Yoksa Çocuğunuz Psikopat mı?
Çocuğunuz diğer çocuklara pek de anlayış göstermiyor mu? Etrafındaki insanları manipüle etmeye mi çalışıyor? Fark etmiyor olabilirsiniz ama çocuğunuz psikopat olabilir.
Eğer çocuğunuz bir başkasını inciten ya da yaralayan bir davranışta bulunduğu zaman, bu eyleminin ardından herhangi bir empati kuramıyor ya da suçluluk, utanç gibi duyguları hissetmiyorsa işte bu noktada çocuk psikopatisinden bahsedebiliriz.
Bu durum aynı zamanda “asosyal kişilik bozukluğu” olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgili net olan şey ise, bu tarz davranışlar gerçekleştiren çocukların etraflarıyla ilişki kurmada problem yaşıyor olmasıdır.
Bu davranışların nedenleri genetik olabilir; ancak beynin ön lobunda bu tarz davranışlara neden olabilecek belirli lezyonların bulunduğu belirtilmiştir. Bunlara ek olarak, travmatik bir olay yaşamak da bu bozukluğa neden olabilir.
Çocuğunuz Psikopat mı?
Çocuklarda psikopati probleminin görülmesi, ailelerde endişe ve korkuya neden olabilir; ancak çocuklarınızın tıpkı filmlerde gördüğünüz katillere dönüşeceği fikrinden de kurtulmamız gerektiğini anlamamız gerekmektedir.
Bunların yanında, çocuğunuz psikopat gibi davranıyorsa eğer, bir profesyonelin bu durumu takip etmesi gereklidir. Çünkü bazı durumlarda görüldüğü üzere, bu tip problemleri yaşayan çocukların sahip oldukları kötü özellikler zamanla geçmeyebilir ve yanlış sonuçlar doğurabilir.
1. Kurallara meydan okumak
Çocuğunuz psikopat olabilir. Bunun sonucunda ise her kurala meydan okur; davranışlarını düzeltmeye çalışmaz, düzgün bir şekilde hareket etmeyi ve doğru yolu bulmayı asla öğrenemez.
Çocuğunuz yaşları küçük olan diğer çocuklara kötü muamele ediyorsa, diğer anne ve babaları manipüle etmeye çalışıyorsa, yiyecekleri yerlere atıp bir şeyleri sistematik olarak kırmaya çalışıyorsa, bu belirtiler çok önemli bir sorunun işaretleri olabilir.
Ne kadar çabalarsanız çabalayın, çocuğunuzun bu yöndeki davranışlarının iyi anlamda gelişeceğine dair bir beklentiniz yoksa artık, bütün bu bahsettiğimiz şeyler çocuğunuzun psikopat olduğunun göstergesi olabilir.
2. Hayvanları istismar etmek
Çocuğunuzun psikopat olup olmadığını anlamak için, hayvanların etrafındayken nasıl davrandığına bakmanız gerekir. Özellikle de kendilerini savunamayacak şekildeki hayvanların yanındayken çocuklarınızı izlemenizi öneriyoruz.
Hiç daha önce bir hayvanı öldürdü mü? Ya da sakatladı mı? Bir canlıya isteyerek ve bilinçli olarak zarar verdi mi hiç? Eğer öyleyse ve bu davranış kendini tekrarlıyorsa, bu konuyla ilgili mutlaka yardım istemelisiniz.
Çocuklar bazen hayvanlarla oynamak isterler ve bu şekilde onların canını yakabilirler. Ya da hayvanlarla bir şeyler yapmayı denemek isterlerken kötü sonuçlanan olaylar ortaya çıkabilir. Ancak hayvanların bir oyuncak değil de tıpkı bizler gibi birer canlı olduklarını onlara açıkladığınızda, empati kurabiliyor veya kendilerini kötü hissediyorlarsa şayet, bu yaşadığınız olay psikopatinin bir göstergesi olmayabilir.
3. Pişmanlık hissetmemek
Doğal olarak bir çocuğa yanlış bir şey yaptığını söylediğinizde bir tür pişmanlık hissi duyması gerekir.
Çocuklar her şeyi bilerek bu dünyaya gelmezler ve bazen doğal olarak yanılabilirler. Bu nedenle onlara farkındalık kazandırmak zorundayız. Peki ya pişman olma duygusunu hiç hissedemezlerse? Ya da etraflarındaki kişilerle empati kuramazlarsa ne olacak?
İşte o zaman bir profesyonel tarafından analiz edilmesi gereken bir durumla karşılaşabilirsiniz.
4. Şiddetli patlamalar
Şiddetle patlamalar, duygularını kontrol edememeleri nedeniyle çocuklarda görüldüğü kadar yetişkinlerde de görülebilir.
Bununla birlikte çocuğunuzda bu özelliğe rastlamanız endişelenmeniz için bir neden olabilir. Peki bu tarz sinir patlamaları sırasında bir hayvana zarar verdiği oldu mu hiç? Diğer insanlara karşı şiddet kullandı mı hiç? Bu patlamalarından sonra en ufak bir pişmanlık bile hissetmiyorlar mı?
Şüphesiz, böyle bir durumla karşı karşıyaysanız eğer, bu durumu bir profesyonelin eline teslim etmelisiniz, çünkü bu tarz bir problemin zamanında analiz edilmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca bakınız: Psikolojik Şiddetin Sizde İz Bıraktığının Göstergeleri
Ebeveynlerin duruma dahil olmalarının önemi
Ebeveynler çoğu zaman böyle bir problemi analiz etmek için yeterli zamanı ayırmazlar ve sadece çocuklarının psikopat olma olasılığını düşünüp dururlar.
Aileler, çocuklarının herhangi bir psikolojik probleme ya da hastalığa sahip olduğunu görmezden gelmeye meyillidir çoğu zaman. Hatta bu bozuklukların bazı işaretlerini görmelerine rağmen böyle bir düşünceden kendilerini sıklıkla uzaklaştırırlar ve inkar ederler.
Anne ve babalar çocuklarının daima mükemmel olduğunu düşünmeye eğilimlidirler. Ancak, böyle bir sorun yaşıyorsanız hızlı hareket etmeniz çocuğunuza gerçekten yardımcı olabilir. Evet, belki de bu yanlış bir alarmdır ve çocuğunuz gayet normal bir durumdadır. Ancak aynı şekilde, çocuğunuz gerçekten böyle önemli bir bozukluğa sahip de olabilir. Eğer çocuğunuzda bu problem varsa bu şekilde hızlı bir şekilde tedaviye başlamış olursunuz.
Çocuğunuza psikopat teşhisi konması durumunda “iyileşme” durumunun çok göreceli olduğunu açıkça belirtmemiz oldukça önemlidir. Şu anda bu sorunun çözümü için etkin bir tedavi bulunmamaktadır, ancak bazı iyileşme yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.
Çocuğunuzun psikopat olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Bu konudan lütfen kaçmayın. Bir profesyonelden yardım isteyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilera Lazaro, E. C., Ostrosky, F., & Camarena, B. (2012). Interacción de Temperamento y MAO-A en pruebas de Inhibición en Preescolares. Acta de investigación psicológica, 2(1), 543-554. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000100005
- Garrido, F. J. S. (2009). Fisonomía de la psicopatía. Concepto, origen, causas y tratamiento legal. Revista de derecho penal y criminología, (2), 79-125. http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:DerechoPenalyCriminologia-2009-2-10003/PDF
- Guitart, E. R., & Robles, J. L. A. (2019). Psicopatía en la infancia y adolescencia. Olhar criminológico (OC), 129. http://abcriminologia.com.br/revistaoc/arquivos/revista-oc-iii.pdf#page=129
- Halty, L., & Prieto-Ursúa, M. (2015). Psicopatía infanto-juvenil: Evaluación y tratamiento. Papeles del Psicólogo, 36(2), 117-124. https://www.redalyc.org/pdf/778/77839628005.pdf
- Romero, E., Luengo, M. Á., Gómez-Fraguela, J. A., Sobrela, J., & Villar, P. (2005). Evaluación de la psicopatía infantojuvenil: estudio en una muestra de niños institucionalizados. Anuario de psicología jurídica, 15, 23-40. https://www.redalyc.org/pdf/3150/315031849003.pdf
- Lara-Tapia, H. (2005). Enfoques actuales en la Psicobiología contemporánea de la conducta violenta y delictiva. Revista Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 38(1), 28-36. https://www.medigraphic.com/pdfs/revneuneupsi/nnp-2005/nnp051f.pdf
- Vinet, E. V. (2010). Psicopatía infanto-juvenil: avances en conceptualización, evaluación e intervención. Terapia psicológica, 28(1), 109-118. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-48082010000100010&script=sci_arttext