Üveit Tanısı ve Tedavisi

Üveit, bir ara göz dokusu olan uveanın iltihaplanması ile karakterize olan bir göz hastalığıdır. Teşhis ve tedavisi büyük ölçüde altında yatan nedene bağlıdır.
Üveit Tanısı ve Tedavisi

Son Güncelleme: 12 Kasım, 2020

Üveit sklera ve retina arasında bulunan orta oküler doku tabakası olan uveanın iltihaplanması ile karakterize bir patolojidir. Mayo Clinic’e göre bu hastalık kızarıklık, bulanık görme ve ağrı olarak kendini göstermektedir. Ayrıca, oldukça hızlı bir şekilde kötüleşme eğilimindedir.

Bazı tıbbi çalışmalar, bu bozukluğun kronik formunun glokom ve retina dekolmanı gibi komplikasyonlara da yol açtığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle belirtilerine, teşhisine ve tedavilerine aşina olmak iyi bir fikirdir.

Üveit Nedir?

Üveit bir tür göz iltihabıdır. Uvea, insan gözünün ara lamina kribrosasıdır ve kılcal kan damarları ile yüksek oranda nemlendirilir. Hatta, istenmeyen iltihaplanma tepkisini tetikleyen bağışıklık hücrelerinin göze girme yolları tam olarak bu kanallardır.

Portal Clínic Barcelona tıbbi sayfası, üveit dağılımı ile ilgili bazı ilginç veriler sağlar. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Bu göz hastalığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından nadir görülen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
  • Üveit, aktif çalışma çağındaki grupta diabetes mellitus ile birlikte körlüğün ana nedenidir. Bu nedenle, yüksek bir sosyo-ekonomik etki yaratan bir duruma da dönüşür.
  • ABD’deki tüm körlük vakalarının %10’u üveit kaynaklıdır. Hatta tahminler, bazı ülkelerde 47.000 kişinin bu hastalıktan etkilendiğini göstermektedir.

Tüm bu rakamlar, bunun ilk başta düşünüldüğünden çok daha yaygın bir bozukluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, yukarıda belirtilen portal, etkilenen bölgeye bağlı olarak farklı üveit türleri olduğuna da işaret etmektedir.

Örneğin:

  • İritis. Bu durum gözün önünü etkiler ve kendisini kızarıklık, ağrı ve fotofobi (ışığa duyarlılık) şeklinde gösterir.
  • Orta dereceli üveit. Bu üveit türünde göze yapısını veren ve vitröz boşluğu dolduran (camsı cisim) jelatinimsi madde iltihaplanır. Böylece, bu maddede “kartopu” kümeleri – yani yüzen iltihaplı hücre kümeleri – oluşur.
  • Arka üveit. Bu, retina ya da koroidlerin iltihaplanmasıdır.
  • Panüveit. Bu durum, hastalık gözün hem önünde hem de arkasında kendini gösterdiğinde ortaya çıkar.

Bu hastalığın genel popülasyondaki insidansını ve olası alt türlerini tanımladık. Şimdi ise, bu patolojinin tanı ve tedavisinden bahsetmenin zamanı geldi.

Bir kadına göz muayenesi yapan bir doktor.
Üveit, körlük ile ilişkili bir göz hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu durumu “nadir” bir hastalık olarak listelemektedir.

Üveit Teşhisi ve Tedavisi

Bu hastalığı ele almak için üveitin nedenlerini bilmeliyiz. Ulusal Göz Enstitüsü (NIH), üveitin ortaya çıkmasına neden olan olası nedenleri belirtmiştir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından kendi kendine yapılan saldırılar (otoimmün bozukluklar)
  • Göz içerisinde gerçekleşen bulaşıcı süreçler
  • Oküler aparat ile ilişkili tümörler
  • Göz hasarları ve yaralanmaları
  • Toksik maddelerin göze girişi
  • HIV, toksoplazmoz, tüberküloz gibi belirli hastalıklar

Teşhis

Üveit teşhisi, hastanın ayrıntılı bir tıbbi geçmişinin alınmasını gerektirir. Bunun nedeni, birbirleri ile çok az veya hiçbir ilgisi olmayan birden çok neden var olabilmesidir. Patoloji görme kaybına bağlı olduğundan, göz muayenesi genellikle ilk adımdır.

Bu nedenle göz doktoru aşağıdakiler gibi çeşitli testler önerebilir:

  • Görme keskinliği
  • Funduskopik muayene  (gözün arkasına yapılır)
  • Göz tansiyonunun ölçülmesi
  • Yarık lamba kullanılarak göz muayenesi

Ne yazık ki, orta derecede üveit yaşayan kişilerde merkezi sinir sistemini değerlendirmeyi amaçlayan testler gerekli olabilir. Neden? Çünkü birkaç çalışma, bunu erken aşamalarında olan multipl sklerozun belirtisi olarak tanımlamıştır.

Mayo Clinic ayrıca bir kan testinin bu hastalığın teşhisini kolaylaştırabileceğini de belirtmektedir. Aslında, hastalık tespit edildiğinde çeşitli komplikasyonlar olabilir. Ancak, ilk adım her zaman bunun bulaşıcı bir nedenden mi yoksa bulaşıcı olmayan bir nedenden mi olduğunu ayırt etmek olmalıdır.

Bunları bilmek de hoşunuza gidebilir: Göz Enfeksiyonları İçin 5 Etkili Çözüm

Tedavi

Üveit tedavisi, uvea iltihabının ortadan kaldırılmasına, lokal ağrının giderilmesine ve daha fazla doku hasarının önlenmesine dayanır. Yine de neden, seçilen ilacı belirleyecektir. Bunun nedeni, gözdeki bakteriyel bir enfeksiyonun otoimmün bir hastalık ile hiçbir ilgisi olmamasıdır. Dolayısıyla, genellikle bu amaç için kullanılan üç grup ilaç vardır:

  1. Anti-enflamatuvar ilaçlar, genellikle göz damlası şeklinde olan reçeteli steroidal ilaçlardır.
  2. Antibiyotikler veya antiviraller, ağrıya neden olan viral ya da bakteriyel enfeksiyon kaynağı ile savaşmaya ve bunu ortadan kaldırmaya odaklanır.
  3. Bağışıklık sistemi modülatörleri, bir hastanın bağışıklık sisteminin belirli unsurlarını hedefleyen ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır.
Gözüne göz damlası atan bir kadın.
Üveit tedavisi, nedene bağlı olarak değişir. İlk olarak, bir doktor, kaynağının bulaşıcı mı yoksa viral mi olduğunu belirlemelidir.

Üveit Hakkında Akılda Tutulması Gereken Şeyler

Sizin de görebileceğiniz üzere, üveit pek çok nedeni olan enflamatuvar süreçler ile karakterize olan bir oküler bozukluktur. Bu patoloji, gözde gerçekleşen bir bakteriyel kolonizasyon gibi bulaşıcı süreçler ile ve multipl skleroz kadar kompleks nörodejeneratif hastalıklar ile açıklanabilir.

Bu nedenle, bu hastalığın teşhisi ve tedavisi karmaşık olabilir. Durum ne olursa olsun, eğer göz ağrınız geçmezse doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.