklikler hem de uterusun genişlemesi mesanenizi hiperaktif hale getirebilir.
Daha fazlasını keşfedin: İdrar Kaçırmayı Önlemenin 5 Doğal Yolu
Kronik üriner inkontinans nedenleri
Öte yandan, bir süre devam eden üriner inkontinans başka nedenlere de sahiptir:
- Prolapsus: Pelvik kaslar zayıfladığında pelvik organlar aşağı iner. Örneğin, bu karmaşık veya çoklu doğumları olan kadınlarda olur. Bu yapıların aşağı inmesine “prolapsus” denir.
- Yaş: Yaşlanma, mesane kası da dahil olmak üzere vücudunuzdaki kasları zayıflatır. Kadınlarda menopoz östrojeni azaltır ve ayrıca idrar sistemindeki dokuları bozar.
- Jinekolojik ameliyatlar: Mesane, diğer organların, özellikle de uterusun yerinde tuttuğu bir organdır. Kadınlar o bölgede bir ameliyat geçirdiğinde üriner inkontinans yaşayabilirler.
- Prostat problemleri: Erkeklerde prostat problemleri çoğunlukla üriner inkontinansa neden olur. Bunlardan ilki iyi huylu prostat hiperplazisidir ve daha ciddi olarak ikincisi prostat kanseridir.
- Nörolojik bozukluklar: Bazı sinir sistemi sorunları mesanenizdeki sinirleri etkileyebilir ve sızıntı yapabilir. Teknik terim “nörojenik mesane”dir. Aslında, Parkinson veya Multipl Skleroz gibi durumlarda da bu gerçekleşebilir.
- Psikolojik nedenler: Stres veya kaygı da mesane sorununa neden olabilir. Altı yaşın altındaki çocuklarda uyku sırasında yatak ıslatma da buna bir örnektir.
Okumaya devam edin: Pediatrik Uyku Bozuklukları: Testler ve Tedaviler
Farmakolojik olmayan tedaviler
Üriner inkontinans tedavisinde her zaman ilaca ihtiyacınız yoktur. Ana önerilerden biri, gün boyunca içtiğiniz sıvı miktarını düzenlemektir. Miktarları azaltmadan bunu yapabilirsiniz. Hatta, kısa sürede büyük miktarlarda idrar oluşmasını önlemek için sıvı tüketme programınızı değiştirebilirsiniz.
Takip edilecek en iyi program, sabahları daha fazla su içmek, daha sonra gün geçtikçe su tüketimini azaltmaktır. Uyku sırasında işeyen çocuklar için bazen akşam yemeği saatini erkene çekmek en iyi çözümdür. Bu şekilde yemek ve yatma saatinden önce daha fazla süre olacaktır.
İlaçlar
Bazen, ne kadar deneseniz de, sorunu kendi başınıza çözemezsiniz. Sonrasında ilaç tedavisine başvurmanız gerekebilir. Bazı durumlarda ise, üriner inkontinans belirli ilaçlara ihtiyaç duyan bir hastalıktan kaynaklanır.
Bu ilaçlar mesanenin istemsiz olarak kasılmamasını engellemeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, idrar mesaneye girerken üretranın kapalı kalmasını sağlarlar. Bunun için doktorlar genellikle antikolinerjikler reçete edecektir.
Bu tür ilaçlar mesane kasının kasılmasını zorlaştırır. En yaygın olanı oksibutinin isimli bir ilaçtır. Antikolinerjikler çok etkilidir, ancak bazı hoş olmayan yan etkilere neden olabilirler. Bununla birlikte, glokom ve kalp aritmileri olan hastalar bu ilacı alamazlar. Kontrendikasyonları olmayanlar için, yan etkiler çok yoğunsa, tedaviyi durdurma konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Son olarak, diyet de ilaç da işe yaramıyorsa, son seçenek cerrahidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García-González, José Juan, y Espinosa-Aguilar, Amilcar, y Vladislavovna Doubova, Svetlana, y Peña-Valdovinos, Abel, y Reyes-Morales, Hortensia (2008). Guía para el diagnóstico y tratamiento de la incontinencia urinaria en adultos mayores. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 46 (4), 415-422. [Fecha de consulta 27 de julio de 2020]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745522011
- Madhuvrata P, Cody J, Ellis G, Herbison G, Hay-Smith E. Fármacos anticolinérgicos para el tratamiento sintomático de la vejiga hiperactiva en adultos. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 1. Art. No.: CD005429. DOI: 10.1002/14651858.CD005429
- D.E. Irwin, I. Milsom, S. Hunskaar, K. Reilly, Z. Kopp, S. Herschorn, et al.Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol., 50 (6) (2006), pp. 1306-1315
- Martínez Torres J, Rodríguez Adams E, García Delgado J. Tratamiento rehabilitador de las disfunciones del suelo pélvico. España: Editorial Académica Española; 2011. p. 2, 7.
- Salinas J. Epidemiología de la incontinencia de orina en la menopausia. Revista Colombiana de Menopausia. 2014;5(3). Disponible en: https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/menopausia/vol- 5399/meno5399revison-incontinencia/