Vertigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Vertigo hastalarında genellikle bulantı, baş ağrısı, bulanık görme ve yürüme güçlüğü gözlenmektedir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Vertigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 01 Aralık, 2020

Vertigo tanımlanması zor bir duygudur. Latince dönmek anlamındaki “vertere” kelimesinden gelmektedir.Çok sayıdaki vertigo hastalığı belirtileri hareket algısı ile ilgili olup, her şey kafamızın içinde dönüp duruyormuş gibi hissettirmektedir.

Pratisyen hekime gitme nedenlerinden biri olarak sıklıkla vertigo hastalığı ve baş dönmesi gösterilmektedir. Gerçekten de 40 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık yüzde 40’ının bu nedenle doktora gittiği tahmin edilmektedir. 

Bu duygu denge sistemi ile ilişkilendirilir. İç kulakta yer alan, vestibüler sistem adı verilen denge sistemindeki bir değişiklik bu duyguya neden olmaktadır. Bu organla ilgili bozukluklar çok yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, bu makalede, vertigo hastalığı hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve bu rahatsızlığın belirtilerinin neler olduğunu açıklayacağız. Tanımlanması ve teşhis edilmesi zor olan bir durum olduğundan bu belirtilerin ne olduğunu bilmeniz önemlidir.

Vertigo Hastalığı Nedir?

İç kulakta, insanların dengesini korumasını sağlayan vestibüler sistem bulunmaktadır. Ayrıca bu sistem, duruşumuzun farkında olmak ve çevremize uyum sağlamaktan da sorumludur.

Çoğu vertigo vakası bu denge sistemindeki bir değişiklikten kaynaklanmaktadır. Kendimiz ve çevremizdeki şeyler gerçekte hareket etmemesine rağmen, hareket algısı hissetmemize neden olan bir durumdur. Bazı kişiler bunu “boşluğa düşme hissi” olarak tasvir etmektedirler.

Bir kadın havada salıncakta baş aşağı duruyor.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi 40 yaş ve üzerinde daha yaygın görülen bu hastalık, her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Vertigo farklı türlere ayrılmaktadır:

  • Periferik vertigo: En sık görülen türdür ve vestibüler sistemdeki değişiklik ile kulaktaki doku bozulmaları (lezyon) bu duruma neden olmaktadır. Bu nedenle, bu kişilerde işitme kaybı görülmesi yaygındır.
  • Merkezi vertigo: Kulaktaki beyne bilgi taşıyan ve algılayan sinirlerin zarar görmesinden kaynaklı meydana gelen bu bozukluk, beyin sapında gerçekleşmektedir.
  • Kısmi vertigo: Başınızın hareketlerine bağlı olarak kısa ataklar halinde hissedilen rahatsızlıktır. Genellikle iyi huyludur.
  • Servikal vertigo: Boyun omurları (servikal vertebralar) değişiklikleri sonucu olarak ortaya çıkan rahatsızlık türüdür.

Vücudumuz, denge ve duruş işlevi için birçok bölümün de dahil olduğu karmaşık bir sinir sistemini barındırdığından farklı vertigo türleri vardır. Ancak, tüm türler karmaşık hareket hissi yaratmaktadır. 

Vertigo Hastalığının Diğer Belirtileri

Etrafındaki her şeyin döndüğü hissinin yanı sıra, vertigo hastalarında genellikle bir dizi başka belirtiler görülmektedir. Örneğin, mide bulantısı ve kusma bu durumda çok yaygındır. Benzer şekilde, vertigo hastaları sık sık dengelerini kaybederek düşmektedirler.

Vertigo türüne bağlı olarak bazı belirtiler diğerlerine göre daha sık görülmektedir. Periferik vertigo hastalarında genellikle işitme kaybına rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra, kulakta sürekli bir çınlama duyabilirsiniz.

Diğer vertigo türlerinde görme bozukluğu da yaşanabilmektedir. Çoğu insan çift görme ve odaklanamama gibi durumlardan şikayetçidir. Hatta konuşma becerisini kaybedenler bile vardır.

Baş dönmesine yüz felci veya bacaklardaki yorgunluk ve güçsüzlük hissi eşlik edebilir. Yürümek ve hareket etmek fark edilir derecede zorlaştığından, bu hastalığa sahip kişiler sıklıkla endişe ve ağrı hissetmektedirler. 

Çoğu vertigo vakası kısa ataklar şeklinde ortaya çıksa da bu rahatsızlığın günlerce sürebileceğinin de altını çizmek önemlidir. Dahası, bu durum hem çocukların hem de yetişkinlerin başına gelebilir.

Başı dönen bir adam alnını tutuyor

Hastalığın Tanısı ve Tedavisi

Vertigo hastalığı tanısında en önemli şey, hissedilen duygunun doktora net bir şekilde anlatılabilmesidir. Ayrıca ortaya çıkan diğer belirtileri de tanımlamak gerekmektedir.

Kulak burun boğaz uzmanı, normalde kulaktaki denge sisteminden sorumludur. Vertigo nedenine bağlı olarak uygulanacak tedavi farklılık gösterecektir. Bu ilaç tedavisi ve bazı durumlarda ameliyat olabilir. Ancak, her bir durum kendi içinde değişiklik göstermektedir.

Baş dönmesi hissi veya bahsettiğimiz diğer belirtilerden herhangi birine sahipseniz bir doktora gitmeniz en ideal seçenek olacaktır. Bu çeşitli nedenlerden kaynaklanan karmaşık bir rahatsızlıktır ve bu nedenle iyice incelenmesi gerekmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.