Yaraları Temizlemek ve İyileştirmek için 3 Harika Bitki
Bilge ve büyüleyici doğamız, bize günlük hayatta oluşabilecek yaraları temizlemek ve iyileştirmek için harika bitkiler sunmaktadır. (Tabii ki çok ciddi olmayan yaralardan bahsediyoruz.)
Bir morluğu, kesiği, yanığı ve hatta çocukların kayarak ya da düşerek parçaladıkları dizlerini evde hızlı bir şekilde tedavi edebilirsiniz.
Bu iyileştirici bitkileri her daim evinizde bulundurmanız iyi bir fikir olabilir; ancak hangisini hangi durumda kullanmanız gerektiğini bilmek de önemlidir.
Hepsi aynı durum için etkili olmayabilir; bununla beraber doğru miktarda kullanmayı da bilmek gerekir.
Bu yazımızda, sizlerle, yaraları temizlemek ve iyileştirmek için kullanabileceğiniz 3 farklı şifalı bitkiyi paylaşıyoruz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çatlak, Kırışıklık ve Yanıkları Tedavi Eden Doğal Jel
1. Yaraları temizlemek ve iyileştirmek için aleo vera
Aleo vera jelini bir yaraya sürdüğünüz zaman etkisi inanılmazdır. Bu harika bitki kesiklere, yanıklara, tahriş olmuş cilde ve deri iltihabına iyi gelir.
Aleo veranın yaprakları ve yapraklarının içindeki jeli, su dışında asidik müsilaj, organik tuzlar, enzimler, saponin, tanenler, aminoasit, vitaminler ve mineraller içerir.
Aleo veranın harika bir bitki olmasının nedenleri:
- Aleo veraın jelini sürdüğünüz zaman, vücudunuzun kolajen üretimi harekete geçer. Böylece yeni dokunun oluşmasını sağlayarak anjiyogeneze ve yaranın iyileşmesine katkı sağlar.
- Araştırmalara göre, aleo veranın ağrı ve iltihabı azaltan iyileştirici bir etkisi olduğu da bilinmektedir.
- Aleo veranın içinde aynı zamanda, organik bir bileşik olan aleo emodin bulunmaktadır. Virüslere ve bakterilere iyi gelen bu bileşik sayesinde, yaraları herhangi bir enfeksiyon riski olmadan hızlı bir şekilde iyileştirir.
Aleo vera nasıl uygulanır:
Aleo veranın faydalarından yararlanmanın en harika ve kolay yolu onu dondurmaktır. İşte yapmanız gerekenler:
- Aleo veradan bir sap koparın ve bir bıçak yardımıyla sapı dikey bir şekilde ortadan ikiye kesin.
- İçindeki yarı şeffaf jeli çıkarın ve buz kalıplarına koyun.
- Buz kalıplarını dondurucuda saklayın.
- Jel donarken bütün iyileştirici özelliğini koruyacaktır. İhtiyaç duyduğunuzda, tek yapmanız gereken şey donmuş jel küplerinden birini çıkarmak. İşte bu kadar kolay!
Aleo vera aynı zamanda morlukları ve hatta iltihap kapmış varisleri de azaltmaya yardımcı olmaktadır.
2. Asya sentellası
Asya sentellası egzama, sedef hastalığı, küçük yanıklar ve hatta açık yaralar gibi deri problemleri için kullanılan tıbbi bir bitkidir.
Hindistan alt kıtasında sık rastlanan bir bitki olan Asya sentellası, aleo verada olduğu gibi saponin gibi bileşikler içerir. Bu bileşikler yaraların iyileşmesine ve kolajen oluşumunu harekete geçirmek için dolaşımın gelişimine katkı sağlar.
Birçok eczacılık şirketi ürünlerinde bu bitkiyi kullanmaktadır. Asya sentellasının yararlarından biri de ameliyat sonrası yaralara iyi gelmesidir.
Asya sentellası nasıl uygulanır:
Asya sentellası kullanılarak hazırlanmış birçok harika ve güvenli ürünü eczanelerde bulabilirsiniz.
Aynı zamanda bu bitkiyi kullanarak evde kendiniz de basit kompresler yapabilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:
- İlk olarak, birkaç yaprak taze Asya sentellası toplayın. Topladığınız yaprakları ezdikten sonra yaralar ya da yanıkların üzerine uygulayın.
- 20 dakika beklettikten sonra kaldırın.
- Eğer bu işlemi günde arka arkaya 2 ya da 3 kere tekrarlarsanız, harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
3. Papatya
Avrupa İlaç Ajansının (EMA) da birkaç yıl önce onayladığı gibi, papatya bölgesel olarak kullanıldığı zaman yararları iyileştirmede, egzama ve tüm iltihap türlerinin tedavisinde oldukça etkilidir.
Sinirlerinizi yatıştırıp rahatlamanıza yardımcı olsa da, tabii ki papatya çayı içerek kesiklerinizden ve morluklarınızdan kurtulamazsınız. Eğer yaralarınızı iyileştirmek istiyorsanız, yaranın olduğu bölgeye uygulamalısınız.
Papatyanın en iyi özelliklerinden biri de anti-alerjik olmasıdır. Şimdi size papatyadan nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız.
Papatya nasıl uygulanır:
Yapmanız gereken ilk şey aktar ya da benzeri yerlerden kurutulmuş papatya almaktır. Poşet çay da kullanabilirsiniz ama %100 papatya olduğuna inanmak zor olacağından en iyisi açık almaktır.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı kuru papatya (10g)
- 1/2 su bardağı su (100 ml)
Hazırlanışı
- Suyu ısıtın, kaynamaya başladığında 1 çorba kaşığı kuru papatyayı ekleyin.
- Demlenmeye bırakın, daha sonra papatyaları süzün.
- Hala sıcakken bir pamuk yardımıyla yaranın üzerine sürün.
- Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Harika sonuçlarını göreceksiniz.
Yaraları temizlemek ve iyileştirmek için bu bitkileri evinizde bulundurmayı unutmayın. İyileştirici özelliklerini çok seveceksiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Albahri, G., Badran, A., Hijazi, A., Daou,A., Baydoun,E., Nasser, M., Merah, O. (2023) The Therapeutic Wound Healing Bioactivities of Various Medicinal Plants. Life (Basel), 13(2), 317. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9960863/
- Ciganović, P., Jakupović, L., Momchev,P., Nižić, L., Hafner,A., Zovko, M. (2023). Extraction Optimization, Antioxidant, Cosmeceutical and Wound Healing Potential of Echinacea purpurea Glycerolic Extracts. Molecules, 28(3), 1177. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920817/
- Frost, R., MacPherson, H., O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.) Complementary Therapies in Medicine, 21 (6), 724-745. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229913001672
- Givol, O., Kornhaber, R., Visentin, D., Cleary, M., Haik, J., Harats, M. (2019). A systematic review of Calendula officinalis extract for wound healing. Wound Repair and Regeneration, 27(5), 548-561. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31145533/
- Halat, D., Krayem, M., Khaled, S., Younes, S. (2022). A Focused Insight into Thyme: Biological, Chemical, and Therapeutic Properties of an Indigenous Mediterranean Herb. Nutrients, 14(10), 2104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/
- Hekmatpou, D., Mehrabi,F., Rahzani, K., Aminiyan, A. (2019). The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iranian Journal of Medical, 44(1), 1–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
- Khalighi, N., Jabbari-Azad, F., Barzegar-Amini, M., Tavakkol-Afshari, J., Layegh, P., Salari, R. (2021). Impact of Althaea Officinalis extract in patients with atopic eczema: a double-blind randomized controlled trial. Clinical Phytoscience, 7(73). https://www.researchgate.net/publication/354292451_Impact_of_Althaea_Officinalis_extract_in_patients_with_atopic_eczema_a_double-blind_randomized_controlled_trial
- Leite, L., Luiz, L., Sucupira, A., Pergentino, D. (2023). Centella asiatica and Its Metabolite Asiatic Acid: Wound Healing Effects and Therapeutic Potential. Metabolites, 13(2), 276. https://www.mdpi.com/2218-1989/13/2/276
- Mirbehbahani,F., Hejazi, F., Najmoddin, N., Asefnejad, A. (2020). Artemisia annua L. as a promising medicinal plant for powerful wound healing applications. Progress in Biomaterials, 9, 139–151. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7544745/
- Niknam, S., Tofighi, Z., Faramarzi, M., Abdollahifar, M., Sajadi, E., Dinarvand, R., Toliyat, T. (2021). Polyherbal combination for wound healing: Matricaria chamomilla L. and Punica granatum L. Darú. Journal of Pharmaceutical Sciences, 29(1), 133-145. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8149548/