Şişkinliği Azaltan 15 İdrar Söktürücü Besin
Şişkinlik probleminiz varsa ve ne yaparsanız yapın bu durumdan kurtulamıyorsanız, idrar söktürücü özelliği olan ve şişkinliği azaltan besinler işinize yarayabilir.
Bu besinler özel bir beslenme programı uygulayan insanlar için de yararlıdır. Şişkinliği azaltan besinler sayesinde kilo verebilir ve vücudunuzun fazla su toplamasını engelleyebilirsiniz.
Bugünkü yazımızda, vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olan besinleri anlatacağız.
Vücudun su toplaması ne demektir?
Tıpta ödem veya hidropsi olarak bilinen rahatsızlık, dokularda sıvı toplanmasına verilen addır. Bu sorun, tek başına görülen bir rahatsızlık değildir. Kalp, sindirim sistemi veya böbreklerde ortaya çıkan rahatsızlıklarla birlikte kendini gösterir.
Ödem; karında, bileklerde veya ayak bileklerinde toplanır. Eğer bu sıvı toplanmaları çok fazla olursa, şiddetli rahatsızlıklara neden olurlar.
Şişkinliklerin en çok görüldüğü yerler ayaklar ve bacaklardır. Ödem hamile kadınlarda ve kilolu insanlarda yaygın olarak görülür.
Vücuttaki ödemler, ağrıya, acıya veya sıcak baslamalarına neden olmazlar. Ödemli bölgelere basınç uygulanması deride iz bırakabilir. Ödem sorunu, böbrek ve karaciğerdeki sorunlardan veya yavaş çalışan tiroid bezlerinden kaynaklanıyor olabilir. Vitamin eksikliği de ödeme neden olabilir.
İdrar Söktürücü Özelliği Olan ve Şişkinliği Azaltan Besinler
Karpuz
Karpuz çok fazla su içerir. Bu nedenle iyi bir ödem söktürücüdür. Aynı zamanda likopen adı verilen ve vücudun serbest radikallerden korunmasını sağlayan antioksidanlar içerir. Karpuzun içerdiği bu antioksidanlar damarları genişletir ve damarlarda sıvının daha kolay akmasını sağlarlar
Ayrıca dokularda kalan fazla sıvıyı çekerler. Karpuzun alkalileştirici ve arındırıcı özelliği vardır. Vücuda faydalı mineraller de barındırır. Bağırsakları temizler ve vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur.
Domates
Domatesin yüzde 90’ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip vücudu su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden korur.Salatalık
Yoğun miktarda su içeren salatalık da şişkinliği azaltan besinler arasındadır. Salatalıktaki sülfür ve silikon, böbreklerden ürik asidi temizlemede yardımcı olur. Böylece vücuttaki ödem azalır.
Ayrıca salatalığın içindeki askorbik ve kafeik asit de ödem söktürmeye yardımcı olur. Bir potasyum deposu olan salatalık, vücudu kramplardan korur.
Yaban mersini suyu
Yaban mersini yemek çok faydalıdır ancak bu meyvenin suyunu sıkıp içmek daha faydalıdır. İdrar yolları iltihaplarını giderici özelliği de olan yaban mersini aynı zamanda bir ödem söktürücüdür.
Ödem söktürürken potasyumu yok etmemesi de önemli bir özelliktir. Antibiyotik özelliğiyle idrar kesesini temizler ve sağlıklı tutar. Yaban mersini suyu diyabet problemi olanlan için de faydalıdır.
Havuç
İçerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde havuç, popüler bir ödem söktürücüdür. Vücuttan toksinleri atmaya yarar, metabolizmayı hızlandırır ve göz kuruluğundan kaynaklanan görme sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.
Patlıcan
Patlıcan yüksek miktarda su ve flavonoid içerir. Böylece vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda kan dolaşımına da iyi gelir. Patlıcanı kaynatıp suyunu içmek ve çiğ patlıcan tüketmek kilo vermeye yardımcı olabilir.
Enginar
Enginar, içerdiği kafeik asit ve flavanoidler sayesinde böbrek fonksiyonlarını düzenler. Sahip olduğu vitamin ve minareller sayesinde ödemleri atmaya yardımcı olur. Ayrıca safra akışını hızlandırarak ödem tutmayı azaltır.
Kereviz
Kerevizin özellikle çekirdeği idrar söktürücü ve artırıcı özellikler taşır. Kereviz ürik asit salgısını artırır. Böylece vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Ayrıca bol miktarda sodyum içerir. Fakat yüksek potasyum oranı, sodyumun potansiyel etkilerini azaltır.
Bunu da okuyun:
Üzüm
Üzümdeki bol su ve potasyum, onu iyi bir ödem atıcı yapar. Düşük sodyum oranı sayesinde idrar yoluyla, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.Kuşkonmaz
Kuşkonmaz hem düşük kalorili bir besindir hem de içerdiği amino asitler sayesinde güçlü bir ödem söktürücüdür. Romatizmal ağrıların giderilmesi ve adet öncesi su toplanması ile kireçlenmeyi önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca bol miktar lif içerdiği için bağırsakları temizlemede de etkilidir.
Marul
Salataları tatlandıran marul, yüksek miktarda su içerdiği için boşaltıma yardımcı olur. Marulun içindeki demir ve magnezyum, yağ hücrelerini boşaltmaya yarar.
Yeşil Çay
Yeşil çay, kilo vermeye yardımcı ve idrar ile yağ atılmasına yardımcı olur. İçerdiği kafein miktarından dolayı günde dört bardaktan fazla yeşil çay içmeniz önerilmez.Yulaf
Bol miktarda lif içeren yulaf bağırsak hareketlerini artırarak ödemin hem atılmasına hem de oluşmasına engel olur.
Maydanoz
Maydanoz, ödem söktürücü özelliği sayesinde, böbreklerden toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak tüketilebilir.
Pancar
Pancar, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler. Yağ depolarını temizleyen demir maddesini içerir.Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Better Health Channel. (16 de mayo de 2022). Fluid retention (edema). Victoria State Government. Department of Health. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/Fluid-retention-oedema#self-care-options-for-fluid-retention
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (s.f.). Water. Consultado el 29 de febrero de 2024. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/water/
- Mayo Clinic. (28 de julio de 2023). Edema. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493
- MedLine Plus. (s.f.). Equilibrio hidroelectrolítico. Consultado el 22 de febrero de 2024. https://medlineplus.gov/spanish/fluidandelectrolytebalance.html
- Montagna, C. (s.f.). Soluciona la retención de líquidos. Fundación Española del Corazón. Consultado el 22 de febrero de 2024. https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/2649-soluciona-la-retencion-de-liquidos.html
- Mozos, I., Sotain, D., Caraba, A., Malainer, C., Horbanczuk, J. O., & Atanasov, A. G. (2018). Lycopene and vascular health. Frontiers in Pharmacology. 9:521. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974099/
- Zagoskina, N. V., Zubova, M. Y., Nechaeva, T. L., Kazantseva, V. V., Goncharuk, E. A., Katanskaya, V. M., Baranova, E. N., & Aksenova, M. A. (2023). Polyphenols in plants: structure, biosynthesis, abiotic stress regulation, and practical applications (review). International Journal of Molecular Sciences. 24(18): 13874. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10531498/
- Zeratsy, K. (12 de enero de 2023). Do caffeinated drinks, such as coffee or energy drinks, hydrate you as well as water? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/caffeinated-drinks/faq-20057965