Yaz Aylarındaki Ana Patojenler
Hepimizin bildiği gibi, yaz çevredeki ani sıcaklık artışıyla birlikte gelir. Sonuç olarak, belirli enfeksiyonları geliştirme riski de artar çünkü belirli mikroorganizmalar bu koşullar altında çoğalabilir. Peki, yaz aylarında ana patojenler nelerdir?
Virüslere, bakterilere ve mantarlara maruziyet yılın herhangi bir zamanında gerçekleşebilir. Ancak yazın kendine has özellikleri göz önüne alındığında, bazıları yaz aylarında daha kolay yayılmayı başarır. Aşağıdaki paragraflarda size en sık görülenleri ve sağlığımızı nasıl etkilediğini anlatacağız.
Patojen nedir?
Patojen terimi, içinde yaşadığı konakçıda rahatsızlık veya hastalığa neden olma yeteneğine sahip herhangi bir mikroorganizmayı ifade eder. Bu tanım, virüsler, bakteriler, mantarlar, protozoa ve diğer daha karmaşık mikroorganizmalar dahil her tür mikrobu kapsar.
Aşağıda bahsedeceğimiz bazı hastalıkların klinik semptomları nedeniyle birden fazla kökene sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir. Başka bir deyişle, farklı cinslerin ve hatta farklı türlerin patojenlerinden kaynaklanabilirler. Aynı şekilde, bu türler tedavileri basitleştirmeye yardımcı olur.
Yaz aylarındaki ana patojenler nelerdir?
Enflamasyona neden olan virüsler ve bakteriler
Konjunktivit ve kulak enfeksiyonları, yaz aylarında halka açık yüzme havuzlarına hakim olan iltihaplı hastalıklardır. Konjunktivit, gözün içini kaplayan mukoz membran olan konjunktif tabakanın iltihaplanmasıyla oluşur. Semptomatolojisi şunları içerir:
- Göz bölgesinin şişmesi
- Gözde kızarıklık
- Göz sulanması
- Sarı akıntı
Konjunktivit, viral veya bakteriyel bir kökene sahip olabilir. Bununla birlikte, çoğu konjunktivit vakasına adenovirüs neden olur. Bu virüs, doğrudan temas yoluyla olduğu kadar kirli sudaki parçacıklar yoluyla da yayılır.
Ayrıca okumak isteyebilirsiniz: Pembe Göz Hastalığı İle Savaşmak İçin 7 Öneri
Öte yandan kulak enfeksiyonları, kulak kanalının dış kısmındaki enfeksiyonlardan bahsediyorsak, doğası gereği genellikle bakteriyeldir. Bulunduğu yere göre kulak enfeksiyonları iç (iç kulak enfeksiyonu) veya dış (dış kulak enfeksiyonu) olarak sınıflandırılır. Klinik belirtileri şunları içerir:
- İşitme güçlüğü
- Kulakta ağrı
- Dokunma hassasiyeti
Her iki hastalığın da ortak bir yönü vardır: Viral veya bakteriyel olsun, onlara neden olan patojenler suda ve ılık sıcaklıklarda yaşarlar. Bu nedenle, ılık yüzme havuzları bu tür yüzeysel iltihaplar için mükemmel bir üreme alanıdır.
Bunu akılda tutarak, uygun hijyen önlemlerini uygulamak ve kendi kişisel eşyalarınızı getirmek önemlidir. Unutmayın, bu mikroorganizmalar yüzeylerde de hayatta kalır.
Gıda zehirlenmesine neden olan patojenler
Bir yaz açık büfesinde yemek yedikten sonra yoğun ishale yakalanma talihsizliğini kim yaşamamıştır ki? Yaz mevsimi geldiğinde gıda zehirlenmesi de gündeme gelir.
Bu, her şeyden önce sıcaklık artışlarının, gıda zehirlenmesine neden olan birçok organizmanın çoğalmasını destekleme eğiliminde olmasından ötürü gerçekleşir. İkincisi, tatildeyken alışkanlıklarımızın değişmesi nedeniyle oluşur. Hijyen önlemlerinin düşük olduğu deniz kenarında veya havuz kenarında yemek yemek kendi temiz mutfağınızda yemekten çok daha risklidir.
MedlinePlus’a göre, yaz aylarında bu klinik duruma neden olan en yaygın patojenlerden bazıları şunlardır:
- Campylobacter cinsine ait bakteriler, flagellum varlığı göz önüne alındığında hareketli olan Gram-negatif basiller.
- Genellikle insan bağırsağının mikrobiyotaları arasında herhangi bir soruna yol açmadan yaşayan E. Coli bakterileri. Bununla birlikte, bazı türler bağırsak mukozasına yapıştıklarında ishal üretirler.
- Vibrio cholera, hepimizin kolera olarak bildiğimiz şeye neden olan iki serotip içeren bir bakteridir.
- Salmonella cinsine ait bakteriler, daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi çoğalabilir.
Gördüğünüz gibi, neredeyse tüm yaz dönemi ishal vakaları doğası gereği bakteriyeldir. Bunun nedeni, bir hayvanın mikrobiyotasının, uygun şekilde işlenmediğinde etiyle karışmasının daha kolay olmasıdır. Aynı zamanda, yemek pişirmek ve temizlemek için kullanılan suyun kirlenmesi yaygındır.
Daha fazlasını keşfedin: Gastroenterit: İlk Günde Temel Bakım
Yaz aylarındaki diğer yaygın patojenler
Yukarıda bahsedilen patojenler, yaz aylarında yaygınlıklarına gelince en ön sıralarda yer alırlar. Bununla birlikte, bu sezonda yaygın olan diğer bazı patojenler hakkında yorum yapmadan bu makaleyi bitiremeyiz.
- Dünya Sağlık Örgütüne göre böceklerin insanlara bulaştırdığı yaygın 10 hastalık vardır. Bu türlerin çoğunun üreme döngüsü, ilkbahar ve yaz aylarında yetişkinlikte sona erer. Bu nedenle, yılın bu döneminde yaygınlıkları artar. Örneğin bunlar, genellikle virüsler ve protozoa tarafından üretilen dengue ateşi, sıtma, layşmanyaz ve sarı humma gibi hastalıkları içerir.
- Deri patolojilerine neden olan mantarlar da yaz aylarında oldukça yaygındır. Bir kez daha, yüzme havuzları ve umumi banyolar gibi tesisler mükemmel üreme alanlarıdır. Bunun nedeni, yüksek sıcaklık ve nemin bu mantarların büyümesine yardımcı olmasıdır.
Gördüğünüz gibi, yaz aylarında hastalığa neden olan patojenlerin listesi neredeyse sonsuzdur. Bakteriler hem enflamatuar hastalıklara hem de gastroenterit ve ishale neden oldukları için başı çekiyor.
Bu nedenle, tatildeyken nerede yemek yiyeceğinizi, duş alacağınızı ve tuvalete gideceğinizi seçerken aşırı önlem almak önemlidir. Dahası, herhangi bir enfeksiyon belirtisi geliştirirseniz mutlaka bir doktora görünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
- Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
- Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
- Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
- Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
- Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.