Hareket Hastalığı: Neden Yaşanır?

Hareket hastalığı bu durumdan muzdarip olan kişilerde ajitasyon, soğuk ter dökme ve kusmaya sebep olabilir. Bu durum ile ilgili daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Hareket Hastalığı: Neden Yaşanır?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2020

Çoğu insan tatillerden, gezilerden ve şehir dışına çıkılan hafta sonlarından keyif alır. Ancak, hareket hastalığı yaşayan kişiler bazen ışınlanabilmeyi ya da basitçe evde kalmayı dilerler.

Sizin de biliyor olabileceğiniz üzere, hareket hastalığı, özellikle de çocuklarda, son derece sık görülen bir şeydir.

Herkesin başına gelebilecek bir şey olsa da bazı insanlar bu hastalığa daha yatkındır. 3 ila 12 yaşları arasındaki çocuklar, anksiyeteden muzdarip olan insanlar ve hamile kadınlar hareket hastalığı yaşama riski en yüksek olan kişilerdir. Peki bunun neden gerçekleştiğini biliyor musunuz?

Bu yazımızda hareket hastalığı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ve bu hastalık ile nasıl savaşabileceğinizi size açıklayacağız. Bu şekilde tatilinizin keyfini hak ettiğiniz şekilde çıkarabileceksiniz.

Hareket Hastalığı Neden Gerçekleşir?

Bu hastalığın neden gerçekleştiğini anlamak için öncelikle size denge sistemimizin nasıl çalıştığından kısaca bahsetmemiz gerekiyor.

Beyin, dengenizi koruyabilmek için öncelikle vücudun hangi pozisyonda olduğunu bilmek zorundadır. Bunu bulabilmek için de denge reseptörlerini kullanır, bu reseptörler kulakların içinde bulunmaktadır. Ek olarak, beyin bunu belirlemek için duyular ve kas-iskelet sistemi tarafından sağlanan bilgilere de ihtiyaç duymaktadır.

Görme duyunuz ve kas ve tendon reseptörleriniz tarafından sağlanan bilgiler beyninize ulaştığında birbirleri ile eşleşmelidir. İsteğinize bağlı bir şekilde yürümek ya da egzersiz yapmak için hareket ettiğinizde olan şey genellikle budur.

Ancak, hareket halinde olan ya da dengesiz bir şekilde hareket eden bir arabanın içerisindeyken cep telefonunuz gibi sabit bir noktaya baktığınızda beyninize bu iki kaynaktan gelen bilgiler birbirleri ile eşleşmez. Diğer bir deyişle beyniniz her duyunuzdan farklı bir bilgi alır. Görme duyunuz beyninize sabit duruyor olduğunuzu söylerken vücudunuz arabanın hareketlerini deneyimlemektedir.

Araba süren bir adam.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kusmayı Durdurmak İçin 7 Doğal Çözüm

Bu Durumun Semptomları

Bu durumda olduğunuzda denge hissinizin uyarılma miktarı artışa geçer. Dengenizi belirleyen organ orta kulağınızda bulunur. Bu organ aşırı aktif hale geldiğinde baş dönmesi belirtileri görülür:

  • Hareket hastalığı yaşayan kişinin benzi atabilir ve soğuk bir şekilde terleyebilir
  • Bu kişiler kaygı ve mide bulantısı deneyimleme eğilimindedir
  • Bu kişilerin kusması son derece sık görülen bir durumdur

Hareket Hastalığı Nasıl Önlenir

Açıkladığımız üzere, cep telefonunuz gibi sabit bir noktaya baktığınızda gözleriniz bu durumdan sabit duruyor olduğunuzu çıkarır, ancak gerçekte hareket halindesinizdir. Bu hareket pasif bir harekettir, size bağlı değildir ve arabanın hareketi ile değişir.

Hareket hastalığı yol engebeli ya da dengesiz ise daha da sık görülür. Hatta, eğer çok fazla dönüş varsa ya da araba gerçekten hızlı gidiyorsa bu durum daha da kötü hale gelir. Bundan dolayı, hareket hastalığını engellemenin en iyi yolu arabayı nasıl kullandığınıza dikkat etmektir.

Sürücü ani frenler yapmadan ve elbette hızını kontrol altında tutmak suretiyle sorunsuz bir şekilde araba kullanmaya çalışmalıdır. Aynı şekilde hızlanmaktan da kaçınmalıdır. Sürücü buna, özellikle de bir dağ yolunda araba kullanmaktaysa, çok dikkat etmelidir.

Eğer hareket hastalığından muzdaripseniz seyahat etmeniz için ideal olan yer arabanın arka koltuğunun ortasıdır. Bunun nedeni, bu koltuktan manzaraya bakma ve hareketin farkında olma şansınız bulunmasıdır. Hareket hastalığınız başladığında ise yapılabilecek en iyi şey camı açıp gözlerinizi kapamak ve rahatlamaya çalışmaktır.

Kafasını camdan dışarı çıkarmış bir şekilde araba süren bir kadın.

Dahası, uzmanlar arabanın iyi bir şekilde havalandırıldığından ve iyi bir derecede olduğundan (21°C – 23°C arası) emin olmanızı önerir. Yolculuğa başlamadan önce çok fazla yememeye dikkat etmeniz gerekse de hafif bir şey yemeniz ve bol su içmeniz de önemlidir. Ek olarak, temiz hava almak ve rahatlamak için sık sık ara vermeniz de son derece gereklidir.

Eğer, her şeye rağmen, hareket hastalığınız rahat bir şekilde seyahat etmenize izin vermiyorsa doktorunuzu ziyaret etmeye çalışın. Belirli ilaçlar hareket hastalığının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Örneğin Biodramina ya da Cinfamar gibi antihistaminikler alabilirsiniz.

Ayrıca bazı insanlar bu problemi kontrol etmek için seyahatleri sırasında zencefil kökü ya da sakız gibi doğal tedaviler de kullanmaktadır. Hatta hareket hastalığını azaltmak üzere tasarlanmış elastik bilezikler bile bulunmaktadır.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Çocuklarda Kusma ve Bulantı Nasıl Önlenir?

Sonuç Olarak

Eğer sık sık hareket hastalığından muzdarip olan bir insansanız bu yazımızda paylaştığımız tavsiyeleri takip etmeye çalışın. Kazaların olması riskine karşın yanınızda plastik poşetler bulundurmayı da unutmayın. Ayrıca, yolculuk sırasında uyuyabilmek adına gece seyahat etmeyi de deneyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.