Diş Hekimliğinde Hiyalüronik Asit Kullanımı

Yüksek moleküler hiyalüronik asit (EPM) diş eti dokusundaki doğal kimyasala benzeyen tedavi ürünlerinde kullanılır.
Diş Hekimliğinde Hiyalüronik Asit Kullanımı

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2020

Hiyalüronik asit diş hekimliğinde oral mukozada görülen durumların tedavisinde etkili bir tedavidir. Bu, diş etlerinde doğal bir şekilde bulunan bir maddedir.

Tedavi ürünlerinde yüksek moleküler ağırlıklı hiyalüronik asit kullanılır çünkü bu ürün diş eti dokusundaki doğal kimyasala yakından benzer.

Araştırmacıların yaptığı denemeler hiyalüronik asidin, eğer vücudumuzun ürettiği hiyalüronik asitle benzer özelliklere sahipse, bir tedavi olarak nasıl uygulanabileceğini göstermiştir. Bu iyileşme sürecine katkıda bulunur ve hasar görmüş dokuları tedavi eder.

Hiyalüronik Asit Ağız Mukozasına Nasıl Etki Eder?

Diş eti iltihabı yaşayan bir kadın.

Hiyalüronik asit sağlıklı diş eti dokusunun dış katmanlarında depolanır. Bundan dolayı mukozanın üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturup yaranın gıdalar ya da içecekler ile temasa geçmesini engelleyerek çalışır.

Hiyalüronik asidin bir diğer özelliği de ödem karşıtı etkisi sayesinde enflamasyon ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olması ve aftöz ülserleri iyileştirmeye de yardım etmesidir.

Periodontal bir hastalığınız olduğunda etkilenen dokular da daha yüksek bir hiyalüronik asit ihtiyacı yaşarlar.

Peki Ya Hiyalüronik Asit Eksikliğiniz Varsa?

Önceden de bahsettiğimiz üzere, bir hastalığınız olduğunda hiyalüronik aside karşı olan ihtiyacınız artar. Bundan dolayı bu ihtiyaç yeterince hiyalüronik asit bulunmadığını söyler ve enflamasyon ve acıya neden olur.

Ağızın mukozasında bir yaralanma gerçekleştiğinde dokuyu yenilemekten sorumlu olan hücreler bu bölgeye gelir ve gecikmiş iyileşmeye neden olur.

Diş Hekimliğinde Hiyalüronik Asit

Diş hekimleri hiyalüronik asidi sıklıkla ağızdaki farklı durumların tedavisi için kullanırlar, bunların arasında aşağıdakileri de bulabilirsiniz:

  • Mukozal enflamasyon: Bu diş eti iltihabını (jinjivit), diş eti kanamasını, gingival retraksiyonu, ya da gingival cepleri içerir.
  • Travmatik durumlar: özellikle yaralar, ağız temizlemeleri, diş çekilmesi ya da ameliyat sonrası tedavi.
  • Bazı hastalıklar: diş etlerinin mukozasının daha büyük miktarda hiyalüronik asit ihtiyacında olmasına neden olan hastalıklar.

Aftöz Ülserler Nelerdir?

Aftöz ülserler arka planı beyazımsı, kenarları ise kırmızı olan küçük ülserlerdirGenellikle dilde, yanak içlerinde ve diş etlerinde ortaya çıkarlar.

Çocuklar ve ergenlerde daha yaygındır. Pek çok durumda belirli yiyecek ya da içecekler ile temasa geçildiğinde güçlü bir acıya neden olurlar.

Hiyalüronik asitle tedavi etmek pamukçuk varlığından dolayı ortaya çıkan acı ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Çünkü bu yarayı korur, ve ayrıca iyileşme sürecini de hızlandırır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Aft ve Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Hekimliğinde Hiyalüronik Asidin Faydaları

Diş muayenesi olan bir kadın.

Hiyalüronik asit an itibariyle diş hekimliğinde yaygın bir şekilde kullanılır. Aralarında aşağıdakiler de bulunan bir dizi fayda sağlar:

  • Acıyı rahatlatmak: yarayı koruyan ve acıyı rahatlatan bir film oluşturur.
  • Dış ajanlara karşı koruma: bu ajanların arasında yiyecek ve içecekler vardır.
  • Doku nemlenmesi: bir film oluşturarak, su tutulmasını destekler ve bu şekilde etkilenmiş dokuyu nemlendirir.
  • İyileşme sürecine katkıda bulunur.

Buna ek olarak, hiyalüronik asit uygulandığında acıtmaz, bunun aksine, bir rahatlama hissi yaratır.

Hiyalüronik Asit Nasıl Kullanılır

Günlük ağız hijyeninizden sonra, günde üç ila beş kere, 3-4 hafta boyunca uygulayın. Ancak, bunu uyguladıktan sonra bir şeyler yemek ya da içmek için yarım saat beklemenizi öneriyoruz.

Piyasada bu maddeyi bileşenleri arasına katmış farklı ürünler bulunmaktadır. Bunları kullanma yolunuza göre şu şekilde sınıflandırılırlar:

  • Ağız jeli: jeli uygun şekilde dağıtabilmek için temiz parmaklarınız ile etkilenen bölgeye masaj yaparak bir film halinde uygulayın.
  • Ağız çalkalayıcı: 10 ml ile 1-2 dakika boyunca ağzınızı çalkalayın, seyreltilmesine gerek yoktur.
  • Sprey: her sprey tüm bölgeye aynı konsantrasyonda ulaştığını garantiler. Genel olarak, üreticiler iltihaplı bölgeye günde 1 ya da 2 sprey olarak uygulamanızı önerirler.

Diş Hekimliğinde Hiyalüronik Asit

Hiyalüronik asidin oral mukoza üzerinde herhangi bir bölgesel ya da sistemsel farmakolojik etkisi bulunmaz. Aslında son derece güvenlidir, herhangi bir kontrendikasyonu ya da olumsuz etkisi yoktur ve herhangi bir sınırlama olmadan kullanabileceğiniz bir şeydir. Uygulandığında acıtmadığı ve toksik de olmadığı için çocuklarda kullanım için idealdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

  • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

  • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.