Yeni Besin Piramidi ile Sağlıklı Yaşam

Fiziksel aktiviteyi içeren sağlıklı bir yaşam tarzı, yeni besin piramidinin temelidir. Formda kalmak ve hastalıkları önlemek için günde en az bir saat egzersiz yapmanızı önerir.
Yeni Besin Piramidi ile Sağlıklı Yaşam
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bugün, sağlıklı bir yaşam tarzı için yeni besin piramidi hakkında konuşmak istiyoruz.

Sağlıklı kalmak için doğru beslenmelisiniz. Bunu başarmanın en iyi yolu, çeşitli yiyecek gruplarından ürün tüketmektir. Ayrıca diyetinizi düzenli egzersiz gibi vücudunuza fayda sağlayan ve güçlendiren aktivitelerle tamamlamanız gerekir.

İspanya Toplum Beslenme Derneği (SENC) son zamanlarda bazı yenilikçi ve yeni diyet kuralları getirmiştir. Ayrıca, daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenize ve genel yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olmak için “besin piramidi” üzerinde bazı değişiklikler yaptı.

Sağlıklı Bir Yaşam Tarzına Sahip Olun: Yeni Besin Piramidi Temeli

yeni besin piramidi ile beslenmek

Mevcut besin piramidinde yapılan en büyük değişikliklerden biri piramidin tabanında meydana geldi. Piramidin bu ilk adımı, günde en az 60 dakikalık egzersiz yaparak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi öneriyor.

Sağlıklı bir diyetin temeli düzenli egzersiz yapmak ve makul bir kiloyu korumaktır. İstediğiniz egzersizi yapabilirsiniz. Önemli olan vücudunuzu formda tutmanız, performansınızı arttırmanız ve hem kalbinizi hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizdir. Bu dejeneratif hastalıkları önlemenize yardımcı olacaktır.

Egzersiz yaptığınızda, enerji dengesini koruyarak herhangi bir beslenme probleminden kaçınmak daha kolaydır. Vücudunuza tüm faaliyetlerinizi gerçekleştirecek kadar enerji verdiğinizden emin olun.

Çok fazla veya sağlıksız yiyecekler yiyorsanız, egzersiz bu fazla kaloriyi yakmanıza yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda yağa dönüşmelerini de önler.

Tüm Gıda Gruplarından Yiyecek Tüketin

Besin piramidinin ikinci kademesi sizi tüm besin gruplarını içeren bir diyeti takip etmeye teşvik eder. Tam tahıllar, nişastalar ve sağlıklı karbonhidratlar buraya dahildir.

Ayrıca günde iki ila üç kez meyve ve sebze de yemelisiniz. Bu besinler vitamin ve mineral gibi temel besinleri sağlar, bu yüzden düzenli olarak tüketmelisiniz.

İşlenmiş şekerler ve yağlar içeren ağır yiyecekler yerine meyveleri tercih etmenizi öneririz. Meyve, vücudunuza zarar vermeden veya şişmanlığa ve kilo alımına neden olmadan, tatlı ihtiyacınızı gidermenize yardımcı olur.

Günlük beslenmenize süt ürünleri de dahil edilmelidir. Laktoza karşı alerjiniz var ise, süt ürünü olmayan muadillerini tercih edebilirsiniz. Zaten kilonuzu takip ediyorsanız, tercih edebileceğiniz pek çok düşük ve yağsız versiyon vardır.

Son olarak, tercihen ızgarada veya mümkün olduğu kadar az yağ ile pişirilmiş beyaz etler, tavuk ve balık dahil edilir. Bunları yumurtalar ve diğer bitkisel protein kaynakları ile destekleyin.

Kendinizi arada bir şımartın

kırmızı şarap tadımı

Yeni besin piramidinin tepesinde ara sıra ve sadece ölçülü olarak tüketilmesi gereken besinler bulunur. Bunlar, kırmızı et ve sosisleri içerir.

Bu yiyeceklerin faydalı olması ve diyetinizi aksatmaması için onları yağla pişirmekten kaçınmalısınız. Yanlarında sebze ve sağlıklı yağların eşlik etmesi her zaman idealdir.

Aynı mantıkla, alkollü içecekleri de sorumlu bir şekilde tüketebilirsiniz. Kırmızı şarap, beyaz şarap ve bira gibi içeceklerin bazı faydalar sağlayabileceğini zaten biliyoruz.

Ancak, en fazla haftada bir bardak veya kadeh tüketmek en iyisidir. Ayrıca, alkol tüketmeden önce ve sonra iyi vücudunuzun su seviyesini optimum noktada tuttuğunuzdan emin olmak her zaman daha iyidir.

Çok nadir tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yüksek oranda doymuş yağ ve şeker içerenler bulunur. Bu, donut, dondurma, hamur işleri veya atıştırmalıklar gibi yiyeceklerdir.

Besin takviyeleri

Besin takviyeleri, sağlıklı beslenme için yeni piramidin tepesindedir. Genel olarak, diyetinizin size ihtiyacınız olanı verebilmesi için olabildiğince çeşitli yiyecekleri yemelisiniz.

Bununla birlikte, ekstra yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Doktorunuza danışın, bu takviyeler bir profesyonel rehberliğinde kullanılmalıdır.

Takviyeler, temel besin maddelerinin eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak, bazı yiyeceklerin yerine kullanılmamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wilkinson TJ., Shur NF., Smith AC., Exercise as medicine in chronic kidney disease. Scand J Med Sci Sports, 2016. 26 (8): 985-8.
  • Bron PA., Kleerebezem M., Brummer RJ., Cani PD., et al., Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? Br J Nutr, 2017. 117 (1): 93-107.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.