Günde ya da haftada kaç tane yumurta yemek gerekir? Her gün yumurta yiyebilir miyiz? İşte bu yazımızda yumurta hakkında aklınızda dolaşan tüm bu soruların yanıtlarını bulacaksınız. Son derece doğal, besleyici ve sağlıklı olan yumurtayı tüm özelliklerinden yararlanacak şekilde tüketmeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Tavukların yaşama ve beslenme koşulları genellikle çok kötü. Bu durum, aldığımız yumurtaların kalitesini de etkiliyor. Bu yüzden çiftliklerden, organik etiketli yumurtalardan almanızı öneriyoruz.
Organik yumurtalar, serbest dolaşan tavukların verdiği yumurtalardır. Marketlerden aldığınız bir yumurtayla organik bir yumurtayı karşılaştırın. Renk, boyut ve tatları bakımından farklı olduklarını göreceksiniz.
Peki kaç tane yumurta yemek sağlıklı?
Herkes aynı sayıda yumurta yemek zorunda değil, ama önerilen miktarın haftada 3 ila 5 yumurta olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin, az et ve balık tüketen ya da vejetaryen beslenen kişiler vücudun ihtiyacı olan proteini almak için daha fazla yumurta yiyebilir.
Fazla egzersiz yapan biri daha fazla yumurta ve özellikle protein zengini olan yumurta akı tüketebilir.
Aşırı kilo problemi yaşayan kişiler daha az yumurta sarısı yemelidir, çünkü burası yumurtanın en yağlı kısmıdır.
Besin değeri
Yumurtanın besin değeri yüksektir.
Biyolojik olarak protein açısından zengindir, ayrıca vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri içerir.
Tüm B vitaminlerini (B1, B3, B12, folik asit ve biyotin), ve A, E, D vitaminlerini içerir.
Magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir içerir.
Bu öğeler yumurta sarısında yer alır. Beyazı çoğunlukla proteindir.
Son olarak yumurta iyi bir alkalin yiyeceğidir. Bu olumlu bir faktördür çünkü vücudumuz asidiktir. Ama diğer yandan yumurta kızartılmışsa veya tatlandırılmış şekilde servis ediliyorsa bu değerini kaybedebilir.
Nasıl pişirmeli?
Tam haşlanmış: Bir dakika haşlamak ve sarısındaki sülfür aromasıyla gelen gri rengin oluşmaması için sıcak suda bırakmak sağlıklıdır.
Sahanda: Ayçiçeği yağı, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile pişirilebilir.
Orta veya az haşlanmış : Az pişmiş.
Omlet: Patates, kabak, patlıcan, ıspanak vb. ile.
Çırpılmış: Mantar, sarımsak vb. ile.
Ayrıca bulamaç, tatlı, pasta ve hamur işlerinde de kullanılır. Yediğimiz yumurta sayısını düşünürken bunları da hesaba katmalıyız. Son olarak, tam haşlanmış yumurtaları rendeleyip salatalara, soğuk yemeklere ekleyebilir ya da ton balığı, karides ve mayonezle karıştırabilirsiniz.
Yumurta sarısıD vitaminiiçeren nadir yiyeceklerdendir. Bu vitamin kalsiyum emilimi için gereklidir, ayrıca güneşlenerek de D vitamini alabiliriz.
Yumurta göz sağlığını korumaya yardımcı olan öğeler içerir. Özellikle katarakt ve maküler dejenerasyonu önler.
Selenyum ve çinko sayesinde yumurta cildi güzelleştirir. Bu mineraller cilt, saç ve tırnak dokularının gelişimine katkı sağlar.
Bazı ülkelerde yumurtalar rakamlarla kodlanmıştır, bu da tavukların nasıl yetiştirildiğini gösterir. 0 sayısı varsa orgnaiktir, rakam 4’e doğru çıktıkça daha endüstriyel ve sağlıksız yumurtalar söz konusudur.
Willett, W. C., Sacks, F., Trichopoulou, A., Drescher, G., Ferro-Luzzi, A., Helsing, E., & Trichopoulos, D. (1995). Mediterranean diet pyramid: A cultural model for healthy eating. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.6.1402S
Nicklas, T. A., Baranowski, T., Cullen, K. W., & Berenson, G. (2001). Eating patterns, dietary quality and obesity. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.10719064
Mavi balıkların faydaları toplum genelinde pek bilinmez. Fakat bu faydaları bilmeniz sizin yararınıza olur. Hatta haftada 2 ya da 3 kez yerseniz ne ala! Bugün size mavi balıkların faydaları hakkında bilgi vereceğiz. Mavi balıkların faydaları Mavi balıklar, yüksek protein ve…
Eklemleriniz için sağlıklı olacak bir beslenme programıyla beslenmek ve eklemler için faydalı yiyecekler tüketmek, fiziksel sağlığınız açısından çok önemlidir. Eklemler her gün yoğun bir şekilde çalışmak zorunda kalırlar. Bu nedenle, onlara iyi bakmazsak, şiddetli bir şekilde hasar görebilirler. Eklemler, vücutta…
İşlenmiş gıdaların insanı daha çok cezbettiği bir gerçek. Ancak bugün biz, ticari gevreklerin yerine tam tahıllı gevrekler koymak size ne gibi faydalar sağlar, onu anlatacağız. Bu ticari gevrekler daha iştah açıcı görünse de tam tahıllılar çok daha sağlıklıdır. Ticari gevreklerin…
Birçok insan egzersizden önce yemek yememeniz gerektiğini düşünüyor. Ancak, bu bir efsanedir ve egzersizden önce bir şeyler yemelisiniz. Vücudunuzun herhangi bir fiziksel aktiviteyi tamamlamak için enerjiye ihtiyacı vardır. Sabah egzersiz rutininiz varsa, egzersizden önce yemek yemek özellikle önemlidir. Hafif koşu…
Son zamanlarda beslenmemiz çok fazla değişti ve bu her zaman iyi yöne doğru bir değişim olmuyor. Bunun sebebi, günlük beslenmemizin çoğunlukla doymuş yağ ve rafine şekerden oluşmasıyla birçok sağlık problemi yaratıyor olması. Bu yüzden gıda etiketi okumayı bilmek çok önemlidir. Gelişmekte…
Tam yağlı süt ile yarım yağlı sütün sağlık açısından faydaları hakkında yeni yapılan çalışmalarda nelerden bahsedildiğini bilmek ister misiniz? O halde yazımızı okumaya devam edin. Bir diyete başlarken pek çok kişinin aldığı önlemlerden biri, kilo vermeye çalıştıkları için tam yağlı…