Kas Gerginliği: Belirtileri ve Tedavileri

Bir kasa aşırı yüklenme olduğunda kas gerginliği oluşur. Bu, genellikle fiziksel aktivite sırasında aşırı efordan kaynaklanır. Semptomlar ve tedavi, sakatlanmanın boyutuna bağlıdır.
Kas Gerginliği: Belirtileri ve Tedavileri
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Genellikle kas çekmesi olarak adlandırılan bir kas gerginliği, kas ve tendon arasındaki geçiş bölgesi olan miyotendinöz bileşimin kısmi veya tam yırtılmasıdır. Bir kas abartılı bir gerilmeye maruz kaldığında, kas liflerinin kırılmasına neden olur. Tendonlar veya kan damarları gibi bitişik yapılar da etkilenebilir. Ardından, hasarlı bölgede sıklıkla bir berelenme meydana gelir.

Bu sakatlanmalar, genellikle yoğunluk ve pozisyondaki ani değişikliklerin eşlik ettiği dinamik bir aşırı yüklenmeden kaynaklanır. Bu genellikle basketbol, futbol veya koşu gibi yüksek yoğunluklu sporlarda sık sık sarf edilen aşırı çabadan kaynaklanmaktadır.

Genel olarak, kırılma seviyesine bağlı olarak üç farklı kas gerginliği derecesi vardır:

  • Hafif veya birinci derece kas gerginliği: Bu kas lifinin mikroskobik olarak delinmesidir. Bununla birlikte, tendon ve bitişik kan damarları zarar görmez.
  • Orta veya ikinci derece kas gerginliği: Bu durumda, kas lifi ve bitişik bağların kısmen kırılması söz konusudur. Ardından, yırtılan kan damarlarının bir sonucu olarak bir berelenme meydana gelir. Burada, etkilenen alanın hareketliliği risk altındadır.
  • Şiddetli veya üçüncü derece kas gerilmesi: Bu, tam anlamıyla veya neredeyse tamamen oluşan bir fonksiyon kaybı olan kas lifi ve bağların tamamen kopmasıdır. Bu nedenle, görünür bir çürük ve enflamatuar reaksiyon meydana gelecektir.

Kas Gerilmesi

yırtık kas
Çekilmiş bir kasta birçok yırtık lif vardır.

Çekilmiş bir kas semptomları, kas lifi yırtılma derecesine bağlıdır. Bu nedenle, bunları yırtılma seviyesine göre sınıflandıracağız:

  • Birinci derece: Bu durumda, işlevsellik kaybı olmaz ve sakatlanan alanın tam hareketliliği korunur. Bazı rahatsızlıkların eşlik ettiği hafif bir enflamasyon vardır. Bununla birlikte, sakatlanan kişi fiziksel aktivitesini bitirene kadar veya ertesi güne kadar bu sakatlığı tanımlayamayabilir.
  • İkinci derece: Bu durumda, işlev kısmen etkilenir ve hareketlilik kaybı vardır. Ayrıca, etkilenen bölgeye dokunulduğunda bir ağrı ve ayrıca enflamasyon ve hematom vardır. Tipik olarak, hasta sakatlanma meydana gelir gelmez bunun farkındadır ve fiziksel aktivitesini durdurmalıdır.
  • Üçüncü derece: Bu, etkilenen bölgedeki kısmi veya toplam hareketlilik kaybıdır. Çürük ve hematomun yanı sıra çok fazla ağrı vardır. Kişi sakatlanmayı hemen fark eder. Ayrıca dokununca kas dokusundaki düzensizlikleri de tespit edebilirler.

Tedavi

Kas gerginliği tedavisi, sakatlanma meydana geldiğinden beri geçen süreye ve kas lifi yırtılma derecesine bağlı olacaktır. Her durumda, ağrıyı azaltmak için buz uygulamalısınız.

Her vakada uygulanan ana tedaviler şunlardır:

Birinci derece

İlk günlerde buz uygulamalı ve etkilenen bölgeye kompres yapmalı ve ayrıca dinlenmeli, bölgeyi yukarıda tutmalı ve izometrik egzersizler yapmalısınız. Bütün bunlar kası hareket ettirmeksizin gerilim altına sokar.

Ardından, aşamalı olarak normale dönme amacıyla hafif ila orta derecede fiziksel aktiviteye ihtiyacınız olacaktır. Önerilen aktivitelerden bazıları havuz egzersizleri, hafif germe ve hafif kaldırmadır. Ağrı hafif olduğu için anti-enflamatuar ilaçların uygulanması genellikle gerekli değildir.

İkinci Derece Kas Gerginliği

kas gerginliği tedavisi
Buz, kompresyon ve uyarlanmış egzersizler bir kas gerginliği için ortak önerilerdir.

Hafif bir zorlanmada olduğu gibi, ilk 2-3 gün boyunca buz uygulamalı ve etkilenen bölgeye kompres yapmalısınız. Ayrıca, dinlenin ve sakatlanan bölgeyi yüksekte tutun. Dördüncü günden itibaren izometrik egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Dikkatlice yapın ve ağrı hissederseniz aktiviteyi durdurun.

Önümüzdeki iki hafta boyunca, doktorlar hareketliliğinizi tam olarak toparlayana kadar genellikle fiziksel ılımlı aktivite önermektedir. Enflamasyon ve ağrıyı tedavi etmek için ilaç reçete edebilirler.

Üçüncü derece

İlk birkaç gün boyunca yukarıda bahsettiğimiz protokolü izlemelisiniz. Tam anlamıyla dinlenmeye ihtiyacınız olacak ve yürümeniz gerekiyorsa, sakatlanmanın şiddetine bağlı olarak koltuk değneği ile yürüyün.

Daha sonra, ikinci haftada yavaş yavaş izometrik egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra, dördüncü hafta civarında olması gereken tam bir iyileşme elde edene kadar fiziksel aktiviteyi aşamalı olarak dahil edebilirsiniz. Doktorlar, büyük olasılıkla, anti-enflamatuar ilaçların kullanılmasını önerecektir.

Her durumda, en önemli şey doktorunuzun tavsiyelerine uymaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.