Vücudunuza Enerji Veren 8 Besin
Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar sayesinde vücudunuz, günlük eylemlerini yerine getirmek için ihtiyacı olan enerjiyi elde edebiliyor. Yine de, kısa bir sürede yoruluyorsanız, vücudunuzun daha çok enerjiye ihtiyacı olduğu aşikardır.
Enerji içecekleri, vücuttaki yorgunluğu alıp uyarıcı etkide bulunsa da, etkileri kısa sürelidir.
Bu sebeple, hem sağlıklı hem de uzun süren enerji etkileri sayesinde aşağıdaki besinlere yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
1. Hindistan cevizi yağı
Yüksek orandaki orta zincir trigliseritler (MCT) sayesinde Hindistan cevizi yağı vücuda enerji sağlar.
Basit iltihaplardan, kanser ya da Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif hastalıklar ile mücadele edilmesi için önerilir.
Geleneksek olarak, insanlar spor yapmadan önce karbonhidrat alımını tercih ederken, bu tercih MCT’den yapılmış yağların alımına doğru kaymaktadır.
Bunun nedeni, glikozun karaciğerinize hızlıca ulaşıp yapa dönüşmesidir. Bu durum da, gün içerisinde yağı metabolize etmek ve enerji almak maksadı ile çok glikoz tüketimi yapmak manasına gelir.
Hindistan cevizi yağı ise aksine, az miktar tüketimini takiben vücudun ihtiyacı olan enerjiyi size sağlar.
2. Kuru yemişler
Yüksek magnezyum içeriği sayesinde kuru yemişler vücudunuza ve aklınıza gerekli olan enerjiyi sağlamada ideal birer tercihtir.
Besleyici olmalarının yanı sıra, düzgün vücut fonksiyonu için gerekli olan doymamış yağ açısından da oldukça zengindir.
Kötü kolesterolü, anksiyeteyi ve stresi azaltıp, ruh halinizi iyileştirme yetisine de sahiptir.
3. Bitter Çikolata
En az %60 kakaodan oluşan çikolata, ruh halinizi iyileştirmek ve vücudunuza gerekli olan enerjiyi sağlamak adına ideal bir seçenektir.
Bağışıklık sisteminizi koruyacak olan mineraller ve proteinlerden yüksek oranda bulundurup, bir antioksidan olarak hareket eder. Aynı zamanda mutluluk hormonları olarak adlandırılan serotonin ve endorfinlerin de salgılanma oranını hızlandırır.
Bu yiyecek, her gün oranında tüketilmelidir. Çok fazla yemek kilo alımına ve diğer obezite bazlı rahatsızlıklara yol açar.
4. Mango
Mango, C vitamini, kalsiyum, bakır, magnezyum ve potasyum açısından oldukça zengindir. İçerdiği şekere ek olarak, vücudunuzu uyararak gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar.
Aynı zamanda görme yetimizi de güçlendirmek, kan basıncını normale çekmek ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesini sağlamak gibi artıları da vardır.
Ek olarak mangolar kan akışını hızlandırarak antioksidanlar olarak hareket eder. İçerdikleri demir sayesinde, anemi hastalığı ile mücadele etmede de birebirdir.
5. Çiya Tohumu
Vücudunuzu serbest radikallerden korumanın yanı sıra, birer antioksidan olarak görev alırlar ve uzun süre tokluk hissi verirler. Bu çiya tohumlar size süper enerji saplar
Omega-3 yağ asidir, lif, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve potasyum içerirler.
Hiper tansiyonu ve anksiyeteyi düşürüp, hepsinden öte metabolizmayı hızlandırırlar.
6. Bal
Sabah ve öğlen bir yemek kaşığı bal yemek ile, yorgunluğu ortanda kaldıracak vitaminleri, mineralleri, antioksidanları ve gerekli enerjiyi elde edebilirsiniz.
Ek olarak, balın içinde aşağıdakilerde bulunur.
- Antiseptik özellikleri sayesinde ciltteki yaraları iyileştirir.
- Hem fiziksel hem de zihinsel bir rahatlık sağlar.
- Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
- Düzgün bağışıklık sistemi fonksiyonunu harekete geçirir.
- Kabızlık ile mücadele eder.
Ek olarak balı, günlük beslenme programınıza bir tatlandırıcı olarak da dahil edebilirsiniz.
7. Yeşil Çay
Yeşil çay, sinir sisteminizi harekete geçiren kafeinden yüksek oranda bulundurur. Antioksidan, antibiyotik özellikleri ile kan akışını düzenler.
Sıvı söktürücü özelliği ile, vücudu temizlemek ve fazla sıvıyı atmak için önerilir. Metabolizmayı hızlandırıp, fazla kilodan kurtulmayı sağlar.
8. Muz
Muz mükemmel bir enerji kaynağıdır. Magnezyum içeriği kasları güçlendirdiği için sporcular için şiddetle tavsiye edilir.
Karbonhidrat sağlayıp, fosfor, folik asit ve kanamayı durdurucu özellikleri açısından zengindir. Ek olarak, depresyonu önleyen ve duygusal yorgunluğa iyi gelen triptofan mineralini de vücuda sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Croteau E, Castellano CA, Richard MA, Fortier M, Nugent S, Lepage M, Duchesne S, Whittingstall K, Turcotte ÉE, Bocti C, Fülöp T, Cunnane SC. Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis. 2018;64(2):551-561. doi: 10.3233/JAD-180202. PMID: 29914035.
- Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
- Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.