Sağlıklı Bir Zihin İçin 5 Egzersiz Yöntemi
Bu makalede, sağlıklı bir zihin için 5 harika yöntem açıklayacağız.
İlginçtir ki, bu klasik “zihin-beden” eşleştirmesi birbiriyle yakından bağlantılıdır ve doğrudur. Zihinsel güce atıfta bulunduğumuz zaman, günlük hayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkmak için nasıl şeyler yapabileceğimiz hakkında konuşuyoruz. Aynı zamanda, bunu gerçekleştirmek için bir amaca odaklanmak, bu hedefe ulaşmamıza ve sonrasında başarıyı elde etmemize yardımcı olacak uygun stratejiler geliştirmeye nasıl odaklanacağımızı bilmekle ilgilidir.
Öte yandan, vücut sağlığını ihmal edenler, dikkat, hafıza ve hatta yaratıcılık gibi belirli bilişsel süreçlerle ilişkili becerilerinin günden güne yavaş yavaş azalıp zayıflayacağını fark edecektir.
Bunu daha iyi anlamak için basit bir örnek verelim. Kötü bir gün geçirdiniz, her şeyin yanlış gittiği, yaşamın dengesiz göründüğü ve tam olarak size karşı ilerlediği günlerden biriydi. O kadar boğulmuş hissedersiniz ki, rahat kıyafetler giymeye karar verirsiniz ve bir yürüyüşe çıkarsınız. Yakında, içinizde bir şeyin değiştiğini hissedersiniz, zihniniz yeni perspektiflere açılır ve endişeleriniz azalır.
Sağlıklı bir zihin ve beden birbirine bağlıdır, etkileşim içindedir ve bakmamız ve optimize etmemiz gereken bir ikilidirler.
Sağlıklı Bir Zihin İçin 5 Egzersiz Yöntemi
1. Yürümek yeterli zihinsel gücü elde etmek için en iyi egzersizdir
Az önce bundan bahsettik: Atik, sürekli ve düzenli bir hızda yürümek, zihnimizde şaşırtıcı değişiklikleri teşvik eder.
- Bu gerçeği destekleyen bir çok çalışma vardır: çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını azaltmak, depresyonu önlemek ve yaşam kalitemizi arttırmak için yarım saat kadar yürümek yeterlidir.
- Burada kendimizi yormaktan ya da zorlamaktan söz etmiyoruz. Yarım saat boyunca düzenli hareket etmek kalbimizi daha iyi çalıştırır ve vücuda, özellikle de beyne daha kolay oksijen sağlamasına yardımcı olur.
- Yürüyüş, gerginliği azaltır ve beynin sakinliğe bağlı dalgalarının çalışmaya başlamasına yardımcı olur; böylece çevremizdeki her şeye daha fazla duyarlı olduğumuz bir bilinç durumuna ulaşabiliriz.
2. Gülmek, harika bir terapötik egzersiz
Şaşırtıcı gelebilir ve tamamen inanmayabilirsiniz ancak gülümsemek bir terapidir; kuvvetli bir duygu ile beslenen ve pozitifliği yayan bir içsel güçtür.
- Bazen unuttuğumuz şey, gülümseme hareketinin genetiğimizde büyük bir önem taşıdığıdır. Bu, kuşaklar arası aktarılmış, bir tür sosyal ve duygusal iletişimden daha fazlasını içeren bir ifadedir.
- Beynimizi bir endorfin akışı ile ödüllendirmek için gülümsemek yeterlidir.
- Bu, kendimizi yeniden başlatmak gibi, gerçekliği şu an ve net yanıyla bağlantı kurarak bir perspektif içine oturtmak gibidir.
- Bu nedenle, bunu her gün uygulamakta tereddüt etmeyin. Dolmuş hissettiğinizde, bir aynaya dönüp gülün. Kendinize dikkat edin ve içinizde olan biten şeyleri algılayın.
Ayrıca Okuyun: Gülme terapisi: Gülümsemek iyileştirir
3. Günde 3 defa derin solunum
Bu blogda, “nefes almanın iyi bir hayat” olduğunu birkaç kere anlattık.
- Stres, beynimizin hızlı ve düzensiz nefes almasını sağlar, böylece beynimiz ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz.
- Ayrıca, anksiyete ve stres ile ilgili tüm durumlar, vücudumuz ve zihnimiz için şiddetli bir düşman olarak işlev gören hormon kortizolü üretir.
- Bu nedenle uygulamanız gereken bir diğer sansasyonel egzersiz de derin nefes alıp vermektir.
Kendiniz için gün içinde 15 dakikalık üç an seçin. 5 saniyeye kadar sayarak havayı teneffüs edin. Havayı 7 saniye boyunca tutun ve 8 saniye boyunca dışa verin. Bunu birkaç kez tekrar ederseniz, yaşayacağınız değişiklikleri kolayca görürsünüz.
4. Sabahları esnemek
Bunu daha önce hiç denediniz mi? Yeterli “zihinsel güç” elde etmemize yardımcı olacak bir başka egzersiz de, bedenimizi rahatlatmak ve ona esneklik, rahatlama ve direnç kazandırmaktır.
Bunu başarmak için biraz daha erken kalkmamız ve kendimizi zorlamaksızın yavaş yavaş esneme egzersizleri yapmamız yeterlidir. Bu egzersizler bel, kalçalar, omuzlar ve boyun üzerine odaklanır.
5. Ağırlık kaldırmak
Şaşırdınız mı? Muhtemelen ama küçük direnç odaklı egzersizler yapmanın çok somut bir amaç için oldukça terapötik olduğunu bilmelisiniz: panik atakları azaltmak. Korku, endişe ve kaygı gibi olumsuz duygular, günde 10 ila 15 dakika basit bir şekilde ağırlık kaldırmak ile başka yerlere yönlendirebilir.
Bu ılımlı direnç egzersizi, yalnızca daha güçlü kaslar elde etmemize yardımcı olmakla kalmaz, öfke, hayal kırıklığı ve endişelerimizi de daha iyi kanalize etmemize yardımcı olur. Bu alıştırmalarla daha sağlıklı bir zihin edineceğinizden ve günlük hayatın dertleri ile daha iyi yüzleşeceğinizden şüphe etmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brown, R. P., Gerbarg, P. L., & Muench, F. (2013). Breathing Practices for Treatment of Psychiatric and Stress-Related Medical Conditions. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2013.01.001
- Jayakody, K., Gunadasa, S., & Hosker, C. (2014). Exercise for anxiety disorders: Systematic review. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091287
- Ray, U. S., Mukhopadhyaya, S., Purkayastha, S. S., Asnani, V., Tomer, O. S., Prashad, R., … Selvamurthy, W. (2001). Effect of yogic exercises on physical and mental health of young fellowship course trainees. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
- Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and Bear It: The Influence of Manipulated Facial Expression on the Stress Response. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612445312
- El estrés crónico pone tu salud en riesgo. (2019). Retrieved 31 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
-
Heesch, K. C., van Gellecum, Y. R., Burton, N. W., van Uffelen, J. G., & Brown, W. J. (2015). Physical activity, walking, and quality of life in women with depressive symptoms. American journal of preventive medicine, 48(3), 281-291.
-
Ansfield, M. E. (2007). Smiling when distressed: When a smile is a frown turned upside down. Personality and Social Psychology Bulletin, 33(6), 763-775.