Yeni Doğan Bir Bebekle Eğlenmek ve Oynamak İçin Öneriler
Bir bebeğe baktığınızda, size bağımlı olan çaresiz bir insan görürsünüz. Bu noktada göreviniz sadece onu uyutmak, onun tuvaletini temizlemek ve ona yemek yedirmekle ilgili ilgileniyormuşsunuz gibi görünebilir. Ancak anne babasının yüzüne bakarak zaman geçirmek yeni doğan bebeğin ilk oyunu sayılabilir. Yeni doğmuş bir bebekle oynamak onun duyularını harekete geçirmek için önemlidir.
Küçük bir bebekle eve geldiğinizde, kendinize şunu sorduğunuz an gelir: Şimdi ben bu bebekle ne yapacağım? Vücudu o kadar hassas görünüyordur ki, bildiğiniz herhangi bir oyunu onunla oynamak, hareket etmesini sağlamak bize çok zor görünebilir. Bununla birlikte, çocuğunuzu eğlendirmenin yolları vardır: etrafındaki dünyayı ona öğretmek gibi.
Bu yazıya da bakın: Ağlamanın Sizin İçin Faydalı Olmasının 9 Sebebi
Yeni doğan bir bebekle oynamak neden önemlidir?
Elizabeth Alzate Grisales, “Bebeği Uygun Şekilde Uyarmanın Yolları” adlı kitabında, ilk ay bebeklerin her şeyi bir yenilik olarak gördüklerini söyler; ebeveynlerine çok bağımlıdırlar ve hareketleri refleks şeklindedir. Onlarla oynamak, onlara dünyayı göstermenin bir yolu olmanın yanı sıra, özgüven duygusu oluşturmak ve kendilerini güvende hissetmeleri için gereklidir.
Oyunlar, bu hareketleri daha sonra taklit etmek için yüz davranışlarını incelemelerine ve uyarı seslerinin veya sakinleştiricilerin ne olduğunu öğrenmelerine yardımcı olur. Ayrıca annesi ve babasıyla fiziksel temas, kendisini güvende hissettirecektir.
Blanquez María ve çalışma arkadaşları, “Bana iyi bak: anneler ve babalar için rehber” adlı kitabında sosyo-duygusal kısmın bu aşamada en önemli şey olduğunu açıklar. Bebek, annesinin kendisini rahatlatması ve beslemesi ya da babasıyla oynamayı sevmesine rağmen kendisiyle ilgilenen her kişiyle bağ kurar. Bu nedenle, oyunlar teması ve duygusal evrimi destekler.
Yeni doğan bir bebekle oynamak için fikirler
Bir bebekle oynanabilecek oyunlar, motor duyusal, bilişsel, dilbilimsel ve sosyo-duygusal gibi farklı alanlardaki gelişimlerine bağlıdır. İlk ay bacaklarını, kollarını ve ellerini refleks şeklinde hareket ettirir. Başını hafifçe kaldırabilir, yana çevirebilir ve sırtıyla aynı hizada tutabilir.
Bilişsel açıdan, belirsiz ve dolaylı bakışları ve ifadeleri vardır, nesneleri hatırlar, yardım için ağlar, yiyecek bekler ve kaldırıldığında veya tanıdık yüzleri görünce ağlamayı bırakır.
Dil gelişimi ile ilgili olarak, refleks şeklinde herhangi bir isteği olmadan kendisine söylenen kelimelerin tonlamasını yapabilir. Açlığını, uykusunu, rahatsızlığını ve acısını göstermek için ağlar. Ani ve güçlü bir ses duyduğunda irkilir.
Sosyo-duygusal gelişim ile ilgili olarak, tepkileri iç uyaranlara yanıt verir. İnsan sesini (özellikle annenin sesini) farklılaştırır ve birisi onunla yumuşak ve ritmik bir sesle konuştuğunda sakinleşir. Kaldırıldığında sakinleşebilir ve ses kaynağını aramak için başını çevirebilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Sezaryen Doğum Öncesi ve Sonrası Bakımı
Bebeğin eklemlerini hareket ettirin
Kollarını ve bacaklarını yukarı ve aşağı hareket ettirmelisiniz. Açın ve kapatın, 5 ile 6 kez dikkatlice katlayın ve gerin.
Banyo yaparken önerilen bir diğer egzersiz de ayaklarınızı ve ellerinizi dikkatlice döndürerek geriye doğru hareket ettirmektir. Bir elinizle tutun ve diğer elinizle dizler haricinde eklem hareketlerini yaptırın. Bunun bir düzeni var: Omuz, dirsek, bilekler, parmaklar, kalçalar, ayak bilekleri şeklinde yukarıdan aşağıya doğru.
Konsantrasyonuna yardımcı olun
Size bakması için bebeğinizin önünde durun. Başını bir yandan diğer yana hafifçe hareket ettirin, şarkı söyleyin veya odaklanmasına yardımcı olacak komik bir şeyler yapın.
Ayrıca karanlık bir yere koyabilir ve birkaç saniye sonra tekrar ışığa kavuşturabilirsiniz. Bu şekilde gece ve gündüzün, aydınlık ve karanlığın olduğunu gösterirsiniz.
İletişim yolları
Bebeğinizin önünde durun ve ağzınız, gözleriniz, burnunuz veya kaşlarınızla hareketler yapın. Bu şekilde neşe, üzüntü, öfke, küçümseme veya açlık gibi yüz ifadelerini öğrenebileceksiniz. Bunu şarkı söylerken yapabilirsiniz. Kelimeleri eveleyip gevelemeye başladığında cevap verin, böylece sözlü olarak iletişim kurmanın bir yolu olduğunu bilecektir.
Şefkat göster
Bebeği göğsünüze dayayın, ona sarılın, yanınıza yatırın, onunla dans edin, böylece fiziksel teması hisseder ve sevgiyi beden dili ile algılar.
Yeni doğan bir bebekle oynamanın diğer yolları
Yeni doğan bir bebekle oynamanın gelişimi teşvik etmeye uygun başka yolları da vardır. İşte bazı fikirler:
- Şarkı söylemek: Herhangi bir şarkıyı seçin ve bebeğinize sık sık söyleyin. Tekrarlayan tanıdık sesler, huzursuzluk zamanlarında sizi sakinleştirme yeteneğine sahip olacaktır.
- Oyuncaklar: Hala çok küçük olmasına rağmen, yeni doğan bebeğinizin dikkatini odaklayan veya bakışlarıyla takip edebileceği oyuncakları olabilir. Bu yüzden hayatlarının ilk aşamasında cep telefonları ve çıngıraklar çok önemlidir.
- Hikaye okumak: Ona şarkı söylemenin yanı sıra, her gece farklı ses tonları kullanarak ona hikayeler okumak, bebeğinizi sakinleştirecektir.
Yeni doğan bir bebekle oynamak ona dünyayı göstermektir
Yeni doğan bir bebekle oynamak için yapabilecekleriniz basit şeylerdir. Ona, dünyayı ve nasıl çalıştığını göstermek için bazı aktiviteler gereklidir. Biraz eğlenirken çocuğunuzla evini ve etrafındaki gezegeni göstererek zaman geçirin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Elizabeth Alzate Grisales. Manual de Estimulación Adecuada: Bebés recién nacidos hasta los 2 años [Internet]. Medellín, Colombia. Instituto Universitario de Educación Física. [Revisado 2010; citado 2020 noviembre 25]. Disponible en: http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Mary L. Gavin, MD. Aprendizaje, juego y su recién nacido [Internet]. Kidshealth: julio de 2019 [Consultado 25/11/2020] Disponible en: https://kidshealth.org/es/parents/learnnewborn-esp.html
- Blanquez, María. Cuídame: Guía para madres y padres [Internet]. Aragón, España. Gobierno de Aragón, Departamento de Salud y Consumo. [Revisado 2005; citado 2020 noviembre 25]. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf