Pozisyonel Vertigo Nasıl Engellenir ve Tedavi Edilir

Pozisyonel vertigo spontane olarak gelip giden bir anormalliktir. Genellikle, çoğu klinikte mevcut olan basit bir tedavi gerektirir.
Pozisyonel Vertigo Nasıl Engellenir ve Tedavi Edilir

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo olarak da bilinen pozisyonel vertigo 40 ila 50 yaş arasındaki kişilerde yaygın olan bir durumdur. Nedeni vakaların %50’sine kadarında bilinmemektedir ve genellikle kendi kendine geçer.

Her üç kişiden biri hayatlarının bir noktasında basit pozisyonel vertigo yaşar. Bu neredeyse her zaman geçicidir ve önemli sonuçları yoktur. Durum ilk kez 1921 yılında Barany tarafından tanımlanmıştır ve şimdiye kadar özel bir tedavisi bulunmamıştır.

Tahminler, nüfusun %2,5’inin hayatlarında en az bir kez ciddi bir pozisyonel vertigo krizi yaşayacağını göstermektedir. Bu durumun insidansı, insanlar yaşlandıkça artar ve 60 yaşın üzerindeki insanların %9’a kadarı bunu deneyimler ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyar.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hareket Hastalığı: Neden Yaşanır?

Pozisyonel Vertigo Nedir?

Bu terim, vücudun içerisinden gelen bir hareket yanılsamasını tanımlar. Bir dönme, sallanma, vücut kayması ya da titreme hissidir. Genellikle kısa sürer, ancak yinelenen bir deneyimdir.

Pozisyonel vertigo, kafanın hareket ettirilmesinden sonra bir hareket yanılsaması gerçekleştiğinde ortaya çıkar. Bu tür bir baş dönmesi, hafiften şiddetliye kadar değişen bir histir. Oldukça can sıkıcıdır, ama nadiren ciddidir.

Genel vertigo için iki sınıflandırma vardır:

  • Postüral vertigo periferik tiptedir; en yaygın olanıdır ve bir sağlık sorununa işaret etmez
  • Merkezi vertigo ciddidir ve bir beyin rahatsızlığı ile ilgilidir; epizotlar daha uzun sürer ve genellikle daha yoğun olurlar
Başı dönen bir kişinin gördüklerine dair bir temsil.
Vertigo, bulanık görmeye, baş dönmesine ve kulaklarda tıkanmaya yol açar.

Problemi Tanımlayın

Pozisyonel vertigonun temel semptomu, çoğu insanın baş dönmesi ya da baygın hissetmek olarak tanımladığı belirli bir denge kaybına neden olan yanıltıcı bir hareket hissidir. Buna; bazen mide bulantısı ya da kusmanın yanı sıra kulaklarda tıkanma, sizin ya da çevrenizin hareket ettiğine dair bir his ve baş dönmesi de eşlik eder.

Çoğu zaman, bu epizotlar aniden gerçekleşir ve bir dakikadan uzun sürmezler. Genellikle başınızı hareket ettirdiğinizde ve bunun yoğunluğunu değiştirdiğinizde tetiklenirler. Vertigo tekrarlayan bir şekilde gerçekleşebilir, ancak bir süre kaybolup daha sonra tekrar da yaşanabilir.

Genellikle bir doktor, bu durumu fiziksel bir değerlendirme eşliğinde gerçekleştirilen klinik bir görüşme yoluyla teşhis edebilir. Eğer doktor herhangi bir şüpheye sahipse, elektronistagmografi ya da videonistagmografi, ve hatta Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) gibi testler isteyebilir.

Nasıl Engellenir?

Bu tip vertigo vakalarının yarısından fazlasının nedenini belirlemek imkansızdır. Genel olarak, herhangi bir ilgili risk faktörü yoktur, ancak aile öyküsü olanlarda ya da kulak enfeksiyonu geçirmiş veya kafasına darbe almış kişilerde (ciddi olmasa bile) daha yaygındır.

Çoğu vaka iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni, kulağınızda siz hareket ettikçe hareket eden sıvıyla dolu tüplerin olmasıdır. Bazen sıvıda yüzen küçük kalsiyum parçaları yani kanaliküller olabilir ve beyin siz hareketsizken bile bunların yer değiştirmelerini algılar.

Bu tür baş dönmesi doğrudan bir şekilde başın hareketleri ile ilişkilidir, bu nedenle bu durumu önlemenin en iyi yolu başı ani ya da hızlı bir biçimde hareket ettirmekten kaçınmaktır. Ayrıca stresten ve sinir sisteminizi heyecanlandıran maddelerin tüketiminden de kaçınmalısınız.

Bir kişinin kulağını muayene eden bir doktor.
Kulak, pozisyonel vertigoya neden olan sebeplerin büyük bir kısmını gizler.

Pozisyonel Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmesi hissini azaltmaya yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Ayrıca Epley manevrası adı verilen bir prosedür semptomları etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir. Buradaki amaç, hareket hissini önlemek için kanaliküllerin kulak kanallarından çıkarılmasıdır.

Çoğu doktor, başın vertigonun oluştuğu tarafa döndürülmesinden oluşan bu manevrayı gerçekleştirebilir. Daha sonra hasta hızla arkasına yaslanacaktır ve bu noktada semptomlar artacaktır. Daha sonra baş yavaşça ters yöne, vücut da aynı yöne çevrilir.

Sonunda, doktor kişiden oturmasını ve egzersizi tekrar etmesini isteyecektir. Bu prosedürün tekrar tekrar uygulanması vertigonun kaybolmasına yol açar. Vertigonun birkaç hafta sonra geri gelebileceğini ve tekniğin bir kere daha uygulanmasının gerektirebileceğini unutmayın.

Doktorunuz bu prosedüre ihtiyaç duyulduğunu ve sıklığını belirtebilir, ancak tekrarlayan bir baş dönmesi yaşıyorsanız tam bir değerlendirme için talepte bulunun. Bunun esas nedeni, diğer ve daha ciddi nedenleri elimine etmek olacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alfonso Muñoz, E., Álvarez Roíz, A., & Sotolongo Arró, O. (2008). Utilidad de la electronistagmografía en el diagnóstico topográfico de las enfermedades vestibulares. Revista Cubana de Medicina Militar, 37(2), 0-0.
  • Araujo, E., & Longa, A. Diagnóstico microbiológico de las infecciones óticas.
  • Neira, P., Valenzuela, P. V., & Viada, J. (2001). Semiótica del vértigo postural paroxístico benigno. Rev Otorrinolaringol Cir Cabeza Cuello, 61, 5-12.
  • Harari Masri, Niza, and Francisco Roa Castro. “Vertigo: review of the main peripheral and central disorders.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 64.4 (2019): 290-296.
  • Domínguez-Durán, Emilio, et al. “Epidemiología de los trastornos del equilibrio en atención primaria.” Acta Otorrinolaringológica Española (2020).
  • Valenzuela, Viviana, Pilar Neira, and Juan Viada. “Maniobra de reposición canalítica para el tratamiento del vértigo postural paroxístico benigno.” Revista médica de Chile 128.6 (2000): 619-626.
  • Murillo-González, Federico, and Zita Maía Víquez Pineda. “Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general.” Acta Médica Costarricense 44.1 (2002): 10-18.
  • Young, Pablo, et al. “Enfoque del paciente con vértigo.” MEDICINA (Buenos Aires) 78.6 (2018): 410-416.
  • Silva, Ana Rita, David Tome, and Unn Siri Olsen. “Benign paroxysmal positional vertigo (bppv): case report with epley manoeuver.” Journal of hearing science 7.1 (2017).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.