Yavaş Geçiş Zamanlı Kabızlık: Bilmeniz Gerekenler

Yavaş geçiş zamanlı kabızlık, kabızlığın yanında karın şişliğine ve ağrılı bağırsak hareketlerine de yol açabilir. Bu hastalıkla ilgili bilgileri ve onun nasıl tedavi edildiğini yazımızdan öğrenin. 
Yavaş Geçiş Zamanlı Kabızlık: Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yavaş geçiş zamanlı kabızlık, bu durumla karşılaşan kişilerde yavaş sindirime ve kabızlığa yol açar. Genellikle bağırsak hareketlerini normale göre yavaşlatarak bağırsak geçişi değişimleriyle kendini gösterir. Bu da dışkıyı sertleştirir ve dışkılamanın ağrılı bir şekilde gerçekleşmesine neden olur.

Düzgün bir şekilde dışkılayamamak sağlık ve iyilikle ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu yazıda yavaş geçiş zamanlı kabızlık ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ve bu durumun nasıl düzeltildiğini açıklayacağız.

Yavaş geçiş zamanlı kabızlık nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yavaş geçiş zamanlı kabızlık kasların normalden daha yavaş ve daha zayıf bir şekilde çalışmasına neden olur. Bu da dışkı geçişini çok yavaş bir hale getirip dışkıların sertleşmesine neden olur. Bu durum nedeniyle kabızlığın oluşması normaldir.

Bu durumla karşılaşan kişi dışkılayamaz. Dışkıladığında ise ağrı hisseder. Ayrıca anüs veya rektum kısmı hasar bile görebilir. Ayrıca yavaş geçiş zamanlı kabızlığa abdominal distensiyon ve gaz da eşlik eder.

Bazı vakalarda, kişinin dışkılamak için gösterdiği çabadan kaynaklı olarak hemoroid’e de yol açabilir. Hatta bu kişiler genellikle karınlarını tok hissederler ve bağırsak gazı nedeniyle sabahları ağız kokusu oluşabilir.

klozet karnını tutan kadın

Yavaş geçiş zamanlı kabızlık: Nedenleri

Çoğu zaman bu duruma, yaş gibi hastalıklarla ilgisi olmayan şeyler yol açar. Genç yaştaki insanlara kıyasla ileri yaşlı insanlarda daha sık rastlanır. Sonuçta uyuşuk bir yaşam tarzı da bu duruma yol açabilir. Hatta yavaş geçişlik kabızlığın gelişmesindeki en önemli risk faktörlerinden biri budur. Egzersiz tüm vücudun aktif hale geçmesini sağlar. Ayrıca bağırsağın hareket etmesine de yardımcı olur.

Sağlıksız yiyecekler ve kötü beslenme alışkanlıkları da yaygın bir sebeptir. Lif ve sıvı oranı düşük bir beslenme programı uygulamak bu durumla karşılaşma ihtimalini artırır.

Ayrıca belli ilaçların, özellikle de laksatiflerin de bu sorunla ilişkili olabileceğini not etmek önemlidir. Laksatifler bağırsağı uyarırlar. Kişi bunları uzun süre kullanırsa bağırsağı bu ilaçlara alışır ve tam tersi bir etki ortaya çıkmaya başlar.

Daha az yaygın olsa da yavaş geçişli kabızlık, metabolik bir hastalığın veya sinir hasarının semptomu da olabilir. Omurilik hasarı gibi bu organın hareketini uyaran sinirlerden biri etkilendiğinde oluşur.

peristalsiz bağırsak hareketleri
Peristalsiz (bağırsağın yutma hareketleri) etkilendiğinde ve yavaşladığında, yavaş geçişli kabızlık ortaya çıkar.

Düzeltmek için ne yapabilirsiniz?

Bu sorunla karşı karşıyaysanız ilk yapmanız gereken şey doktorunuza danışmanızdır. Bu bozukluğu doğal bir şekilde çözmenize yardımcı olmak için büyük ihtimalle beslenme ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanızı önereceklerdir.

Öncelikle beslenmenize, meyve ve sebze gibi lif açısından zengin yiyecekler katmanız önemlidir. Ayrıca uzmanlar süt ürünü ve işlenmiş gıda tüketiminizi de azaltmanızı tavsiye ederler. Benzer şekilde yeterince su içiyor olmanız da önemlidir.

Beslenmenin yanı sıra her gün egzersiz yapmanız gerekir. Basitçe günde bir saat yürümek iyileşmeye yol açabilir. Bazı uzmanlar dışkılamayı kolaylaştırmak için tuvaletteki pozisyonunuzu değiştirmenizi de önerebilirler. Örneğin çömelmeyi deneyebilirsiniz.

Bunlara rağmen laksatiflere ihtiyaç duyuyorsanız doğal laksatifleri kullanmayı deneyin. Yeşil çay ve kivi gibi belli meyveler size yardımcı olabilir. Lavman da bir çözümdür. Ancak yalnızca doktorunuz önerirse o yöntemi kullanmalısınız.

Yavaş geçişli kabızlığın genellikle fizyolojik bir sebebi vardır. Burada tavsiye ettiklerimiz gibi ufak değişikliklerle tedavi edilebilse de, iyileşme görmüyorsanız doktorunuza danışmanız en iyisidir. Uygun testleri isteyip bu durumun altında yatan sebebin ne olduğunu belirleyeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.