Hamilelik Döneminde Yüksek Tansiyon

İlgili sorunları önleyebilmek adına doğum öncesi gerçekleştireceğiniz her doktor ziyaretinizde kan basıncınız kontrol edilecektir. Bu yazıda, hamilelik döneminde yüksek tansiyonun semptomları ve olası tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Yüksek Tansiyon

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Hamilelik döneminde yüksek tansiyon, annenin kan basıncı değerleri 140/90 mmHg’yi aştığında teşhis edilir.

Bununla birlikte, kan basıncının gerçekte ne olduğunu biliyor musunuz?

Kan basıncı, kanın, arterlerin duvarlarına uyguladığı fiziksel kuvvettir. Bu kuvvet, herhangi bir nedenle çok yükselirse hipertansiyon oluşur.

Yüksek tansiyondan muzdarip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, kesinikle doktora gitmelisiniz. Bu durum hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını etkileyebileceği için kontrol edilmelidir. Belirtileri görmezden gelmeyin ve en kısa sürede bir uzman görüşü alın.

Hamilelik Döneminde Yüksek Tansiyon

hamilelik döneminde yüksek tansiyon

Gebelik döneminde annenin kan basıncını gözlem altında tutmak, diğer zararlı veya ciddi problemleri önlemenin en iyi yoludur. Genel olarak, hamilelik döneminde yüksek tansiyon, normalde bu durumdan muzdarip olmayan kadınlarda gebeliğin orta ve geç dönemlerinde, genellikle 20. haftadan sonra, ortaya çıkar. Hatta, gebeliğin ilk aylarında düşük tansiyona sahip olmak hamile kadınlar arasında oldukça yaygındır.

Semptomlara bağlı olarak, gebelik sırasında üç çeşit yüksek tansiyon tespit edilebilir:

1. Hamilelikte hipertansiyon

Hamilelikte hipertansiyon, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan yüksek kan basıncı olarak tanımlanır. Genellikle sessiz seyreder ve doğum sonrası kaybolur. Bununla birlikte;

  • Annenin gelecekte hipertansiyondan muzdarip olma riskini artırabilir.
  • Erken doğumu tetikleyebilir.
  • Düşük doğum ağırlığına neden olabilir.
  • Preeklampsiye yol açabilir.

2. Kronik Hipertansiyon

Bir kadının hamile kalmadan önce hipertansiyondan veya hamileliğinin 20. haftasından önce yüksek tansiyondan muzdarip olması durumunda konulan teşhis budur.

Bu durum, yukarıda verilen örnekte olduğu gibi, preeklampsiyi tetikleyebilir.

3. Preeklampsi

Preeklampsi, genellikle gebeliğin sonuna doğru, hamileliğin son üç aylık döneminde ortaya çıkan kan basıncında yaşanan ani bir artıştır. Bu durum karaciğer, böbrek ve diğer organlarda hasarlara neden olabilir.

Buna ek olarak, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında kan basıncınızı kontrol altında tutmak son derece önemlidir.

Hamilelik döneminde hipertansiyonun semptomları

hamile kadın

Ellerinizde ve yüzünüzde ödem toplanması, bulanık görüş ve mide bulantısı gibi sıkıntılarınız varsa hiç vakit kaybetmeden bir doktora gidin.

Hamilelik döneminde yüksek tansiyon her zaman semptom sergilemez. Olduğu zaman, genellikle baş ağrıları, özellikle de başın arka kısmında, bulanık görüş, ışığa duyarlılık, uzuvlarda şişkinlik ve şiddetli karın ağrısı gözlemlenir.

Gördüğünüz gibi, bu durum hem anne hem de bebek için oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle, kan basıncı kontrolü doğum öncesi bakımın vazgeçilmez bir parçasıdır. Doğum öncesinde gerçekleştirdiğiniz ziyaretlerin her birinde, doktorunuz kan basıncınızı kontrol edecektir.

Preeklampsi belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • İdrarda fazladan protein
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Görme yetisinde değişiklikler, bulanık görme ve hatta görme kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes darlığı
  • Düşük trombosit sayısı
  • Ödem, genellikle yüzde ve ellerde
  • Ani kilo artışı
  • Üst karın bölgesinde ağrı, genellikle sağ tarafta

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuz, preeklampsiden muzdarip olma ya da olmama ihtimalinizi netleştirmek ve buna göre hareket etmek için bir dizi test uygulayacaktır.

Yüksek tansiyonun tedavileri

hamilelik döneminde yüksek tansiyon

Kan basıncınızı kontrol altına alabilmek için ilaç kullanmanız gerekip gerekmediğine doktorunuz karar verecektir.

Hamilelik döneminde yüksek tansiyonun tedavisi, annenin durumuna ve tıbbi geçmişine ve gebeliğin genel gidişatına göre şekillenir. Doktorunuz, bu değerlendirmeler sonrasında uygun yöntemi belirleyecektir.

Örneğin, sizin ve bebeğiniz için güvenli olan tansiyon ilaçlarını reçete edebilir. Söz konusu ilaçları doktorunuz tarafından verilen talimatlara uygun bir şekilde tüketin. Askıya almayın ya da ilacın dozunu değiştirmeyin.

Ayrıca, doktorunuz, bol bol sıvı tüketmenizi (günde yaklaşık 12 bardak veya üç litre), düşük tuz alımını ve tatlı, sosis ve kızartmalar gibi işlenmiş gıdalardan arınmış dengeli bir beslenme planını takip etmenizi ve bol miktarda dinlenmenizi önerebilir.

Daha ciddi vakalarda, preeklampsinin olası gelişiminin önlenebilmesi için annenin hastaneye yatması gerekebilir.

Hamilelik döneminde yüksek tansiyonu önlemek için, düzenli olarak egzersiz (yürüyüş, hamile kadınlar için yoga veya su aerobiği) yapmanız, yeterli miktarda su tüketmeniz, kahve ve kafeinli içeceklerden kaçınmanız ve tuz tüketimini en aza indirmeniz önerilir.

Aklınızda bu konuyla ilgili sorular varsa, bir sonraki doğum öncesi kontrolünüz sırasında doktorunuzla konuşun. Kişisel tıbbi geçmişinizden ve fiziksel durumunuzdan elde ettiği bilgileri en iyi şekilde değerlendirerek sorularınızı herkesten daha iyi bir şekilde cevaplayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.