Yaz Hamileliği Sıcaktan Nasıl Etkilenir?

Yaz hamileliği olduğunda hamileliğin semptomları daha fazla olmaktadır. Bunu önlemek için hareket etmek, yüksek sıcaklık ile ilişkili zararlı etkilerin görülmesini azaltabilir.
Yaz Hamileliği Sıcaktan Nasıl Etkilenir?
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yaz hamileliği birçok kadın için bazı korku ve belirsizliklere yol açmaktadır. Yüksek yaz sıcaklıkları onlar için bir endişe sebebidir ve bunun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini kendilerine sormalarına neden olur.

Yaz sezonu boyunca, su kaybı ve malum sıcak çarpmalarından muzdarip olduğu bilinen pek çok insan vakaları vardır. Bu vakalar, hamilelerin bu korkularının başlarına gelebileceği düşüncesini daha güçlü hale getirmektedir.

Yılın herhangi bir mevsiminde, değişikliklere daha iyi uyum sağlaması için vücuda özel bakım uygulamak çok önemlidir. Ancak bu, yılın en sıcak zamanlarında daha da büyük önem taşır. Bu sebeple yaz hamileliği yaşayanlar için kendilerine nasıl bakacakları yazımızda açıklanacaktır.

Şu yazı ilginizi çekebilir: Yaz Aylarında Yenecek Üç Meyve Çeşidi

Sıcaklığın vücut üzerindeki etkileri

İnsan vücudunun iç sıcaklığı 36 ile 37,5 dereceleri arasındadır. Bu sıcaklıkta organlar yeterince işlev görmektedir. Fakat bununla birlikte, eğer kişi yoğun dış ısıya maruz kalırsa iç vücut ısısı artış gösterebilmektedir.

Vücut bu fazla iç ısıyı ortadan kaldırmak için ter üretmeye başlar. Dahası, solunum hızı ve kalp atış hızındaki artış, aşırı iç ısının dışarı atılmasına da yardımcı olmaktadır.

Vücut sıcaklığı 39-40ºC’ye ulaştığında ortaya çıkan etkilerden biri zayıflık veya yorgunluktur. Bu etkiler, kaslara artık daha fazla ısı üretmemesi için çalışmamaları gerektiğini söyleyen bir sinyal gönderilmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Vücut sıcaklığı 41,2ºC’ye yaklaştığında vücut artık aktif olmayı bırakabilmektedir.

Hamile bir kadın karnını açmış.

Yaz hamileliği: semptomlar

Hamilelik sırasında sıcak havalarda önemli ölçüde artabilen bazı semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, yaz aylarında hamile iseniz bunlardan haberdar olmanız oldukça önemlidir.

  • Yorgunluk ve bitkinlik: Hamile kadınlar, hormonların vücutta ürettiği etkiler nedeni ile daha fazla yorgunluk yaşarlar. Bu etkiyi oluşturan ana hormon progesteron hormonudur. Aşırı dış ısıya maruz kalındığında bu belirti daha da kötüleşir.
  • Varisli damarların ortaya çıkması veya şiddetlenmesi ile dolaşım sistemi: Organizmanın hamilelik sırasında maruz kaldığı temel değişikliklerden biri, kan hacmindeki artıştır. Bunun da ötesinde, rahim büyüklüğünden dolayı damarlar genişlemekte ve ana toplardamar üzerinde baskı olmaktadır. Tüm bu değişiklikler venöz dönüşü zorlaştırmaya ve bacaklarda daha fazla kan birikmesine neden olmaya başlar.
  • Baş dönmesi ya da bayılma hissi: Dolaşım sistemindeki değişiklikler, kan akışının farklı organlara nasıl ulaştığını da etkilemektedir. Bu nedenle, kan basıncında genellikle artan kan hacmi ve genişlemiş kan damarlarından kaynaklanan düşüşler olur.
  • Dehidrasyon: Hamile kadınların çok fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Harici ısı olduğunda, aşırı ısınmayı önlemek için su alımını artırmaları gerekir.
Hamile bir kadının göbeği açık.

Yaz hamileliği: bakım

Tüm hamile kadınlar, hamilelik sırasında günlük yaşamlarında belirli davranışlarını değiştirmeleri gerektiğini bilirler. Bu bakım aşaması için sağlık önerilerinden mutlaka haberdar olunmalıdır.

Yaz aylarında bir gebelik oluştuğunda, semptomlardaki artışa daha fazla dikkat edilmelidir. Bu sebeple daha dikkatli olunmalı ve sağlık tavsiyelerini doğru şekilde yerine getirmeye ve doğum alanındaki profesyonellerin yardımı ile gerçekleştirmeye daha çok dikkat edilmelidir.

  • Hidrasyon: Uzmanlar, hamilelik sırasında sıvı alımının artırılmasını tavsiye etmektedir. Hamile bir kadının günde 2 litreden fazla su içmesi gereklidir. Buna ek olarak, cildini her gün doğal yağlarla nemlendirmelidir.
  • Tansiyonun kontrol edilmesi: Hipotansiyonu önlemek için kan basıncının günün farklı saatlerinde ölçülmesi önerilir. Düşük tansiyon durumunda, değerleri yükseltebilecek kafeinli ya da teinli içecekler içilebilir.
  • Fiziksel aktivite: Hamilelik sırasında, kan akışını ve yeterli kas hareketliliğini destekleyen fiziksel aktivitenin sürdürülmesi tavsiye edilir. Yazın sıcağın zararlı etkilerinden kaçınmak için bu aktivitelerin sabah 8 ile 9 saatleri arasında gerçekleştirilmesine dikkat edilmelidir. Aktivitenin öncesinde mutlaka yeterince su alınmış olmalıdır.
  • Yüzme havuzlarında, okyanusta veya duşlarda yenilenme: Hamilelik sırasında, sürekli sıcağa maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. Bunu yapmak için, klimalı yerlerde olmak veya havuzda ya da başka bir su kütlesinde sık sık duş almak iyidir.

Yüksek sıcaklığın olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Yüksek dış sıcaklıklardan kaçınmaya yardımcı olacak klima ya da fanların bulunduğu bir yerde kalmak çok daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jorge, T. V. (2012). Cambios fisiológicos y anatómicos de la mujer en el embarazo. Servicio Andaluz de Salud, 1-22.
  • Figueroa-Damián, R., Beltrán-Montoya, J., Espino, S., Reyes, E., & Segura-Cervantes, E. (2013). Consumo de agua en el embarazo y la lactancia. Acta Pediátrica de México34(2), 102-108.
  • Valadez, I., Alfaro, N., & Pozos, E. (2003). Cuidados alternativos en la atención del embarazo en Jalisco, México. Cadernos de Saúde Pública19, 1313-1321.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.