Yaşlılıkta Dikkat Edilmesi Gereken 8 Semptom

Göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk çekmek normal bir yaşlılık belirtisi değildir. Bunun gibi göz ardı edilemez diğer önemli semptomlar hakkında bilgi sahibi olmak için bu yazımızı mutlaka okuyun.
Yaşlılıkta Dikkat Edilmesi Gereken 8 Semptom

Son Güncelleme: 21 Ocak, 2019

Yaşlılıkta, dikkat ettiğiniz takdirde önlem alabileceğiniz bazı semptomlar var. 

Yaşlandıkça vücudunuzda “ağrılar” meydana gelmesi oldukça normal olsa da, bu durum vücudunuzun verdiği bütün sinyalleri görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Sonuçta, bazı semptomlar ciddi bir sağlık sorunun belirtileri olabilir. Yanlış giden bir şeyler olduğunu düşünmeseniz bile, eğer garip ya da tekrarlayan semptomlar yaşıyorsanız doktorunuza danışmak çok önemlidir.

Bu semptomların kendiliğinden kaybolmasını beklemek sağlığınız için zararlı olabilir. Gelin şimdi yaşlılıkta göz ardı etmemeniz gereken bazı belirtilere bakalım.

Yaşlılıkta dikkat etmeniz gereken belirtiler

Ansızın nefesinizin daralması

Göğüs ağrısı, kalp krizinin birçok belirtisinden sadece bir tanesidir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişebilir.

Örneğin, kısa bir yürüyüş sonrasında nefesiniz daralıyorsa, bu arterlerinizden birinin kısmen ya da tamamen tıkanmış olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu tıkanıklık kalp krizine neden olabilir.

Eğer zor nefes aldığınızı fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca göğüs sıkışması ya da baş dönmesi gibi belirtiler söz konusu olabilir.

Ani baş dönmesi ya da denge ve koordinasyon sorunları

yaşlılıkta başağrısı

Felç semptomları hemen göze çarpmayabilir ancak eğer semptomlardan haberdarsanız daha dikkatli davranabilirsiniz.

Aniden yürümede zorluk çekmek ve ani denge ve koordinasyon kaybı yaşamak hem yaşlılıkta hem de genç yetişkinlerde felç belirtisidir.

Ayrıca aşağıdaki durumlara da dikkat etmelisiniz:

  • Aşırı bir baş dönmesi hissi.
  • Konuşmada zorluk çekmek.
  • Kelimeleri telaffuz edememek.
  • Görme bozuklukları.
  • Yüzünüzde, bacaklarınızda ve kollarınızda güçsüzlük ve uyuşukluk.

Bunlar, derhal bir doktora görünmenizi gerektiren semptomlardır.

Menopozdan sonra vajinada kanama

Eğer menopoza girdikten sonra vajinanızda kanama oluyorsa, mümkün olan en kısa zamanda jinekologunuza görünmenizde fayda vardır çünkü bu durum normal değildir.

Bazı kanamalar diğerlerine göre daha az olabilir. Ancak, kanamanın kanser gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Bu kanamayı hafife almayın. Ayrıca vajinal kanamalarınız olmasa da rutin kontrollerinizi yaptırmak için doktora gitmenizin çok önemli olduğunu unutmayın.

Erektil disfonksiyon

Bu genellikle yaşlılarda çok yaygındır ve yaşlandıkça ortaya çıkma ihtimalini daha yüksek olan bir durumdur.

Esasen, 60 yaşlarındaki erkeklerin yaklaşık %22’si iktidarsızdır.

Bu durum, cinsel doyumla ilgili bir problem yaratmasının yanı sıra kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıklarla da ilişkilendirilebilecek bir durumdur.

Yaşla bağlantılı olarak ortaya çıkmasına rağmen, fazla stres ve depresyon nedeniyle de erektil disfonksiyon oluşabilir.

Bu semptoma dikkat edilmeli çünkü yaşlılıktan başka şeylerin habercisi olabilir.

Kabızlık

yaşlılıkta göz ardı edilmemesi gereken semptomlar

Kabızlık, tuvalete gittiğinizde bağırsaklarınızı normale göre daha fazla zorlayan bir hastalıktır ve bu durum hemoroid olmanıza neden olabilir.

Kabızlık zaman zaman normal kabul edilebilir ve yaşlılıkta bu durum daha sık yaşanabilir.

Ayrıca kabızlık bir şeylerin dışkıyı tıkadığının bir işareti olabilir. Bu bir tümör, polip ya da başka bir engel olabilir. Kabızlık kronik bir hal aldığında, dışkının çıkması zorlaşır.

Bu da bağırsağın doldurulmasına ve tuvaletinizi yapamamanıza neden olur. Buna dışkı impaksiyonu da denir.

Eğer ailenizdeki yaşlılardan biri ya da siz sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız, doktora gitmek iyi bir fikir olacaktır.

Dışkınızın rengi

Bu, günlük tüketim miktarınıza göre değişir. Demir takviyeleri ve ishal önleyici ilaçlar dışkıyı koyulaştırabilir.

Dışkınızdaki kahverengi ve yeşil renk normal kabul edilir.

Ancak eğer siyah ya da kanlı dışkı gözlemlerseniz, bu durum üst sindirim sisteminizde bir kanama olduğunun belirtisi olabilir.

Bu durum yaşlılarda daha fazla bakım ve özen gerektiren ülser, hemoroid, divertikülit ve diğer gastrointestinal hastalıklar yüzünden meydana gelebilir.

Memede anormallikler

Memede herhangi bir topak fark ettiğinizde meme kanserinden şüphelenseniz de, bu hastalığın daha az bilinen başka semptomları da vardır.

  • İltihap
  • Duyarlılık ve renk değişimi
  • Meme ucundan gelen akıntı
  • Memenin cilt tonunda değişiklik

Meme kanseri kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür ancak bu durum erkeklerin meme kanserine yakalanmayacağı anlamına gelmez.

Bu nedenle, bu semptomları gözlemleyen erkeklerin ve kadınların düzenli olarak kendilerini kontrol etmeleri gerekir.

Cilt yaraları

yaşlılıkta önemli belirtiler

Yaşlılıkta cilt kanseri gelişimi çok yaygındır. Bilindiği gibi bu kanser türü ten renginden bağımsız olarak görülebilir.

Derinizde aniden ortaya çıkmış yaralara ya da benlere dikkat edin.

Çünkü tamamen iyileşmeyen cilt yaraları kanser riski taşıyor olabilir.

Bu yaraları görmezden geldiğinizde hayatınızı tehlikeye atabilecek pek çok hastalık var. Vücudunuzun gönderdiği küçük sinyallere karşı dikkatli olmalısınız.

Semptomlardan yola çıkarak bir sonuca varmadan önce endişelerinizi bir doktorla paylaşmakta fayda vardır.

Vücudunuzu dinlemelisiniz ve gerektiğinde bir doktora görünmelisiniz. Böylece sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirsiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.