Yağlı Karaciğer Hastalığının Belirtileri : 6 İşaret

Yağlı karaciğer hastalığı, obezite, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon ile yakından ilgilidir. Belirlenmesi zor olsa da, bu hastalığı tespit etmek için uyarı niteliğinde bazı belirtiler vardır.
Yağlı Karaciğer Hastalığının Belirtileri : 6 İşaret

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Yağlı karaciğer hastalığının belirtileri yaşam tarzınızla yakından ilişkilidir. Bu belirtileri ve alabileceğiniz önlemleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. 

Bilimsel olarak hepatik steatoz olarak bilinen yağlı karaciğer hastalığı diyabet ya da hipertansiyon gibi durumlarla birlikte ortaya çıkar. Özellikle, aşırı alkol tüketimi veya bir metabolik sendromdan kaynaklanabilir.

Yağlı karaciğer hastalığı nedir?

Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi, yağlı karaciğer hastalığına yakalanma riskini getirir. Bu durum obezite, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonla yakından ilgilidir.

Birçok durumda, yağ hücreleri yağ ile dolup fazlasını yakınlarındaki organlara “aktarır”.

Karaciğerin birçok hayati işlevi bulunmaktadır: protein üretimi, yağ metabolizmasının düzenlenmesi, toksinlerin kan dolaşımından yok edilmesi ve amino asitlerin miktarının kontrol edilmesi.

Bütün bu hayati işlevleri yerine getirmesi için karaciğeri sağlıklı tutmak çok önemlidir.

Bazı gruplar bu hastalığa karşı daha az dirençlidir:

  • Orta yaşlı kadınlar
  • Fazla kilolu insanlar
  • Diyabet veya yüksek kolesterol hastaları
  • Bazı diyetleri uygulayan kişiler
  • Alkol bağımlılığı olan insanlar

Yağlı karaciğer hastalığının belirtileri

yağlı karaciğer hastalığının belirtileri

Ne yazık ki yağlı karaciğer hastalığının belirtileri kolay fark edilmez. Başka bir deyişle, muayene olunana kadar hastalığın tespit edilmesi zordur. Yağlı karaciğer hastalığının teşhisine yardımcı olan üç çeşit test vardır:

  • Kan testleri (transaminaz seviyesini belirler)
  • Karaciğer sonogramı (karaciğer ne kadar parlak ve büyük görünürse, hastalığın olması ihtimali de o kadar fazladır)
  • Biyopsi (hastalığın boyutunu test eder)

Bazı hastalar gerçekten de hepatik steatoza işaret eden bazı sağlık sorunları ya da belirtiler yaşarlar:

1. Karın ağrısı

Karnın orta ya da üst kısmında rahatsızlık veya “bıçaklanma” hissi. Bu ağrı herhangi bir aktiviteden ya da belli bir hareketten kaynaklanmaz. Yemekten sonra oluşabilir, çünkü karın genişler ve büyümüş olan karaciğere baskı yapar.

2. Karın şişkinliği

Karın Şişkinliği

Karında su toplanması, karaciğerle ilgili hastalıklardan kaynaklanır ve viseral ve paryetal karın zarı arasında sıvı oluşmasıyla ortaya çıkar.

Bu sorunun belirtileri karında şişlik, hazımsızlık, bel ağrısı ve nefes alma güçlüğüdür. Ayrıca ayak bileklerinin şişmesine de sebep olabilir.

3. Hazımsızlık

Eğer yediğiniz herhangi bir şey (küçük bir miktarda ya da sağlıklı olsa bile) karnınızı rahatsız ediyor ya da bulantı veya gaza sebep oluyorsa, karaciğerinizde bir sorun olabilir.

Karaciğeri yağlı olan insanlar genellikle hazımsızlık çektiğine inanarak doktora giderler ama sebebin aslında hepatik steatoz olduğunu daha sonra yapılan testlerle anlaşılır.

4. Yorgunluk

Yorgunluk

Karaciğer metabolizmayla eş zamanlı olarak çalışmazsa, yavaşlar. Vücut, kendisini korumaya ve daha az kan pompalayarak durumu telafi etmeye çalışır.

Bu özel durumda, açıklanamayan bir yorgunluk, odaklanma sorunları, kafa karışıklığı, yorgunluk ya da enerji yetersizliği ortaya çıkabilir.

Kişi, eskiden sevdiği etkinliklere olan ilgisini de kaybedebilir ve bunun yerine, çok uzun saatler boyunca uyumayı tercih edebilir.

5. Koyu renk idrar

Yağlı karaciğer hastalığının belirtileri arasında koyu renk idrar en belirgin olanlardan biridir.

Yağlı karaciğer hastalığı vakalarında, sıvı normalden daha koyu renkte olur ve gün boyunca da bu renk açılmaz (normalde idrar sabahları daha koyu renkte olmasına rağmen genellikle günün ilerleyen saatlerinde rengi açılır).

Dışkıda da değişiklikler görülebilir: normalden daha keskin bir kokuya sahip olabilir, beyaz veya killi gibi görünebilir.

6. Ciltte değişiklikler

Ccltte değişiklik

Sarılık, hepatik steatozun bir belirtisidir. Dokudaki artan safra boyası seviyesine bağlı olarak sarımsı cilt ve mukus çok görülen özellikleridir.

Kırmızı kan hücrelerinin yıkılması ya da safra kesesi komplikasyonu nedeniyle bu tür cilt değişiklikleri ortaya çıkabilir.

Yağlı karaciğer hastalığı, renk değiştirmiş boyun ve koltuk altı cildi, patlayan yüz damarları , kızarmış avuç içleri ya da sırtta, göğüste veya omuz bölgelerinde örümcek damarları oluşması gibi cilt değişikliklerine neden olur.

Buna ek olarak, tırnakların altında beyaz lekeler de görülebilir.

Beslenmenin yağlı karaciğer hastalığına etkisi

Eğer doktorunuz yağlı karaciğer hastalığı teşhisinde bulunduysa, bir sonraki adım doğru tedaviye başlamaktır.

Doktorunuzun verebileceği ilaçlara ek olarak, düşük yağlı bir diyet izlemeniz ve egzersiz yapmanız çok önemlidir. Bu amaçla aşağıdaki önerileri dikkate almanızı öneriyoruz:

1. Rafine gıdaları azaltın

yağlı karaciğer hastalığının belirtileri ve beslenme

Bu gıda grubu un ve beyaz şekerden oluşur. Bu ikisi yerine tam tahıllı ve bütün gıdaları seçin.

2. Akdeniz diyetini izleyin

Akdeniz diyeti, düşük yağlı gıdalar ya da sağlıklı yağlara sahip besinlerden oluştuğu için en sağlıklı diyetlerden biridir. Örneğin, zeytinyağı bu hayat tarzının çok önemli bir parçasıdır.

3. Alkolden kaçının

yağlı karaciğer hastalığının belirtileri ve alkol

Alkol karaciğerin en büyük düşmanlarından biridir. Çok fazla alkollü içki tüketmek sadece yağlı karaciğere değil aynı zamanda siroza da sebep olabilir.

4. Bazı ilaçları kullanmayın

Hangi ilaçların durumunuzu kötüleştirebileceğini öğrenmek için doktorunuza danışın. Doktorunuz, muhtemelen size ağrı kesicileri, östrojen içeren ve iltihap sökücü ilaçları kullanmayı bırakmanızı önerecektir.

5. Egzersiz

Egzersiz, hem kendinizi daha iyi hissetmeniz için ve hem de karaciğer sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olmak için harika bir yoldur.

Parkta gezintiye çıkabilir, köpeğinizi gezdirebilir, bisiklet sürebilir ya da yüzebilirsiniz.stediğiniz egzersiz yöntemini seçin ve haftada en az üç kez spor yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.