Yanıklar İçin Karbonat Nasıl Kullanılır?
Birçok insan neredeyse her gün birçok farklı sebepten kaynaklanan ve farklı şiddet derecesine sahip bir çeşit yanığa maruz kalmaktadır. Bugün, yanıklar için karbonat kullanmanın çeşitli yollarını inceleyeceğiz.
Yanık türleri ve semptomları
Farklı şiddet dereceleri olan farklı yanık çeşitleri vardır.
Üç ana grup arasında ise şunlar bulunur:
- Birinci derece yanıklar sadece derinin üst tabakasını etkiler. En sık görülen semptomlar arasında acı, kızarıklık ve şişlik bulunur.
- İkinci derece yanıklar derinin en üst tabakasını ve hemen altındaki tabakayı etkiler. Semptomlar arasında yanma, acı, kızarıklık, şişlik ve su toplama bulunur. Bu tür yanıklar kısmi kalınlıktaki yanıklar olarak da bilinir.
- Üçüncü derece yanıklar derinin çok altındaki tabakaları etkiler. Bu türdeki yanıklar tam kalınlıktaki yanıklar olarak da tanımlanırlar. Semptomları arasında beyazımsı, koyu ya da kömürleşmiş deri bulunur. Yanık bölge uyuşmuş olabilir.
Bununla birlikte, yanıklar farklı bir şekilde iki türde de sınıflandırılabilir:
- Hafif yanıklar: Bu tür yanıklar, vücudun herhangi bir yerindeki birinci derece yanıklardır. 5 ila 7 santimetre arası olan ikinci derece yanıklar da bu türe dahildir.
- Ciddi yanıklar: Bu türdeki yanıkların arasında ellerdeki, ayaklardaki, yüzdeki, kasıktaki ya da kritik eklemlerdeki ikinci ya da üçüncü derece yanıklar bulunur.
Bu yazıyı da okuyabilirsiniz: Yanıktan Sonra Ne Yapılmalı?
Öneriler
Bir kişide aynı anda birden fazla yanık olması mümkündür.
Şiddetli yanıklar acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu iz kalmasını, sakatlıkları ve deri bozukluklarını önlemeye yardımcı olabilir. Özellikle yüzdeki, ellerdeki, ayaklardaki ve genital bölgedeki yanıklar şiddetli olabilir.
- Eğer bu tür bir yanma evde gerçekleşirse, etkilenen bölgeye acil olarak en az beş dakika soğuk suyla müdahale edin. Bununla birlikte, suyla dolu bir küvete girebilir veya yanan bölgeyi soğuk suyla dolu bir kovaya sokabilirsiniz.
- Yanık bölgeye asla doğrudan buzla müdahale etmeyin; acıyı hafifletmeyecek ve tam tersi bir etki yaratacaktır. Soğuk, derinizin daha çok yanmasına neden olacaktır.
- Yanık bölgeyi temizlerken çok dikkatli olmanız gerekir. Eğer su toplayan yerler olursa, bunları patlatmamalısınız.
- Güneşin çok etkili olduğu bir bölgede tatil yapacaksanız, cildinizi zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan güneş koruyucuları kullandığınızdan emin olun.
Yanıklar için karbonat
Hafif düzeydeki birinci derece yanıklar için, kilerinizde bulunan ya da çok fazla para harcamanızı gerektirmeyen malzemelerle evde yapılan ilaçlar kullanılabilir.
Karbonat, hem yemek yapma hem de doğal tedavi konusunda oldukça ünlüdür. Bu beyaz toz ucuzdur ve neredeyse her yerde bulunabilir.
Halihazırda mutfağınızda karbonat mevcut olsa bile nasıl faydalanacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Fakat, iyileştirici ve temizleyici özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Karbonat agresif olmayan doğal bir eksfoliant olduğundan dolayı yanmış ölü deri hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olabilir. Bu ayrıca yanık bölgeyi temiz ve yumuşak tutarak derinizin iyileşmesine olanak tanıyacaktır.
Bu mükemmel seçenekten yararlanmak için iki yol:
1. Yanıklar için karbonat
Yapacağınız ilk şey, karbonat ve suyu bir macun haline getirmektir. Kullandığınız karbonat miktarının yanığın derecesine bağlı olacağını unutmayın.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı (9 g) karbonat
- 5 yemek kaşığı (75 ml) su
Ne yapmalısınız?
- Biraz kalın bir macun kıvamı elde edene kadar bu iki malzemeyi karıştırın.
- Bu macunu yanmış olan bölgelere uygulayın. Deride herhangi ekstra bir hasar yaratmamaya dikkat edin.
- 20 dakika bekletin ve bol soğuk su ile durulayın.
2. Karbonat banyosu
Bunun için, yanıkları tedavi etmek üzere küvetinizi kullanarak karbonat uygulayacaksınız.
Malzemeler
- Su (gerektiği kadar)
- ¼ bardak (37 g) karbonat
Ne yapmalısınız?
- Etkilenen bölgenin girebileceği bir kabı su ile doldurun (eğer vücutta birkaç bölge yanmış ise, küvet kullanılması önerilir) ve karbonatı ekleyin.
- Yarım saat kadar bunu uygulayın ve daha fazla soğuk suyla durulayın.
En önemlisi, yukarıda belirtilen önerilere uymaktır.
Yanmaktan kaçınmak ve yanık izi kalmasını önlemek için birçok yol bulunmaktadır. Eğer yanığınız ciddi bir yanık ise hemen bir hastaneye gitmeniz gerektiğini unutmamalısınız.