Yüzünüzün Vitamin Eksikliği Hakkında Sizi Uyarmakta Olduğu Beş Durum
Vücudunuzdaki bir vitamin eksikliği, kolayca fark edebileceğiniz bir dizi semptomla yüzünüzde görülebilir. Doğru ve dengeli bir diyet ile semptomları ya da sorunları önlemek mümkündür.
Bununla birlikte, cildinizin bir iyileşme sürecine ihtiyacı olduğu konusunda şüpheleriniz varsa, vücudunuzun size söylediklerine göre gerekli gıdaların alımını arttırmanız en iyisidir.
Eğer düzelmezse vitamin eksikliği için olası diğer nedenleri hakkında doktorunuza danışın. Yüzünüzün bir yönünü geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız, bu işaretlere dikkat edin, çünkü yüzünüz sağlığınız hakkında bir şeyler söylüyor olabilir.
1. Çok soluk cilt
Rengi çok soluk olan bir cildiniz varsa ve normalde böyle değilse, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Bu vitaminden yoksun olduğunuz zaman moraliniz bozuk ve yorgun hissedebilirsiniz. Bu vitamin çok düşük seviyelerde olduğunda, vücutta bir amino asit birikimine de neden olur.
Bu durum atardamarlarda hasar yaratabilir ve kan damarlarının tıkanma riskini artırabilir. Bu da dolaşım ve kalp problemi olan insanlar için özellikle tehlikeli olabilir.
Çözüm
Vücudunuzdaki B12 seviyesini artırmak için beslenme planınız dahilinde daha fazla et ve deniz ürünü tüketin.
2. Vitamin eksikliği yüzünden kaynaklanan kuru ve kırılgan saçlar
Kuru ve kırılgan ya da kepek üreten saçlarınız varsa, bu durum B7 olarak da bilinen biyotin eksikliğinin bir sonucu olabilir. Bu eksiklik genellikle antibiyotik kullanımından sonra ortaya çıkar.
B7 vitamini bağırsaktaki bakteriler vasıtasıyla vücudumuzun içinde üretilir. Vücut ihtiyaçlarını yerine getirmek için genellikle yeterli miktarda üretebilir, ancak bu durum gerçekleşmez.
Çözüm
B7 vitamini seviyesini artırmak için, aşağıdakilerin alımını artırmanız gerekir:
- et
- balık
- sebzeler
- meyve
- mantar
- fasulye
Bir diyet uyguluyorsanız, bir süre durmanız gerekir. Ayrıca, omega 3 yağ asitleri bu açıdan çok yardımcı olabilir. Saçların kurumasına engel olan ve onlara daha iyi bir parlaklık kazandıran elastin üretimini arttırırlar.
Okumanızı öneririz: Omega 3 ve 6 Eksikliğinin Bilmeniz Gereken 5 Belirtisi
Ayrıca retinanın oluşumuna dahil olan yağ asidi olarak bilinir. Bu nedenle, göz sağlığınız için oldukça idealdir ve bağışıklık sisteminizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- Yeterli miktarda omega 3 alınımı sağlamak için, ceviz ve mavi balık tüketimini artırın.
3. Şiş gözler
Gözlerinizin şiştiğini fark ederseniz, özellikle kenarlardan daha fazla, bu durum iyot eksikliğinin bir sonucu olabilir.
Çözüm
Bu mineral açısından zengin gıdaların tüketimini artırın, örneğin:
- Deniz ürünleri (ıstakoz, karides)
- Deniz yosunu
- Süt Ürünleri
- Ekmek
- İyotlu tuz
4. Solgun dudaklar
Eğer dudaklarınızın rengi solgun ise, bu durum genellikle anemi olarak bilinen demir eksikliğine bağlı olabilir. Aneminin diğer belirtileri sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve düşük kan basıncına sahip olmaktır.
Bununla birlikte, anemiye dönüşebilecek demir eksikliğinden kaynaklanan en yaygın semptom yorgunluktur. Kanda yeterli miktarda hemoglobin bulunmadığı zaman anemi ortaya çıkar. Hemoglobin, demir açısından zengin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücuda oksijen taşıyan bir proteindir.
Çözüm
Demir seviyenizi artırmak için daha fazla kırmızı et yemeli ve fazla kalsiyum içeren gıdaları geçici olarak ortadan kaldırmalısınız. Kalsiyum, demir emilimini daha zor hale getirebilir ve demirin faydalarını azaltabilir.
5. Kanayan diş etleri
Eğer diş etleriniz çok fazla kanıyor ise, vücudunuzda C vitamini eksikliği olabilir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine neden olabileceği için bu konuda oldukça dikkatli olmalısınız.
Ayrıca aşağıdakilere de neden olabilir:
- Kas ve kemiklerde ağrı
- Dişlerinizle ilgili sorunlar
Çözüm
- Unutmayın ki C vitamini, diğer gıdaların yanı sıra, sitrik meyvelerde ve kırmızı biberlerde bulunur.
- Ağza zararlı olabilecek asitlik seviyelerini azaltma özellikleri sayesinde süt ürünleri de yararlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Huskisson, E., Maggini, S., & Ruf, M. (2007). The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of International Medical Research. https://doi.org/10.1177/147323000703500301
- Lancaster, C. A., Gold, K. J., Flynn, H. A., Yoo, H., Marcus, S. M., & Davis, M. M. (2010). Risk factors for depressive symptoms during pregnancy: a systematic review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2009.09.007
- LeBlanc, J. G., Milani, C., de Giori, G. S., Sesma, F., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2013). Bacteria as vitamin suppliers to their host: A gut microbiota perspective. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2012.08.005