Yulaf Sütünün Yararları ve Yapılışı
Muhtemelen yulafı, yalnızca süt ve yoğurda eklenen kahvaltılık bir gevrek olarak görüyorsunuz. Aslında bu tahılın daha birçok kullanım alanı bulunuyor. Bugünkü yazımızda yulaf sütünün yararları nelerdir ve evde nasıl hazırlanır, onu paylaşacağız.
Yulaf sütünün yararları
Temel olarak, sebebi yüksek lif içeriğidir.
Yulaf diğer tahıl veya kahvaltılık gevrekler arasında en yüksek lif içeriğine sahip besindir.
Bu özelliği sayesinde de tansiyonun düşürülmesi, mide ve sindirim problemlerini iyileştirilmesi, kilo vermenin kolaylaştırılması ve belli kanser çeşitlerinin tedavi edilmesi gibi sağlık yönünden birçok fayda sunar.
Yulaf sütü, bağırsak duvarlarını temizlemek ve kan dolaşımını arındırmak için kullanılmaktadır.
Sindirim sistemi başta olmak üzere vücut sağlığını genel olarak koruyarak çeşitli hastalıkları hem önler, hem tedavi eder.
Vücudu toksinlerden arındırarak bağırsakların düzgün şekilde çalışmasını sağlar.
Yulaf sütünü tercihen aç karna, kahvaltıdan önce içmeyi denemelisiniz.
Ardından, öğle yemeğinden önce bir bardak ve yine, akşam yemeğinden önce bir bardak daha içebilirsiniz. Sizi hem daha tok tutacağı için yemek öncesi içmek yemek sırasında aşırıya kaçmanızı da önleyecektir.
Yulaf sütü rutininize başlamadan önce, yaklaşık bir hafta boyunca tüm vücudunuza detoks uygulamanız gerekir. Ardından yukarıda anlattığımız programa göre bu lif deposu içeceğini içebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Yulaf Sütü İçmenin Faydaları
Yulaf sütünün kullanımı ve faydaları
Aşağıda yulaf sütünün yararları ve kullanım alanları için:
- Kolesterol seviyesini azaltır, arterleri temizler.
- Glukoz üretimini arttırmadan tokluk hissi sağlayarak kan şekeri seviyesini sabitler.
- Bağırsakta bulunan toksik maddelerin birikimini sınırladığından,özellikle kolon kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltır.
- Kanı temizleyerek tansiyonu düşürür.
- Sağlığa yararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik ederek ve kabızlığı önleyerek bağırsağın sağlıklı bir şekilde çalışmasını teşvik eder.
- Sizi tok hissettirerek kilo vermenize katkıda bulunur.
- Fiziksel performansı iyileştirir; sporcular yarışmadan veya egzersizden bir saat önce, çalışmalarını tamamlamak üzere bir bardak yulaf sütü içmeliler.
- Uyku kalitesini iyileştiren yulaf sütü insomnianın ideal ev tedavisidir.
Kilo vermek için yulaf sütü
Bu içeceği içmeyi tercih eden çoğu kişi bunu kilo verme amacıyla yapıyor. Bunun sebebi de bu basit içeceğin sahip olduğu yüksek lif oranıdır.
Aynı zamanda düşük kalori içeriği ve yine çok az oranda içinde bulunan yağ ve şeker yulaf sütünü tatlıya göre çok iyi bir alternatif haline getirir ve tatlı krizinizi azaltır.
İyi haber ise, yulaf sütü içerek saatlerce tok hissedebilirsiniz! Böylece yemek vakti geldiğinde karnınız artık guruldamayacak.
Yulaf sütünü yine lif içeriği zengin olan, rendelenmiş hindistan cevizi, muz, çilek, tarçın, karanfil, vanilya ve kakule gibi diğer gıdalarla beraber tüketebilir ve sütünüze lezzet katabilirsiniz.
Yulaf sütü tarifleri
Bu içeceği tek başına içmek isterseniz, kahvaltıdan önce içmeyi deneyin.
Ayrıca yulaf sütünü smoothielerde, tatlılarda, soslarda ve hatta çorba tariflerinde bile kullanabilirsiniz. Tadı çok kuvvetli olduğu için tatlı veya tuzlu gıdaları mükemmel şekilde tamamlar.
Yulaf Sütü için 1. tarif:
Malzemeler
- 3 bardak su
- 1 bardak yulaf ezmesi
- 4 çay kaşığı arpa misosu
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın.
- Altını kapatıp yulaf ekleyin
- 30 dakika boyunca yulafa suyu çektirin
- Arpa misosunu ekleyip iyice karıştırın.
Dilerseniz içmek için cam bir kabın içine sıvıyı süzebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Yulaf Sütlü Smoothie Tarifleri
Yulaf Sütü için 2. tarif:
Malzemeler
- 1 bardak yulaf ezmesi
- 5 bardak su
- 2 yemek kaşığı arpa misosu
Hazırlanışı
- Bu tarifte önce yulafı kaynatın. Suyunuzu kaynatıp bir bardak yulafı içine boşaltın.
- 10 dakika boyunca pişirdikten sonra altını kapatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- Arpa misosunu ekleyin ve iyice karıştırın.
- Kasenin üzerini bir bez ile kapatın ve bir gece boyunca dinlendirin.
Sabahleyin bu karışımı karıştırıcının içine dökün ve yumuşayana kadar çalıştırın.
Bu içeceği aç karna soğuk içmelisiniz.
Yulaf sütü için 3. tarif:
Malzemeler
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı yulaf gevreği veya yulaf ezmesi
- Bal, organik şeker, tarçın veya şeker otu (tatlandırmak için)
Hazırlanışı
Bu son tarifin içinde doğal bir tatlandırıcı kullanılıyor. Siz bu tarifi geceden hazırlayıp birkaç bardak servis etmek istiyorsanız ona göre miktarlarınızı çoğaltmalısınız. Geceden bekletin ve sabah aç karna istediğiniz sıcaklıkta için.
Yulaf sütünün yararları ve yapılışı üzerine hazırladığımız makalemizi okuduğunuza göre, siz de kendinize bir tane yulaflı süt hazırlayabilir ve yararlarından faydalanabilirsiniz!
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2016). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 20(2), 127-139. https://renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/183
- Anderson, J. W., Smith, B. M., & Gustafson, N. J. (1994). Health benefits and practical aspects of high-fiber diets. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/59.5.1242S
- Fundación Española de Nutrición. Informe sobre Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena (2017). https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- García-Montalvo, Iván Antonio, Méndez-Díaz, Sheila Yamile, Aguirre-Guzmán, Noyoltzin, Sánchez-Medina, Marco Antonio, Matías-Pérez, Diana y Pérez-Campos, Eduardo. (2018). Incremento de la ingesta de fibra dietética complementaria al tratamiento del síndrome metabólico. Nutrición hospitalaria , 35 (3), 582-587. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1504
- Imedio, B. (2017). Nuevas tendencias en dermofarmacia: el agua micelar, análisis de composición y consumo. Madrid: Universidad Complutense.
- Kordialik-Bogacka, E., Bogdan, P., & Diowksz, A. (2014). Malted and unmalted oats in brewing. Journal of the Institute of Brewing. https://doi.org/10.1002/jib.178
- Monteagudo, J. L. G. (2020). VEGETALES ANTIVIRALES.
- Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9