Zencefili Kullanmanın En İyi 3 Yöntemi

Yiyeceklerinize zencefil ekleyerek sadece öğünlerinize özel bir aroma katmakla kalmazsınız, aynı zamanda sağlığınıza da bir iyilik yapmış olursunuz; çünkü zencefil bağışıklık sistemini güçlendirme ve serbest köklerle savaşma özelliklerine sahiptir.
Zencefili Kullanmanın En İyi 3 Yöntemi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Zencefil, kalın ve dallı budaklı bir köktür ve çok eskilerden beri gastronomide ve özellikle alternatif tıpta yer almaktadır. Bu bitki Asya’da 3000’den fazla yıldır kullanılmaktadır fakat tam olarak nereden geldiği, esas olarak hangi ülkeye ait olduğu bilinmemektedir.

Bu kökün kullanımı Asya’dan dünyanın geneline yayılmıştır ve günümüzde genellikle herhangi bir markette kolaylıkla bulabileceğiniz bir gıda haline gelmiştir.

Zencefil bitkisinin kökü çoğu mutfakta çeşitli yemekleri tatlandırmak için kullanılmaktadır. Yiyeceğe verdiği baharat tadıyla ve sağlığa iyi gelen zengin besin değerleri ile bilinmektedir.

Bu baharat çeşitli şekillerde, marketlerde ve aktarlarda bulunabilmektedir. Zencefilin sağlığa faydalarını ve en iyi 3 kullanım yöntemini bu yazımızda sizinle paylaşmak istiyoruz. Hazır mısınız?

Zencefil Çayı

zencefil çayı

Bu yöntem zencefilin anti-enflamatuvar, ağrı kesici ve antioksidan içeriğinden faydalanmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Ağrıları gidermek ve yorucu bir günün sonunda vücudu rahatlatmak için idealdir.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı taze öğütülmüş zencefil
  • 1 bardak kaynar su
  • 1 çay kaşığı bal
  • Limon suyu (opsiyonel)

Nasıl Yapılır?

Taze bir zencefil kökünü rendeleyin ve bir bardak kaynar suya ekleyin. Tatlandırmak için bir parça bal ve limon suyu katın. Bu tarifi su yerine süt kullanarak da yapabilirsiniz.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz: Zencefilin 7 Faydasını Keşfedin

Tariflerinizde tazelik

Zencefilin baharatlı dokunuşu yiyeceklere ve tariflere özel bir aroma katmak için idealdir. Koyduğunuz miktar ne kadar yoğun bir tat istediğinize bağlıdır. Bu baharat rendelenebilir, ezilebilir ya da dilimlenebilir.

Şu yiyeceklere eklenebilir:

  • Et
  • Salata
  • Pirinç
  • Balık ve deniz ürünleri
  • Yağ
  • Ekmek
  • Kurabiye
  • Tatlı
  • Puding

Öğütülmüş zencefil

öğütülmüş zencefil

Öğütülmüş zencefili marketlerde bulabilseniz de, kurutulmuş kökü de kullanıp evde hazırlayabilirsiniz. Eğer kendiniz öğütmeyi tercih ediyorsanız, öncelikle yıkayıp sonra güneşte kurutmanız gerekir ya da daha iyisi fırında kurutabilirsiniz.

Tamamen kuruduğunda, parça parça kesin ve bir havanda ya da kahve değirmeninde öğütün. Toz haline getirilmiş zencefil şunlar için kullanılabilir:

  • Çay yapmak.
  • Meyve sularına ve smoothielere eklemek.
  • Yiyecekleri tatlandırmak.
  • Salatalara sos yapmak.

Zencefilin bazı nitelikleri nelerdir?

Zencefilin güçlü bir doğal anti-enflamatuvar olduğu kanıtlanmıştır, iltihap ile ilgili herhangi bir acıyı rahatlatmak için faydalıdır. Ayrıca, serbest radikallerle savaşmaya yarayan ve hastalıkları önleyen antioksidanlar içerir.

Yüksek miktarda vitamin ve mineral barındırdığından sağlığınız için mükemmel bir yardımcıdır, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun bütün sağlığına iyi gelmesi açısından idealdir. Zencefili beslenmenize dahil etmek için daha fazla sebebe ihtiyacınız var mı?

Bağışıklı sistemini güçlendirir

bağışıklık sistemi

Zencefilin nitelikleri, akyuvarların üretimini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve sağlığınızı etkileyebilecek mikroorganizmalara karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.

Bulantı ve baş dönmesi ile savaşır

Zencefil ilk çağlardan beri mide problemleri ile savaşmak için bir tedavi olarak kullanılmaktadır, bulantı, baş dönmesi, kusma ve ishal de bunlara dahildir. Doğal Standart‘a göre, hamilelik sırasında olan bulantıyı ve kusmayı azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır, fakat bunun olması için kısa bir periyotta ve az miktarlarda tüketilmelidir.

Bu yazımızı da okuyun: Zencefilin Tıbbi Kullanımı

Migrene iyi gelir

Anti-enflamatuvar ve analjezik özelliklerinden dolayı, zencefil tansiyonu, enflamasyonu ve migrenin oluşturduğu ağrıları azaltmaktadır.

Daha hızlı yağ yakmanızı sağlar

yağ yakımı

Maastricht Üniversitesi (Hollanda) tarafından yürütülen bir çalışma, zencefilin içerdiği niteliklerin metabolizmayı hızlandırdığını ve vücuttaki yağı daha hızlı yaktığını bulmuştur.

Bunun sebebi yarattığı termojenik etkilerdir, vücudun fiziksel aktivite ile birlikte yağ yakma oranını arttırmaktadır. Bunlar da yetmiyormuş gibi, doygunluk hissi vermektedir; bu da aşırı yemekten uzak durmanızı sağlamaktadır.

Anti-kanser özelliği vardır

Zencefil anti-kanser özelliğe sahip yiyeceklerin listesinde bulunmaktadır. Michigan Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi tarafından yürütülen bir çalışmada, zencefilin yumurtalık ile ilgili kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlatmak için güçlü bir etkisi olduğu görülmüştür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
  • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
  • Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
  • Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
  • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.