Tiroid Problemlerine Karşı Vücudunuzun Sizi Uyardığı 7 Belirti
Tiroid bezi boynun ön tarafında bulunur ve küçük bir kelebek görüntüsüne sahiptir. Küçük olmasına rağmen bu bez vücudun işleyişinde önemli bir role sahiptir. Bu organın işleyişindeki herhangi ufak bir aksama sağlığınıza çok ciddi zarar verecek sonuçlar doğurabilir. Ancak Vücudunuz tiroid problemlerine karşı sizi uyaran belirli tepkiler verir.
Bu kadar küçük bir organın vücudunuzun tümünde bu kadar büyük bir etkiye sahip olduğuna inanmak oldukça güç. Bu bez hormonları gereğinden fazla ya da yetersiz miktarda salgıladığında vücudunuz bu değişikliklerden doğabilecek tehlikeleri haber veren bir çok uyarı gönderir.
Peki Tiroid problemlerine karşı vücudunuz sizi nasıl uyarır?
1. Boğazdaki rahatsızlık hissi
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu bez boyunda boğaza yakın bir yerde bulunur. Bu yüzden eğer bir sorun varsa bunu boğazınızda hissedersiniz:
- Bu bölgede ağrı ya da aşırı rahatsızlık hissi.
- Geçmeyen boğaz ağrısı ya da bu bölgede çeşitli iltihaplanmalar.
- Sesin değişmesi.
Eğer bu semptomları sürekli olarak fark etmeye başlarsanız bir an önce doktorunuzla görüşmeniz tavsiye edilir. Reçetesiz satılan ilaçları kullanarak rahatsızlığınızı yatıştırıyormuş gibi hissetseniz de, bu uzun vadede sağlık sorununun daha kötüye gitmesine neden olur.
Ayrıca bakınız: Meme kanseri ve 10 uyarıcı işareti
2. Konsantre olmakta zorlanmak
Beyin yaşlandıkça daha fazla kafa karışıklığı yaşamaya başlar. Fakat bu sorun aniden daha kötü bir hal alırsa ve günlük yaşantınızdaki şeyleri unutmaya başlarsanız, aynı zamanda konsantre olmakta da zorlanırsanız doktorunuza mutlaka danışmanız gerekmektedir.
Bir çok kadın bu semptomları menopozun etkileriyle ya da ileri yaşlarda ortaya çıkan durumlarla ilişkilendirir.
Ancak tiroiddeki hormonal değişiklikler de konsantrasyon sorununa sebep olabilir.
Hipotiroidizme sahip hastalar doğru tedavi uygulandığında hafızalarının ne kadar hızlı normale döndüğüne şaşırırlar. Kendi kendinize herhangi bir teşhis koymadan önce her zaman doktorunuza danışmayı unutmayın. Menopoz döneminden geçiyor olsanız bile semptomlarınızı her durumda buna bağlamanız doğru olmaz.
3. Saç dökülmesi ve kuru cilt
Saç dökülmesi özellikle bahar ve kış aylarında belli bir miktara kadar normaldir. Eğer bu dökülme fazlasıyla belirginse ve mevsimsel dökülmenin sonrasında da devam ederse tiroid bezinden kaynaklı bir soruna işaret ediyor olabilir.
Bir diğer belirti ise cilt yapısındaki değişikliklerdir. Kuru ve kaşıntılı cilt, yavaşlayan metabolizma ve azalan terlemenin sonucunda ortaya çıkabilir. Bu semptomların bir diğer sebebi ise tiroidin hormon salınımındaki değişim olabilir.
Bu semptom saçların uzama döngüsündeki kesintileri de beraberinde getirebilir.
4. Kilo alıp verme
Belirli bir sebep olmaksızın ani gelişen kilo alımı veya verimi tiroid problemlerine karşı vücudunuzun size uyardığı bir işaret olabilir.
Bu tüm vücudun yavaşlamasından sorumlu düzgün çalışmayan bir tiroidin sebep olduğu bir durumdur. Aynı zamanda yiyeceklerden aynı tadı alamama gibi tat almada yaşanan değişiklikler de görülür. Çünkü düzgün çalışmayan bir tiroid duyularınızı da altüst eder (sadece tat almak değil, dokunmak ve koklamak da etkilenir).
5. Sürekli yorgunluk
Uyuşukluk ve her gece uyku saatlerindeki artış da tiroid problemlerine karşı bir sinyal olabilir. Tiroid bezi yeterince hormon salgılamadığında vücudun işleyişi yavaşlar. Bu durum geçmeyen bir yorgunluk hissine sebep olur.
Açıklanamayan kas ağrıları ve kramplar da bir diğer işarettir.
Tiroid hormonlarındaki eksiklik beyinden vücuda iletilen uyarılardan sorumlu sinirleri de etkileyeceğinden kramplara ve vücudun bir çok bölgesinde hassaslığa neden olabilir.
Fakat bu problemler diyabetlerini kontrol altında tutamayan diyabet hastalarında da görülmektedir. Her durumda semptomlarınıza karşı duyarlı olmanız ve doktorunuzla konuşmanız gerekir.
6. Ruh halindeki değişimler ve midede baskı
Tiroid hormonlarının fazlalığı ya da yetersizliği huzursuzluk, gerginlik ve tedirginlik gibi ruh hallerine sebep olabilir. Beyindeki serotonin hormonunun dengesini bozacağı için sürekli mutsuz ve depresif hissedebilirsiniz.
Bu da yetmezmiş gibi tiroiddeki bir sorun dengeli beslenme ve fiziksel egzersiz ile çözümlenemeyen sindirim güçlüğü ve mide baskısı gibi problemlere de neden olur.
7. Çarpıntı, yüksek tansiyon ve diğer semptomlar
Boyundaki nabızda hissedilen düzensiz kalp atışı tiroidin düzgün çalışmadığının bir göstergesi olabilir. Yüksek tansiyon çarpıntıyı da beraberinde getirdiği gibi kötü kolesterol düzeyinde artışa da sebep olur.
Tiroid problemleri mutlaka tıbbi bir uzman tarafından tedavi edilmelidir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme yeterli olmaz.
Ayrıca bakınız: Kolesterolü azaltmak için 5 içecek
Vücudunuzun size anlatmak istediklerine kulak verin
Görüldüğü üzere tiroid, kilo değişiminden daha ciddi semptomlara kadar vücudunuzda bir çok değişime neden olur. Eğer bu uyarılar göz ardı edilirse bu sorun daha kötüye gider.
Tiroid bezindeki sorunlar 35 yaş sonrasında daha yaygın bir hal alır ve ağırlıklı olarak kadınlarda görülür.
Dünyada 300 milyondan fazla insanın hipotiroidizme maruz kaldığı tahmin ediliyor. Ancak, bu rahatsızlığa sahip kişiler ilaç kullanarak normal bir hayat sürdürebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Efe Salud. (n.d.). Tiroides: síntomas de que no funciona correctamente. Retrieved February 14, 2019, from https://www.efesalud.com/tiroides-sintomas-no-funciona-correctamente/
- National Institutes of Health. (n.d.). Piense en su tiroides. Retrieved February 14, 2019, from https://salud.nih.gov/articulo/piense-en-su-tiroides/
- American Cancer Society. (n.d.). Signos y síntomas del cáncer de tiroides. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-tiroides/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/senales-sintomas.html
- Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Hipertiroidismo: qué es, causas, síntomas y tratamiento. CUN. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipertiroidismo
- Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Hipotiroidismo: qué es, causas, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipotiroidismo