Yas Odaları ve Yasın 5 Aşaması

Yas odaları hayatlarımızın bir noktasında hepimizin ziyaret etmesi gereken yerlerdir. Bu aşamayı atlatabilmek, dargınlıkları, geçmişi geride bırakmanızı ve hayatınıza devam etmenizi sağlar.
Yas Odaları ve Yasın 5 Aşaması

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yas odaları birini yitirdikten sonra hepimizin girmek zorunda kaldığı odalardır. Fakat insanlar bir şekilde bunu yapmaktan kaçınırlar.

Bir ilişki bittiğinde, işinizi kaybettiğinizde ya da sevdiğiniz biri vefat ettiğinde yas odaları size kapılarını açar.

Kaybedilen ne olursa olsun, yas denilince kendini tekrar eden belirli aşamalar vardır. Bugün, bu aşamaları inceleyeceğiz.

Kaçınılan Yas Odaları

Yas odaları kapılarını bir kayıptan sonra açsa da, olay şu ki; buraya girmekten kaçınabilirsiniz. Fakat o odanın kapıları açık kalır ve hazır olduğunuzda sizi içeri almayı bekler.

Bir ilişki sonlandığında ve o odaya girmek istemediğinizde yaptığınız şey hemen yeni bir ilişkiye başlamak olur.

Bu şekilde, yas odasında geçireceğiniz ilk aşamadan kaçınmış olursunuz.

Hazır olmadan yeni bir ilişkiye başladığınız ve kendinize bir dönemi kapatma izni vermediğiniz için, bu sağlıklı bir davranış değildir.

Yasın farklı aşamaları nelerdir?

1. Reddetme

yas odaları

İlk aşama reddetme aşamasıdır. Sevdiğiniz kişinin öldüğünü, ilişkinizin sonsuza dek sona erdiğini ya da işiniz için artık size ihtiyaç olmadığını reddedersiniz.

Reddetme gerçekte olanlara gözlerini kapamaktır. İnsanlar canlarını yakan şeyler yüzünden bunu yaparlar.

Bazen, çoğu insan hikayeler uydurur. Örneğin, ölen kişinin bir seyahate çıktığını ya da eski sevgililerinin biraz alana ihtiyacı olduğunu söylerler.

Fakat, bu reddetme aşamasının bir sonu vardır.

2. Öfke

çilli turuncu saçlı kız

Reddetmeyi bırakıp neler olduğunun farkına vardığınızda, işler değişir. Vefat etmiş olsalar da veya sizi terk etmiş olsalar da size yalnız bırakan insana sinirlenmeye başlarsınız.

“Neden ben?”, “Bu senin suçun”, “Bunu hak etmiyorum”, “Beni terk ettiğin için seni asla affetmeyeceğim” gibi şeyler düşünmeye başlarız.

Bu aşamada acınızdan dolayı diğer kişiyi suçlar ve hissettikleriniz için onları sorumlu tutarsınız.

3. Pazarlık

arkasını dönüp giden kadın

Öfkeden sonra, kaybı tersine dönüştürebileceğiniz umuduna kapılırsınız. Kaybınızı telafi etme için alternatifler aramaya başlarsınız.

  • Eğer sevdiğiniz biri vefat ettiyse, onlarla medyumlar ya da ölülerle konuşabildiklerini iddia eden diğer kişiler aracılığıyla iletişim kurmaya çalışırsınız.
  • Fakat eğer sevgilinizle ayrıldıysanız, belki onları geri kazanmaya çalışabilir ve onları kendinize yeniden aşık etmeyi deneyebilirsiniz.
  • İşinizi kaybettiyseniz, size tekrar işe almaları için uğraşabilirsiniz.

Eğer yapmaya çalıştığınız şeyi başarırsanız, yas süreci bölünür. Eğer o insanı ya da işi yeniden kaybederseniz, bir kez daha yas odasına girmek çok daha zor olacaktır.

4. Depresyon

bereli arkası dönük çocuk

Eğer geri kazanma aşamasını geçtiyseniz ve hiçbir şeyin geri gelmediğini fark ettiyseniz, üzgün hissetmeye başlarsınız.

Üzüntü basit bir şekilde olan biteni kabul ettiğinizi işaret eder. Her şeyin sona erdiğini, hayatınıza devam edebilmek için göz yaşlarınızın acıyı dışa vurmanıza yardım edeceğini biliyorsunuzdur.

Fakat uzun bir depresyon süreci tehlikeli olabileceğinden bu aşamada takılıp kalmamak adına çok dikkatli olmalısınız.

5. Kabullenme

kollarını gökyüzüne açmış adam

Bu nihayet kaybınızı kabul ettiğiniz aşamadır. Artık kaybın geri gelmesini beklemez, olan biteni kabul eder, olanlardan ders çıkarır ve yolunuza devam edersiniz.

Bu aşama, güzel şeyleri hatırlamanıza ve kötü şeylerden ders almanıza izin veren harika bir aşamadır.

Belki de bu aşama hemen rahatlamanızı sağlamaz, bunun yerine ümitsizlik, keder, hissizlik ve acı getirebilir. Fakat zamanla, keyif ve yaşama isteği geri gelecektir.

Yas odaları hayatlarımızın bir noktasında hepimizin ziyaret etmesi gereken yerlerdir. Bu aşamayı atlatabilmek, dargınlıkları, geçmişi geride bırakmanızı ve hayatınıza devam etmenizi sağlar.

Hiç yasın aşamalarının herhangi birinde sıkışıp kaldığınızı hissettiniz mi? Sizce en kötü aşama hangisi?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.