Bebekler Neden Oto Koltukta Uyumamalı

Arabayla seyahate çıktıkları an bebeklerin uyuyakalması normaldir. Bununla birlikte, bebek oto koltukları uyumak için değil bebeğin güvenliği için tasarlanmıştır.
Bebekler Neden Oto Koltukta Uyumamalı
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bebeğinizin uyuması için her şeyi yaptınız ve başaramadınız. Ardından, yapacak başka bir şey bulamadığınız için onu oto koltukta arabayla gezdirmeye başladınız.

Caddenin sonuna geldiğinizde bebeğinizin uyuduğunu gördünüz ve inanamadınız. Sonunda bebeğinizi uyutmayı başardığınız için memnun olabilirsiniz ancak bebeklerin oto koltukta uyuması tavsiye edilen bir durum değildir.

Eve döndüğünüzde, bebeğinizi uyandırmamak için onu koltuktan almamayı düşünebilirsiniz. Uyanana kadar arabada bekleyip, bu sürede dinlenebilirsiniz. Peki, bebeğin oto koltukta uyuması iyi bir şey mi? Eğer bu durum size tanıdık geliyorsa, bu yazımızı okuyun.

Bebekler Neden Araba Hareket Eder Etmez Uyur?

uyuyan bebek

Beşikler ve aşırı sessiz ortam, bebeğin 9 ay anne karnında alışık olduğu bir atmosfer değildir. Bebek, her gün 24 saat boyunca sıkışık bir durumdadır.

Bebekler annenin kalp atışlarını, nefes alış verişini ve sindirim sesini duymaya alışkındır. Bununla birlikte, annenin sesini ve annenin çevresindeki sesleri dinlerler.

Fetüsün perspektifinden, anne sürekli hareket halindedir. Yürür, merdivenleri inip çıkar ve başka egzersizler yapar. Geceleri uyurken hareket azalsa da, vücudundaki sesler tamamen ortadan kaybolmaz.

Bebek, bu karmaşık sesler ve hareketlerin arasında uykuya dalar. Bu nedenle, bebeğin büyük bir beşikte ve tamamen sessiz bir ortamda uyumakta neden zorlandığını anlamak zor değildir.

Söz konusu oto koltuğu olduğunda ise işler değişir. Arabanın titreşimi ve motorun sesleri, bebeğin hemen uykuya dalmasını kolaylaştırır çünkü bebek anne karnındaki günlerine geri döner.

Bebek oto koltuğu

Oto koltuğu, bebeğinizi arabaya bindirirken ve arabadan indirirken onun güvenliğiğni sağlayan bir araçtır. Pek çok ülkede, oto koltuğunun kullanımı yasal bir zorunluluktur.

Bu koltuklar, herhangi bir kazada bebeğin güvenliğini sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, bebeği asla ön koltuğa veya kucağınıza oturtmayın. Birinin kucağında olmak yerine, oto koltukta olmak bebeğin güvenliği için önemlidir.

Bir araçla çarpışma veya bir kişiye çarpma durumunda, arabada her şeyin yer değiştireceğini ve oraya buraya savrulacağınızı düşünürsek, bebeğinizin kucağınızda olmasının nelere yol açabileceğini düşünmek zor değildir.

Bu tür durumlarda, oto koltuklarının hayat kurtaran bir etkisi vardır. Bununla birlikte, oto koltuk yeni doğan bebek için büyük olduğunda sorunlar ortaya çıkar.

araba

Bebeğin arabada uyumasına engel olmak çok zordur ayrıca uykusu gelen bebeği uykudan uyandırmak da iyi değildir. Bununla birlikte, bebeğinizin uyuduğu pozisyonun doğru olup olmadığından emin olmak için sık sık onu kontrol etmelisiniz.

Bebeğimin Oto Koltukta Uyumasına Engel Olmalı Mıyım?

Bebeklerin ne kadar hassas olduğunu biliyorsunuz. Henüz vücutlarını kontrol edemedikleri için, koltukta otururken hareket ederler. Eğer arabada sizden başka birisi varsa, bebeğin yanında birinin oturması iyi olacaktır. Böylece bebeğin duruşunu düzeltebilir.

Bebeği arka koltukta uzun bir süre yalnız bırakmamaya çalışın. Eğer bebeğinizle tek başınıza seyahat ediyorsanız, uzun yolculuklardan mümkün olduğunca kaçının.

Riskli Durumlar

Bebeğiniz oto koltukta uyuyakaldığında, aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Bebekler özellikle ilk birkaç ay başlarını kontrol edemediklerinden, arabanın hareket etmesi bebeğin başının öne eğilmesine neden olabilir. Bu durumda da bebeğin solunum yolları tıkanabilir ve boğulma riski oluşur.
  • Bebeğinizi oto koltuğa yerleştirdiğinizde, bebeğinizi sık sık gözetlemeli ve onu doğru pozisyona getirmelisiniz. Eğer kemerler doğru bir şekilde bağlanmazsa, vücudu çok fazla bükülebilir ve göğsüne ve karnına baskı uygulayabilir.
  • Oto koltukta bebeklerin oksijen seviyesi azalır. Bu nedenle, bebeğinizi oto koltukta uzun süre oturtmamaya çalışın.
  • Kış mevsiminde, bebeğe çok kalın kıyafetler giydirmeyin. Aksi takdirde, kemer bebeği düzgün bir şekilde kavrayamaz ve bir çarpışma anında sonuç kötü olabilir.

Eve Geldik ve Bebek Hala Uyuyor. Ne Yapmalıyım?

bebek koltuğu

Eğer eve vardığınız halde bebeğiniz hala uyuyorsa, bebeği arabadan çıkarmalısınız. Bebeğin uyanması için beklemek doğru değildir. Oto koltukların amacının uyumak olmadığını unutmayın.

Evet, bebeği rahatsız etmemek ve uyandırmamak gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle oto koltuğu eve getirip, bebeğin orada uyumasına devam etmesi gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz ancak bebeği mutlaka oto koltuktan çıkarmalısınız.

Eğer bu sırada bebeğiniz uyanırsa, ninni söyleyerek onu yanınıza yatırabilirsiniz. Annenin veya babanın sevgisi ve sıcaklığı, bebeğin yeniden uyumasını kolaylaştırır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.