Yaz Aylarında Yenecek Üç Meyve Çeşidi

Meyveleri ve sebzeleri sever misiniz? Eğer cevabınız evetse bugünkü yazımız ilginizi çekebilir. Size yaz sırasında yemeniz gereken meyve türlerinden bahsedeceğiz.
Yaz Aylarında Yenecek Üç Meyve Çeşidi
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Meyve ve sebzeler dengeli bir beslenme düzeni için şarttır. Bunun nedeni vücudun ihtiyacı olan temel mikro besinleri ve antioksidanları içermeleridir. Aslında, bunların ikisi de karmaşık hastalıklar geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bugünkü yazımız ilginizi çekebilir, çünkü yaz sırasında yemeniz gereken üç meyve türü ile ilgili.

Mevsim meyvelerini yemenin çok sağlıklı bir uygulama olduğunu unutmayın. Meyveler direkt olarak ağaçtan geldiğinde ve mükemmel olgunlukta olduğunda bu özellikle faydalıdır. Bunun nedeni, bunun meyvenin en lezzetli olduğu zaman olması ve ayrıca daha fazla besin maddesi içermesidir. Bu besin maddeleri, vücudun içerisinde sağlığınız için pozitif olacak fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olurlar.

Bu yazımıza da bir göz atın: Meyvelerle Yapabileceğiniz Yaz İçecekleri

Yaz Sırasında Yenecek Üç Meyve Çeşidi

Şimdi, yaz sırasında bu üç meyveyi yemenin faydalarından bahsetmek istiyoruz.

1. Kırmızı Meyveler

Bunlar yaz sırasında en iyi hallerindedir ve yüksek bir antioksidan miktarına sahiptir. Tıbbın Moleküler Yönleri dergisinde yayınlanan bir araştırmada kanıtlandığı üzere içerdikleri antosiyaninler kardiyovasküler hastalıklar geliştirme riskinizi azaltabilir.

Ayrıca, bu meyveler C vitamini gibi diğer güçlü antioksidanlar da içerir. Bu besin vücutta en bol bulunan protein olan kolajen oluşumu ve bağışıklık sisteminin modülasyonu için de gereklidir. Bu vitaminin düzenli olarak alınması soğuk algınlıklarının görülme sıklıklarını azaltabilir.

Kırmızı meyvelerin çok yönlülüğü yadsınamaz. Hatta onları oldukları gibi yiyebilir ya da tatlılarınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca onları dondurabilir ve smoothie’ler yapabilir ya da içeceklerde onları taze şekilde kullanabilirsiniz. Ancak, onları doğal formunda yemenin her zaman en iyisi olduğunu aklınızda tutun, çünkü lif içeriklerinden yararlanmanın tek yolu bunu yapmaktır.

Bir dizi kırmızı meyve.
Yüksek lif içeriklerinden dolayı kırmızı meyveleri yemenin en iyi yolu tazedir.

2. Kavun ve Karpuz

Bu meyveler bileşimlerinde önemli bir miktarda su içerir. Bu nedenle dehidrasyon riskini azaltmak için harikadırlar.

Hatırlıyor olabileceğiniz üzere, dehidrasyon, özellikle de yaz sırasında son derece tehlikeli bir durumdur. Hatta, yaşlı yetişkinlerde ölümcül olduğu kanıtlanmıştır. Bunun nedeni, sıcak hava dalgalarının hem yaşlı hem de genç insanlara zarar verebilmesidir.

Bu sebepten dolayı, su alımınızı kontrol altında tutmanın yanı sıra çoğunlukla sıvı içeren yeterince meyve de yemelisiniz. Kavun ve karpuz bu açıdan harikadır ancak daha fazla faydaları da vardır. Aslında, bu meyveler de karmaşık hastalıkların engellenmesinde elzem olan antioksidanları içerirler.

Ferahlatıcı güçleri sayesinde bu tür meyveler herhangi bir atıştırmalık için ideal birer tamamlayıcıdır. Ayrıca, bu meyveleri ağır bir yemekten sonra tatlı olarak yiyebilir ve sindiriminizi iyileştirebilirsiniz.

Ancak, diyabeti ya da diğer metabolik problemleri olan insanlar için kontrendikedirler. Bunun nedeni, hatırı sayılır bir miktarda fruktoz içerdikleri için büyük miktarlarda tüketildiklerinde zarar verici olabilmeleridir.

3. Şeftali

Bu, tatlılığı ve dokusu dolayısıyla çocuklar arasında en popüler olan meyve türlerinden biridir. Hatta tüm yaşlardaki insanlar için en popüler olanlardan biridir ancak bazı insanlar şeftalinin kabuğuna alerjiktir.

Voprosy Pitaniia dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu meyve hatırı sayılır miktarlarda şeker ve beta karoten içerir. Bu besinler belirgin bir antioksidan karaktere sahiptir ve makula dejenerasyonu ve görme problemlerinin engellenmesinde çok önemlidir. Hatta sizi enflamatuvar karaciğer hastalıklarına karşı korumaya dahi yardım edebilirler.

Her zamanki gibi en iyisi bu meyveyi bütün olarak yemektir, çünkü böylece en fazla miktardaki lifi içerir ve bu madde kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarının görülme sıklıklarını azaltabilir. Ancak, ara sıra bir lezzet ve renk katmak için bu meyveyi içeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Ancak, endüstriyel olarak korunmuş şuruplu ürünlerden uzak durun. Bu koruma metodu çok fazla şeker kullanır ve bu da metabolik sağlığınız için zararlı olabilir.

Yarısı kesilmiş bir karpuz.
Karpuz büyük miktarlarda su içerir ve yaz sırasında yeterli derecede su almanızı sağlayabilir.

Yaz Sırasında Daha Fazla Meyve Yiyin!

Görebileceğiniz üzere, özellikle de yaz sırasında, meyve tüketmek elzemdir. Bu sebepten dolayı yukarıda bahsettiğimiz üç meyveyi beslenme düzeninize eklemenizi öneriyoruz. Bu, beslenmenize bazı gerekli besin maddeleri eklemenin harika bir yoludur.

Hatırlayın, meyveleri tam olarak ve doğal formlarında tüketmek her zaman en iyisidir. Bu, bileşenlerini asimile etmenin ve pankreasınız için zararlı olabilecek kan şekeri piklerini engellemenin tek oyludur. Elbette arada bir, bir tatlıyı tatlandırmak için bu meyveleri püre haline getirebilirsiniz.

Son olarak, dengeli bir beslenme düzeni elzemdir ve bu meyveler için dahi geçerlidir. Bundan dolayı, sadece yerel ve mevsiminde olan meyveleri tüketmeye çalışın. Bu, meyvelerin organoleptik özelliklerinden yararlanmanın en iyi yoludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
  • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
  • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
  • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
  • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
  • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
  • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
  • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
  • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
  • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
  • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.