Yeni Doğan Bebeğinizle Bağ Kurmakta Zorlanıyor musunuz?

Yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Bu, düşündüğünüzden daha yaygındır ve etkileşimde bulunurken ve birbirinizi tanırken inşa etmeniz gereken bir şeydir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Yeni Doğan Bebeğinizle Bağ Kurmakta Zorlanıyor musunuz?

Tarafından yazılmıştır Ana Núñez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta zorlanmak normal ve yaygındır, bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeğinizle bağ kuramazsanız çok fazla endişelenmeyin. İnsanlardan duyduğunuz o güçlü bağın gelişmesi biraz zaman alır.

Gördüğünüz gibi, özellikle yeni bir anneyseniz veya hamileliğinizin koşulları ideal değilse, bu konuda kendinizi suçlu hissetmenize gerek yok. Muhtemelen doğumdan sonra yoruldunuz, bu yorucu bir egzersizden sonra hissettiğiniz duyguya benzer. Hormonal değişikliklerin yanı sıra vücudunuz fiziksel efordan yorulur ve zihniniz stres nedeniyle benzer bir durumda olur.

Aynı zamanda, doğumla birlikte gelen belirsizlik ve anneliğin temsil ettiği yeni her şeyin şaşkınlığı vardır. Bu nedenle, beklediğiniz gibi bir annelik içgüdüsü hissetmiyorsanız, umutsuzluğa kapılmayın veya kendinizi kötü bir anne gibi hissetmeyin.

Sabırlı olun ve bu hislerin geleceğine güvenin. Bu arada, bu bağın nasıl güçlendirileceğine dair bazı ipuçları için okumaya devam edin!

Doğum öncesi beklentiler

Anne adaylarının son üç aylık dönem yaklaşırken bebeklerinin doğumuyla ilgili belirli beklentileri ve fikirleri vardır. Doğum uzmanınız olası senaryoları sizinle konuşmuş olacak ve vajinal doğum yapıp yapamayacağınızı veya bir sezaryen planlayıp planlamayacağınızı büyük ihtimalle zaten biliyor olacaksınız.

Ortaya çıkmaya başlayan tüm bu vizyon, belirli beklentiler yaratır. Muhtemelen kendinizi aşık bir annenin romantik bir sahnesinde canlandırıyorsunuz. Bu kültürümüzde medya aracılığıyla yayılmış bir fikirdir. Elbette, kendinizi asla sorularla dolu bitkin bir anne olarak görmezsiniz.

Bu beklentileri, siz isteseniz de istemeseniz de size sunulacak olan, genellikle ailenizden ve arkadaşlarınızdan alacağınız iyi niyetli tavsiyelere eklediğinizde, oldukça bunalmış olacağınızı fark edebilirsiniz. Özellikle tüm çocukların en uygun koşullarda doğmadığını göz önüne alırsanız, bu durum daha anlaşılır olacaktır. Görünüşe göre yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta neden zorlandığınızı merak etmek mantıksız değil.

Anne-çocuk bağı

Bazıları, bu bağın, içinizdeki yeni varlığın farkına varır varmaz başladığını söylüyor. Buna rağmen bilmelisiniz ki, her insan ilişkisinde olduğu gibi, bu bağı doğal olarak oluşmazsa da kurabilirsiniz.

Hiçbir tarif veya kılavuz nasıl anne olunacağını veya birbirinizle olan bağınızın nasıl olduğunu tam olarak açıklamaz. Her şey bunun özel bir şekilde ve belirli bir zamanda olacağını gösteriyor.

Hatta bazı annelerde hamile olduklarını fark eder etmez, bazılarında ise doğumdan itibaren kendini göstermeye başlar. Bazıları, zor ve yorucu geçen ilk haftalardan sonra yavaş yavaş bağ kurarlar. Ancak, çoğu kişi bunu bir süre yaşamaz. Her iki durumda da, bu bir sorun olmayacak ve sonunda birbirinize uyum sağlayacaksınız.

kucağında bebeğiyle ilgilenen anne
Anne-çocuk bağı, tüm ilişkilerde aynı şekilde gerçekleşmez. Bunun nedeni, her insanın benzersiz olması ve kendi zamanlamasına sahip olmasıdır.

Onlarla bağ kurmakta zorlanıyorsanız, bebeğinize karşı duygularınızı iyileştirmeye yönelik ipuçları

Yukarıda da söylediğimiz gibi anne ve çocuğun temas ettikleri andan itibaren bağ kurmaları için bir rehber yoktur. Bununla birlikte, doğal olarak gerçekleşirken başvurabileceğiniz bazı yararlı şeyler vardır.

1. Fiziksel temas kurun

Ten tene temasını hissetmek istiyorsanız bebeği göğsünüzde, kıyafetlerinizin altında tutun. Bazıları buna kanguru yöntemi diyor.

Bu, özellikle erken doğmuş bebekler için iyidir, çünkü onların sıcaklıklarını düzenlemelerine izin verir. Bebeğe bu kadar yakın olmak, nefesini ve kokusunu hissetmek, bağlanmayı sağlayan zevkli duyumlardır.

2. Bebeğinizin gözlerinin içine bakın

Gözlerine bakmak için emzirme zamanından yararlanın. İlk başta size odaklanmayabilirler, ama siz bebeğinize odaklanabilirsiniz ve bunu yaparak benzerliklerinizi fark etmeye başlayacaksınız.

Bu göz teması, beslenme süresini tamamlar ve onlara orada olduğunuzu gösterir. Daha sonra, birlikte geçirdiğiniz zamanla ilişkilendirmeleri için belirli bir şarkı eklemek isteyebilirsiniz.

3. Yeni doğan bebeğinizle birlikte uyumak

Emzirirken uzanmak, bağlantı kurmanıza izin veren bir yakınlık ortamı yaratır. Sizi sakinleştirecekse, sizinle daha sık uyumalarına izin verin.

Onları sevgiyle okşayın, masaj yapın. Bu dokunuşlar, gelişimlerini teşvik eder ve ilişkinizi güçlendirir.

4. Bebeğinizle bağ kurmakta zorlanıyorsanız dinlenmek iyidir

Yeni doğmuş bir bebeğin gelişi, hem gündüz hem de gece yüksek bir bakım talebi anlamına gelir. Bebeğinize kendi başınıza bakmaya çalışmayın, çünkü oldukça yorgun olacaksınız.

Elinizin altında olduğu sürece, bir aile üyesinin size yardım etme teklifini reddetmeyin. Dinlenmek, daha iyi bir ruh hali içinde olmanızı ve bebeğinizle vakit geçirme eğiliminde olmanızı sağlayacaktır.

5. Duygularınız hakkında konuşun

Yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta zorlanmanız sizi rahatsız eder ve uykunuzdan olmanıza neden olur. Bu konuda biriyle konuşmak iyi bir fikir olabilir. Düşüncelerinizi yargılamadan konuşabileceğiniz birini bulun.

Başka bir anneyle konuşmanın, aynı şeyi yaşadıklarını itiraf etmelerine yol açacağını gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Burada önemli olan, hissettiklerinizi dışa vurmak ve duygularınızı içinizde tutmak yerine birileriyle paylaşmaktır.

6. İçinizdeki anneyi bulun

Herkesin söylediği gibi, onu kucaklayıp eve götürdükten sonra neden bebeğinize bağlı hissetmediğinizi merak edebilirsiniz. Karşılaştığınız andan itibaren mükemmel uyumlu annelik hakkındaki bu romantik fikir, erken bağlanma hakkında sadece bir sosyal yapıdır. Her zaman olmaz.

Bunu bilmek sizi daha iyi hissettirmiyor mu?

Bu deneyimi yaşayan tek anne siz değilsiniz. Bu nedenle, kendinizi suçlamayın ve bir anneye dönüşmeye ve toplumun saklamaya meyilli olduğu tüm kusurların ve gerçeklerin tadını çıkarmaya hazırlanın. Fransız filozof Simone de Beauvoir 1949’da “annelik doğaldır çünkü ataerkil kültür onu doğallaştırmıştır” demiştir.

yaramaz bebek ve çaresiz anne
Annelikle ilgili kültürel fikirler strese yol açmamalıdır. Bunlar sosyal yapılardır ve herkes için geçerli değildir.

7. Yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta zorlanıyorsanız kendinize zaman tanıyın

Annelik bir durumdur ve her kadın kendi yolculuğuna çıkar. Kendinize dikkat edin ve kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Aslında, hazır değilseniz bekleyin.

Kendiniz ve bebeğiniz hakkında iyi hissedeceğiniz zaman gelecek. Bağın hemen gerçekleşmesi gerekmez ve bu sizi kötü bir anne yapmaz.

Her günün tadını çıkarın, özerk olun. Siz ikinizden başka kimse bu yolculuğun bir parçası olmayacak. Konuyla ilgili endişeleriniz varsa ve bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, yeni doğan bebeğinizle nasıl bir bağ kuracağınıza dair literatürü gözden geçirin.

Yeni doğan bebeğinizle bağ kurmakta zorlanıyorsanız doktorunuza danışın

Son olarak… Haftalar geçti ve tüm çabalarınıza rağmen hala çocuğunuzla bağ kurmakta zorlanıyorsunuz. Eğer durumunuz buysa, özellikle bu duygusal durum sizin için rahatsız ediciyse ve kendinizi yetersiz hissetmenize neden oluyorsa, profesyonel yardım alma zamanı gelmiş olabilir.

Bu, düşündüğünüzden daha sık olur. Birçok çalışma bu durumu doğum sonrası depresyonla ilişkilendiriyor, bu yüzden sorunu ele almak önemlidir. Bu aşamadan geçerken tetikleyici bir unsur olup olmadığını görmek için hafızanızı gözden geçirmek için bir iç gözlem egzersizi deneyin.

Son olarak, neşelenin. Bu sadece kendi deneyimlerinizi edindiğiniz bir zaman ve farkındalık meselesidir. Kurduğunuz güçlü bağın yıllar içinde nasıl büyüyeceğini ve güçleneceğini göreceksiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.