Gebelik ve Emzirme Dönemi İçin Besin Takviyeleri

Besin takviyeleri gebeliğin tüm aşamalarında gereklidir. Bu aşamalar gebelik öncesi, gebelik ve emzirme dönemleridir.
Gebelik ve Emzirme Dönemi İçin Besin Takviyeleri
Mariel Mendoza

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Mariel Mendoza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gebelik ve emzirme döneminde besin takviyeleri, hem annenin hem de çocuğun yeterli sağlık durumunun korunmasına katkıda bulunur. Bunun nedeni, optimal bir anne diyetinin fetüsün doğru gelişimi için çok önemli olmasıdır.

Gebelik öncesi, gebelik ve emzirme dönemlerinde yeterli beslenme ile birçok sorun önlenebilir. Günümüzde bir uzmanın besin takviyeleri önermesi yaygındır. Bunlar gebelik öncesi, gebelik ve emzirme dönemleri için özel olarak tasarlanmıştır.

Besin takviyeleri gebelik öncesinde bile önemlidir

Annenin gebelik öncesi dönemde beslenmesi sağlıklı bir gelişim sürecinin gerçekleşmesinde belirleyici bir faktördür. Bunun nedeni, hem doğurganlığı hem de hamileliğin ilk aşamasını önemli ölçüde etkilemesidir. Ayrıca fetüsün büyümesi annenin beslenme durumu ile yakından ilişkilidir.

Bu nedenle, hamile kalmayı düşünüyorsanız, sağlık durumunuzu değerlendirebilecek ve uygun bir besin takviyesi önerebilecek bir doktora danışın. Bu şekilde gerekli önlemleri alabileceksiniz.

Başta eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olmak üzere uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin tüketimi, genel sağlığın iyi olmasına katkıda bulunur. Annual Review of Food Science and Technology dergisinde belirtildiği gibi, kalbin, akciğerlerin, bağışıklık sisteminin ve endokrin sisteminin düzgün çalışmasını desteklerler.

hamilelik testinde iki çizgi
Annenin beslenme durumu gebelik sırasında büyük rol oynar.

Hamilelik sırasında besin takviyeleri

Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında besin takviyelerinin önemini ortaya koymaktadır. Bunlara folik asit, B12 vitamini, demir, iyot ve diğer mikro besinler gibi gıdalar dahildir.

Folik asit (B9 vitamini) ve B12 vitamini

Bunlar uygun hücre gelişimi için gereklidir. Folik asit hemen etki etmeye başlar, bu nedenle bebek sahibi olmayı planlıyorsanız almak isteyebilirsiniz.

Araştırmalar, bu mikro besin alımının, bebeğin bilişsel sisteminin gelişiminde nöral tüp kusurları gibi sorun riskini azalttığını gösteriyor.

İyot

Bu kimyasal element için olan gereksinim, hamileliğin dokuz ayı boyunca artar. Bir fetüsün düzgün büyümesi ve entelektüel gelişimi ile bağlantılıdır. Kadınlar bu minerali yeterli düzeyde tutmalıdır çünkü bir eksiklik doğuştan hipotiroidizme yol açabilir.

Demir

Hamilelik sırasında demir ihtiyacı önemli ölçüde artar, bu nedenle düzenli olarak takviye alın. Takviye, hem annenin hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılar. Demir, oksijenin hücrelere taşınmasına müdahale ettiği için önemli bir mineraldir.

Omega-3 yağ asitleri

Bu besinler vücut için gereklidir. Bu gıda, bir fetüsün beyin, görsel ve göz gelişimine katkıda bulunur. Bu lipidlerin bir annenin ve çocuğunun kardiyovasküler sağlığını iyileştirdiğine dair kanıtlar da vardır.

D vitamini

Bu vitamin önemlidir çünkü çocuklarda düzgün kemik büyümesine ve genel gelişime katkıda bulunur. Kadınlar, kalsiyumu emebilmek ve uygun kemik gelişimini desteklemek için hamilelik sırasında yeterli D vitamini seviyelerini korumalıdır.

Emzirme döneminde besin takviyelerinin bileşenleri

Bu aşamada beslenme ihtiyaçları farklıdır ve aslında hamilelikten daha zorludur. Bebek, temel besin maddelerinin çoğunu annesinin sütünden alır. Bu nedenle bu ihtiyaçları giderebilecek takviyeler sağlamalısınız. Bu amaç için en yaygın olanları şunlardır:

Folik asit (B9 Vitamini)

Annenin B9 vitamini seviyeleri emzirme döneminde bir kısmı anne sütüne geçtiği için düşebilir. Folik asit yorgunluk ve bitkinliği azaltmaya yardımcı olur.

A ve D Vitaminleri

Anne sütü en iyi A vitamini ve D vitamini kaynağıdır. İkincisi kalsiyum emilimine ve kullanımına katkıda bulunur. Anne sütü ile bebeğe aktarımını sağlamak, annenin D vitamini düzeylerinin bir işlevidir.

bebeğini emziren kadın

İyot önemli besin takviyelerinden biridir

Emziren kadınların, bebekleri için gerekli miktarı sağlamak için tükettikleri iyot miktarını neredeyse iki katına çıkarmaya ihtiyacı vardır.

Kalsiyum ve demir

Emzirme döneminde annenin kalsiyum ve demir ihtiyacı oldukça artar. Demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumunda çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Emzirme ve İlaç Tedavisi: Uyumlu İlaçlar

Omega-3 yağ asitleri

Bunlar organizma için gerekli besinlerdir. Aslında, Dokosaheksaenoik asit (DHA), bebeğin beyninin ve gözlerinin normal gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunur. Aynı zamanda inflamatuar durumları da önler.

Besin takviyeleri müttefikiniz olabilir

Hamilelik ve emzirme için takviyeler, sürecin her aşamasının ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilmiştir. Sağlığınıza sadece hamile olduğunuzu bildiğiniz dönemde değil, aynı zamanda daha öncesinde de dikkat edin. Her durum farklıdır ve bazen doğru şekilde takviye almak için bağlamı değerlendirmek gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.