Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Önlenmesi için 5 İpucu

Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Önlenmesi için 5 İpucu
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Mantar enfeksiyonları, ya da  kandidiyaz, Candida mantarından gelen bir rahatsızlıktır. Bu mikro organizma kadınların bağırsaklarında ve vajinalarında doğal olarak bulunan bir bakteriyel floranın içinde bulunur. Bağışıklık sisteminiz bunu kontrol altında tuttuğu müddetçe, Candidanın bir raddeye kadar olan gelişimi vücuda zarar teşkil etmez.

Genel manada sağlıklı olmak  ve vücudumuzun hijyen ihtiyacını göz ardı etmemek, Candidanın oluşumunu büyük ölçüde engelleyip, mantar enfeksiyonlarının önüne geçecektir. Yine de, bağışıklık sisteminiz tökezlediği zaman, bir enfeksiyon emaresini görmeye başlayabilirsiniz.

Bir mantar enfeksiyonun işaretleri

Tahriş olmuş vulva

vajinal mantar sorunları

Mantar enfeksiyonlarının en bilinen ve en çok rahatsızlık veren türlerinden biri tahriş olmuş vulvadır. Vajinal tahriş genel olarak acı verirken, aynı zaman kızarıklığa ve kaşıntıya da sebep olur. Kaşımak iyi bir fikir değildir. İlgili bölgede, durumu daha da kötüleştirecek olan yaralar görebilirsiniz.

Vajinal boşaltım

Candidiasisin bir başka emaresi ise, çok kötü bir kokusu olan, kalın ve beyaz bir sıvıdır. Bazı durumlarda, bu tür bir boşaltım, bir başka enfeksiyon türünün işaretidir. Böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız, jinekoloğunuz ile görüşüp, durumu kendisine anlatmanız gerekmektedir.

İdrar yaparken yanma hissi

kadının tuvaleti gelmiş

Vajina iltihabı, idrarı yapma sonrası bölgede daha kötü bir ağrıya sebep olan yanma hissine sebep olur. Oldukça rahatsız edici bir durum olsa da, diğerlerinin aksine iltihabın şiddeti ile ilgilidir.

Vajinal aşırı hassasiyet

Mantak enfeksiyonları da, iltihaplanma sebebi ile,  cinsel ilişki sırasında acıya neden olabilir.

Emareler arasındaki çeşitlilik

Bu emarelerin kişiden kişiye göre değiştiğini unutmayın. Bazı kadınlar sadece hafif bir ağrı ile durumu geçiştirirken, diğerlerinin çektiği acı tarif edilemez olabilir. Kimi zaman ise sadece bir emare gösteren kadınlarda vardır. Her halükarda, candidiasisin önlenmesi adına gerekli önlemleri almanızı öneriyoruz.

Candidiasisin önlenmesi için öneriler

1. Hijyene dikkat edin

kadın yatakta duruyor

Mantar enfeksiyonlarına yakalanmaktan kurtulmanın bir yolu da, ilgili bölgeyi olabildiğince temiz tutmaktır. Hijyenik alışkanlıklarınıza en üst düzeyde dikkat edin. Örneğin, tuvaleti gittikten sonra, anüs ile vajina arasındaki bölgede herhangi bir mikro organizma oluşumuna izin vermemek için olabildiğince temiz bir şekilde temizliğinizi sağlayın.

2. Adet döneminizde özellikle dikkatli olun

Her dört kadından üçü, olgunluk dönemlerinde en az bir kez mantar enfeksiyonu yaşamıştır.

  • Hormonsal değişiklikler ve adet dönemi sırasında belirli ilaçların kullanımı, bağışıklık sisteminin etkinliğini azaltabilir.
  • Adet döneminizde pedinizi olabildiğince sık değiştirmeye bakın. Bu sayede mantar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

3. Belirli ürünlerin kullanımından kaçının

kadın havluları yıkamış

Genital bölge sağlığı için market raflarında bulabileceğiniz özel sabunlar ve deodorantlar mevcuttur. Bu kimyasal ürünlerde genellikle asidik yapıda pH ve diğer tahriş edici yapıca bileşenler içerdiği için vajinan bakteriyel floarasını etkiler.

Sonuç olarak, köpük banyolarından ve banyo yağlarından olduğu kadar, bu tür ürünlerinden kullanımından da olabildiğince uzak durmalısınız. Bu sayede mantar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

4. Havlunuzu ve iç çamaşırınızı düzenli olarak değiştirin

Islak havlular belirli organizmaların ve mantarların oluşumu için biçilmiş kaftanlardır. Bu sebeple, her zaman için temiz, kuru bir havlu kullanarak iltihap oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Ek olarak, sentetik malzemeden yapılma, sıkı ve dar iç çamaşırları giymek de bateri oluşumuna yani mantar enfeksiyonuna sebep olur. ilgili bölgenizi kuru ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak pamuklu iç çamaşırlarını kullanmaya bakın.

5. Antibiyotik kullanmak

doktor ilaç veriyor

Candida  gibi mantara sebep olan bakterileri ortadan kaldırmak için antibiyotik kullanmak olumlu sonuçlar verebilir. Eğer mantar oluşumu sizde sık görülen bir durumsa ve antibiyotik de kullanıyorsanız, doktorunuza ek ilaç tavsiyesi almanız gerektiğini söyleyin.

Diğer durumlarda candidiasisin engellenmesi daha zordur. Örneğin, diyabet hastası olan kadınlarda, kandaki şeker oranını dengelemek zor olduğu için, mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Kan şekeri seviyesi dengesiz olduğu zaman, vücutta bulunan mantarların üreme hızı artar. Sonuç olarak, bir mantar enfeksiyonun oluşma ihtimali daha da artar.

Hamile kadınlarda da mantar enfeksiyonunun görülme ihtimali yüksektir. Hamilelik sırasında, vajinanın asidik oranı, genital bölgede bakterinin yayılmasına sebep olur.

Yine de, sağlıklı hijyen alışkanları kazanmak, bu rahatsız durumdan sizi oldukça uzakta tutacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.