Yumurtalar Hakkında Bilmediğiniz Şeyler

Yumurta pek çok kişinin beslenme düzeninin önemli bir parçasıdır çünkü yumurtalar bol miktarda vitamin, mineral ve protein içerir. Bedenimiz bu besinleri kendisi üretemediği için dışarıdan almak zorundayız.
Yumurtalar Hakkında Bilmediğiniz Şeyler
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yumurtalar hakkında bilmediklerinizi öğrenmek için okumaya devam edin!

Yumurtalar Hakkında Bilmedikleriniz

Yumurtalar hem bize ihtiyacımız olan besinleri sunarlar hem de kalorileri çok düşüktür. Yumurta, büyüme çağındaki çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar, süt ürünleri ve yumurta yiyen vejetaryenler ve  düşük kalori diyeti   uygulayan kişiler için vazgeçilmez bir besindir.

İşte, yumurtalar hakkında gizemli birkaç bilgi:

Yumurtanın rengi

Yumurtanın rengi, onu yumurtlayan tavuğa göre değişir; yani eğer tavuk kahverengiyse yumurta kahverengi olur, tavuk beyaz ise beyaz. Yani yumurtanın rengi tavuğun genetiğine bağlıdır.

Yumurtanın taze olduğu nasıl anlaşılır?

yumurta

Pek çok kişinin sandığının aksine, yumurtalarınızın taze olup olmadığını çok kolay bir yöntemle anlayabilirsiniz.

Yumurtayı bir bardak suyun içerisine atın, eğer suyun üstüne çıkmıyor ve dibe batıyorsa tazedir.

Sağlıklı bir yumurta pişirme şekli

Sahanda yumurta yaparken, yumurtaya çok fazla yağ eklenir ve bu yumurtanın doğal özelliklerini değiştirir. Bir yandan da bol miktarda sıvı yağ veya tereyağı tüketmiş olursunuz.

Bu yüzden en sağlıklı yumurta pişirme yöntemi, yumurtayı 10 dakika kadar haşlamaktır; böylece yumurtanın doğal özelliklerini de koruyabilirsiniz.

Yumurta sarısı

sahanda yumurta

Daha önce yumurta yemiş herkesin fark etmiş olduğu üzere, bazı yumurtaların sarısı diğerlerinden daha parlaktır.

Bu renk farkının nedeni, tavuğun beslenme ve yetiştirilme şeklidir. Tavuğun kümeste mi, açık havada mı yoksa kafeste mi yetiştirildiğine ve yediği şeylere göre yumurta sarısının rengi değişebilir.

Hamileyken yumurta yemek

Kadınların hamilelik döneminde yumurta tüketmesi çok önemlidir çünkü yumurtanın içerdiği kolin, hamilelik sırasında bebeğin beyin gelişimine destek olur.

Yaşlılar için yumurtanın faydaları

Yaşlı kişiler için yumurta çok yararlıdır, özellikle de yaş ile ortaya çıkan görme kaybını, kataraktları ve kas kaybını önlerler.

Yumurta üretimi ve tüketimi

yumurtalar

Her yıl yaklaşık 1.2 trilyon yumurta üretilir. Bir kişi yılda yaklaşık 173 yumurta tüketir. Kulağa inanması güç gelse de, dünya çapında üretilen yumurtaların %40’ı Çin’de tüketilmektedir.

Bir tavuk ne kadar üretir?

Bu soru tavuğu olan veya almayı planlayan kişilerin sıkça sorduğu bir sorudur.
Ortalama olarak bir tavuk yılda 250 ila 270 yumurta yumurtlar, sıra dışı durumlarda ise bir tavuğun yılda 300’e yakın yumurta yumurtladığı görülmüştür.

Yumurtaların boyu

Yumurtaların boylarının farklı olması biraz kafa karıştırıcı olabilir. Basitçe açıklamak gerekirse, tavuğun ne kadar yaşlı olduğu ile yumurtanın boyutu doğru orantılıdır; yani daha yaşlı tavuklar daha büyük yumurtalar yumurtlarlar.

Yumurtalar ne kadar dayanır?

yumurta kırmak

Evinizdeki yumurtalar eğer 10 haftadan kısa bir süredir orada duruyorsa, onları istediğiniz gibi yiyebilirsiniz. Ancak 10 haftadan eski yumurtaları atmalısınız.

Yumurtalar yıkanır mı?

Biz yumurtalarınızı yıkamamanızı öneriyoruz çünkü yumurtaları yıkarken kabuğuna zarar verebilirsiniz ve bu da sizi hasta edebilecek zararlı mikroorganizmaların yumurtanın içine girmesine neden olabilir.

Eğer illa yumurtalarınızı yıkamak istiyorsanız, onları yıkadıktan sonra pişirmeden önce bir saat bekleyin. Böylece olası bulaşma riskini en aza indirirsiniz.

Kırılmış veya çatlamış yumurtalar yenir mi?

Bu haldeki yumurtaları yemenizi önermiyoruz çünkü bu çatlaklardan yumurtanın içine sizi hasta edebilecek mikroorganizmalar girebilir.

Bazen yumurtanın kabuğunda dikkatlice bakmadığınızda fark edemeyeceğiniz kadar ufak bir çatlak olabilir, bu yüzden onları hazırlamadan önce yumurtalarınızı dikkatlice incelemelisiniz.

Unutmayın!

Günlük beslenme düzeninize bir yumurta eklemenin bedeniniz üzerinde kötü bir etkisi olmayacaktır. Ancak yumurtanın besinsel özelliklerinin, yumurtanın pişirilme şekline göre değiştiğini unutmayın.

Sizce hangisi daha iyi bir seçenek; haşlanmış yumurta mı sahanda yumurta mı?

Tabii ki haşlanmış yumurta!

Sabahları kahvaltınıza bir haşlanmış yumurta ekleyerek gününüzü lezzetlendirin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.