Yüksek Tansiyonu Düşürmek İçin 5 Doğal Yöntem

Yüksek Tansiyonu Düşürmek İçin 5 Doğal Yöntem

Son Güncelleme: 21 Mart, 2019

Yüksek kan basıncı, yani hipertansiyon çok ciddi bir sağlık sorunudur ve insan ırkının en tehlikeli rahatsızlıklarından birisidir. Arteriyal kan basıncının sürekli artması çok ciddi sorunlar yaratabilir, hatta ölüme bile neden olabilir. Bu yazımızda sizlerle, yüksek tansiyonu düşürmek için yapabileceğiniz 5 doğal yöntemi paylaşacağız.

Yüksek Tansiyonun Belirtileri

Bu hastalığın özelliklerinden biri de genelde bir belirtisinin olmamasıdır; ancak tedavisi çok kolaydır. Yine de olabilecek belirtiler arasında çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, burun kanaması, terleme, düzensiz kalp atışları, nefes darlığı, yorgunluk, kulak çınlaması ve sık idrara çıkma bulunmaktadır.

Yüksek Tansiyonu Düşürmek için Tüketebileceğiniz Gıdalar

1- Yüksek Tansiyonu Düşürmek için Muz

yüksek tansiyonu düşürmek için muz

Yapılan araştırmalar, potasyumun hipertansiyonu düşürdüğünü kanıtlıyor. Yüksek tansiyonla baş etmek için beslenme düzeninizde mümkün olduğunca potasyum açısından zengin gıdalara yer vermeye çalışın. Bunların başında muz geliyor. Bir muzda ortalama 400-450 mg civarında potasyum bulunuyor.

2- Yüksek Tansiyonu Düşürmek için Bitter Çikolata

hipertansiyon için bitter çikolata

Yapılan araştırmalara göre, bitter çikolata yemek tansiyon için yararlı. Belki de bunun nedeni, çikolatanın kalp sağlığı için çok önemli olan flavonoidleri içermesidir. Yine de uzmanlar sütlü çikolata yerine ufak porsiyonlarda bitter çikolata yememizi öneriyor.

3- Maydanoz ve limon

yüksek kan basıncı için su ve limon

Kabuğu da dahil bütün bir limon ve maydanoz ile yapacağınız bir içeceğin idrar söktürücü etkisi çok önemlidir. Çünkü vücut, tansiyonun yükselmesine neden olan maddeleri idrar ile dışarı atabilir.

Bu nedenle, sabahları kahvaltıdan önce limon ve maydanoz suyu içmenizi öneriyoruz. Eğer isterseniz  bir bardak ılık suyun içine bir limonun suyunu sıkıp onu da kahvaltıdan önce içebilirsiniz.

4- Yulaf ezmesi

yüksek tansiyonu düşürmek için yulaf ezmesi

Yüksek tansiyonu düşürmek için bize yardımcı olabilecek bir başka doğal ürün de yulaf ezmesidir. Yulaf ezmesi, kötü kolesterol seviyesini ciddi miktarda azaltan çözülebilir lifler içerir.

Kötü kolesterol tansiyon yükselmesinde önemli bir rol oynar. En çok önerilen yulaf ezmesi tüketme yöntemi, kahvaltıda bir kase yemektir. Bu şekilde bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

5- Lavanta, Mercanköşk ve Jojoba

yüksek tansiyonu düşürmek için bitki çayı

10’ar damla lavanta ve mercanköşk yağını 20 ml jojoba yağı ile karıştırın. Dairesel hareketlerle yavaşça göğsünüze sürün. Gece uygulanması daha iyi olacaktır. Son olarak, yüksek tansiyonu önlemek için dikkate alınması gereken başka önemli öneriler de vardır.

Tuz tüketiminizi azaltın; potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin meyve ve sebze yiyin, stresten kaçının, dinlendirici egzersizler yapın. Her şeyden önemlisi, tansiyonunuzu düzenli olarak ölçüp, almanız gereken ilaçlar varsa alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Keenan, J. M., Pins, J. J., Frazel, C., Moran, A., & Turnquist, L. (2002). Oat ingestion reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with mild or borderline hypertension: a pilot trial. The Journal of Family Practice51(4), 369. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11978262
  • Stolarz-Skrzypek, K., Bednarski, A., Czarnecka, D., Kawecka-Jaszcz, K., & Staessen, J. A. (2013, April). Sodium and potassium and the pathogenesis of hypertension. Current Hypertension Reports. https://doi.org/10.1007/s11906-013-0331-x
  • Grassi, D., Necozione, S., Lippi, C., Croce, G., Valeri, L., Pasqualetti, P., … Ferri, C. (2005). Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependent vasodilation in hypertensives. Hypertension46(2), 398–405. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000174990.46027.70

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.