Yumurtalıklarda Ağrı: Daha Büyük Bir Problemin Belirtisi
Eğer bir kadınsanız mutlaka hayatınızın bir döneminde alt karın bölgesinde yani yumurtalıklarda ağrı şikayetiniz olmuştur. İnsanlar buna bazen “yumurtalık ağrısı” ya da “kramp” der.
Ancak bu terim bilimsel olarak doğru bir tanımlama değildir. Bunun sebebi yumurtalıklarınızın aslında hiçbir şey hissetmeyen bir organ olmasıdır. Bu yüzden, bu bölgedeki ağrı sadece yumurtalıklara yakın organlardaki denge bozukluğu ya da problemin bir yansıması olarak hissedilir.
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, abdomen/pelvik bölgesindeki ağrının en yaygın jinekoloğa gitme ve hastaneye yatma sebebi olduğu görülmüştür.
En çok rastlanan yumurtalıklarda ağrı vakalarından çıkarılan bulgular:
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE)
- Kistler
- Endometriozis
- Ovülasyon
Bazen bu ağrılar ciddi bir durum teşkil etmez. Ancak, yumurtalık bölgesindeki ağrı daha büyük bir probleme işaret ediyor olabilir.
Semptomları ve önlemleri
Bu ağrının kaynağını öğrenmek için bu faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Başlangıcı ve yeri
- Ağrının bu bölgeyi nasıl etkilediği
- İdrardaki ya da dışkıdaki değişiklikler
- Adet dönemi ya da akıntı veya kanama
- En son geçirilen ameliyat
Bu semptomların günlük notunu tutmak akıllıca olur. Bu bilgi doktora gittiğinizde teşhis koyması için çok işine yarayacaktır.
Yumurtalıklarınızın etrafındaki ağrının sebepleri (pelvik ve abdominal)
Aşağıda, bu ağrıya sebep olan bazı nedenlerden bahsedeceğiz.
Hamilelik esnasında
Karında ağrı ve kasılmalar hamilelikte yaygın görülen durumlardır. Bununla birlikte, daha büyük risklerden kaçınmak için bunlardan şikayetçiyseniz hemen doktorunuzla görüşmeniz gerekir:
- Kanama
- Normalden farklı akıntılar
- Ateş
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı ya da kusma
Enfeksiyonlar
Rahminizde enfeksiyon (endometriozis) gelişmiş olabilir. Klamidya, bel soğukluğu ya da tüberküloz gibi hastalıklardan da kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanı sıra bir normal vajinal bakteri kombinasyonu bile tetiklemiş olabilir.
Ayrıca, normal doğum ya da sezeryan ameliyatı, pelvik enflamatuvar hastalık, perihepatit, fallop tüpünde abse ya da fallop tüpü kanseri sonucunda da gelişebilir.
Daha fazlasını öğrenin: Yumurtalık Sağlığını Etkileyen 5 Faktör
Bağlanma bozuklukları
Bu ağrının bir diğer sebebi de yumurtalıklarınızda sıvı birikimi (kist) olabilir. Buradaki yırtılma ya da yumurtalıkların veya tüplerin ya da ikisinin de etrafındaki bağlarda oluşan rotasyon (over torsiyonu) ciddi derecede ağrı yaratabilir.
Tekrarlayan ağrı
Genellikle bu, ovülasyondan önce ya da tam ovülasyon sırasında görülür. Bir diğer deyişle, yumurtanın yumurtalıktan ayrıldığı zamana denk gelir.
Bu ağrı intermenstrüel pelvik ağrı olarak bilinir. Bununla birlikte, adet ağrısı olarak bilinen dismenoreden kaynaklanıyor da olabilir.
Gastrointestinal problemler
Bunlar, sindirim sistemi organlarında işlev bozukluğu ya da birtakım değişimlerle ilgilidir. Diğer sebeplerden farklı olarak bağlı olabileceği sorunlardan bazıları:
- Mide ve bağırsak iltihabı
- Apandisit
- Hassas bağırsak sendromu
- Bağırsak tıkanması
Genitoüriner sebepler
Alt idrar yollarından mesaneye uzanan bir enfeksiyondan (sistit) dolayı ağrı oluşabilir. Bunun sebebi idrar çıkarırken devamlı kasılmalar olmasıdır.
Bunun bir diğer sebebi de böbreklerle mesaneyi birbirine bağlayan idrar yollarında gelişen akut üst üriner sistem enfeksiyonu yani piyelonefrit olabilir.
Başka bir ihtimal de böbrek taşlarıdır. Bunlar böbreklerde ya da idrar yollarında oluşan taşlardır.
Kas-iskelet sistemiyle ilgili nedenler
Bunlara ek olarak yumurtalıklarda ağrı, abdominal duvarda oluşan hematom sonucunda da yaşanabilir. Bu tür bir hasarın sebebi düşme, kaza ya da çarpmalar olabilir. Bu ağrı aynı zamanda kasık fıtığından da kaynaklanabilir.
Böyle durumlarda abdominal duvarı güçsüzleşir, kırılır ve ince bağırsak ya da bu bölgedeki başka bir organ kasık kanalındaki delikten içeri girer.
Yumurtalıklarda ağrı yaşayanlara tavsiyeler
Pelvik ağrı bazı komplikasyonları da beraberinde getirir. Teşhis etmesi zor olduğu için derinlemesine bir multidisipliner analiz gerektirir. Bu da sebeplerini, en iyi ve en uygun tedaviyi belirler.
Aynı zamanda teşhis edildikten sonra acil müdahale edilmesi gerekir. Herhangi bir gecikme hasta için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden, yumurtalık bölgesinde geçmeyen bir ağrı hissediyorsanız hemen doktorunuzla ya da bir uzmanla görüşmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Robbins, & Cotran. (2007). Aparato genital femenino. In Atlas de Anatomía patológica. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-275-2.50013-7
- Hernandez-Nin. (2011). ovarios. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Ruiz, P. M. U. (2013). Dismenorrea. Conceptos generales. Ginecologia y Obstetricia de Mexico. https://doi.org/10.1111/j.1600-0846.2010.00434.x
- Néraud, B., Jonard-Catteau, S., & Dewailly, D. (2007). Síndrome de los ovarios poliquísticos. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5