24 Saatte Soğuk Algınlığı Tedavisi
Kış geldiğinde, insanların çoğu bizi günlük hayatta yaptığımız işlerden alıkoyan ve bütün gün yataktan çıkmama dürtüsü oluşturan soğuk algınlığı ile savaşır.
Bu nedenle, soğuk günlere karşı önlemimizi almalıyız ve mevsim değişikliğine karşı sağlam duracak bir bünyeye sahip olmak için kendimize bir rutin belirlemeliyiz.
Cardiff Üniversitesi (Birleşik Krallık), Genel Soğuk Algınlığı Merkezi’nde Profesör olan Ron Eccles, 24 saat içinde soğuk algınlığı semptomlarından kurtulabileceğimiz bir rutin öneriyor.
7:00 – Sıcak bir duş alın
- Soğuktan ve soğuk algınlığından dolayı, uyandığınızda eklemlerinizde sızılı bir ağrı ve hatta baş ağrısı da hissediyorsanız, sıcak bir duş güne başlamanın en iyi yolu olabilir.
- Sıcak su rahatlamanıza yardım ederken, buhar da paranazal sinusleri temizleyerek tıkanmayı ve sinüzit gibi diğer problemleri önler.
8:00 – Sağlıklı bir kahvaltı edin
Sağlıklı bir beslenme soğuk algınlığından kurtulmanın altın kuralıdır. Kahvaltı ise güne sağlıklı başlamanın ve soğuk algınlığı ile savaşmanın güçlü bir basamağıdır.
- Kahvaltıda taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz.
- Yanında ise bir bardak dolusu antioksidan açısından zengin böğürtlen tüketebilirsiniz.
- Ayrıca enerji için de biraz yulaf yiyebilirsiniz.
- Diğer güzel bir alternatif ise, güne sebze çorbası veya tavuk suyu ile başlamaktır.
10:00 – Buhar tedavisi uygulayın
Soğuk algınlığı bizi düzgün nefes almaktan alıkoyan burun tıkanıklığı ve fazla miktarda mukus demektir. Paranazal sinüsler kapandığında sinüzite maruz kalırız.
Bu da inanılmaz derecede güçlü bir baş ağrısına yol açar. Bu durumda, duruma uygun bir ilaç veya tıkanıklığı engellemek için doğal bir ilaç almak gereklidir.
Aynı zamanda buhar tedavisi de uygulayabilirsiniz. Bunun için yüzünüzü kaynar su dolu bir kovaya eğin. Başınızın üzerini havlu ile kapatarak 5 dakika bekleyin. Bu solunum yollarını temizlemek için mükemmel bir yöntemdir.
Öğle vakti – Yürüyüşe çıkın
Soğuk havalarda dışarda olmak zor gibi gözükse de, öğle yemeğinden önce bir yürüyüşe çıkmak hem ruh halimize iyi gelir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Bu Ev Yapımı Ballı ve Zencefilli Şurup İle Soğuk Algınlığına Karşı Savaşın
Bu nedenle, soğuk algınlığından muzdarip olduğunuzda dışarı çıkarsanız vücudunuza zarar vereceğinizi düşünmeyin. Küçük bir yürüyüşün çok faydası olabilir. Fakat sıkı giyinmeyi unutmayın.
13:00 – Öğle yemeği yiyin
Öğle yemeğinde kızarmış veya sağlıksız besinleri tercih etmek yerine, ızgara tavuklu salata yemek idealdir. Tavuğun içindeki protein bağışıklık hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin harekete geçmesini hızlandırır.
Ayrıca, salatanızdaki sebzeler antioksidan bakımından zengin besinlere sahiptir. Bu da soğuk algınlığı ile savaşmak için aldığımız besinlerin içinde bulunması gereken bir özelliktir.
15:00 – Sağlıklı bir içecek için
Öğleden sonra atıştırması için, sıcak bir bitki çayı içmek en iyisidir. Mukus tabakasını azaltarak ondan daha çabuk kurtulmamıza yardımcı olur. Sıcak bitki çayı yerine 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu da içebilirsiniz. Çünkü C vitamini içeriği, soğuk algınlığını iyileştirmek için mükemmeldir.
18:00 – Akşam yemeği yiyin
Akşam yemeğinde köri veya chili con carne (acı sosta pişmiş fasulye ve kıyma) gibi baharatlı ve acı yemekleri tercih etmek daha iyidir. Bu tarz besinler vücut sıcaklığınızı yükselterek soğuk algınlığı semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olur.
Akşam yemeğinde ek olarak kullanabileceğiniz besinler ise zencefil, sarımsak ve biberdir. Çünkü bu besinlerin içeriği virüse ve bakterilere karşı güçlüdür. Bu da soğuk algınlığı ile savaşmamıza ve paranazal sinüsleri temizlememize yardım eder.
20:00 – Rahatlatıcı bir banyo yapın
Günün sonunda muhtemelen yorgun hissedeceksiniz ve hastalığınız yüzünden kas ağrılarınız olacaktır. İyi bir uyku ve bu ağrılardan kurtulmak için, yatmadan 1 veya 2 saat önce sıcak bir banyo yapmak çok iyi gelecektir. Küvete bir kaç damla okaliptus yağı ekleyebilirsiniz.
22:00 – Dinlenme ve 8 saat uyku vakti
Hasta olduğunuzda gücünüzü yeniden toplamak için yatağa erkenden gitmek ve iyi bir uyku çekmek çok önemlidir. İyi bir uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, soğuk algınlığı semptomları ile savaşmanıza yardım eder. Hastayken, kahve veya alkollü içecekler içmekten kaçınmalısınız. Bunlar uykunuzu bölebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Rani, P., Unni, K. M., & Karthikeyan, J. (2004). Evaluation of antioxidant properties of berries. Indian journal of clinical biochemistry, 19(2), 103. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02894266
- Bragado Novel, M., Berini Aytés, L., & Gay Escoda, C. (2010). Sinusitis maxilar iatrogénica tras la colocación de implantes: A propósito de un caso. Avances en Periodoncia e Implantología Oral, 22(3), 135-145. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852010000300003
- Jiménez, J. M. (2000). El ejercicio físico y el sistema inmunológico: una revisión de las investigaciones más recientes en este campo. Revista Educación, 24(1), 131-140. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/view/1055
- Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2001). Antioxidants in fruits and vegetables–the millennium’s health. International journal of food science & technology, 36(7), 703-725. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2001.00513.x
- Klimczak, I., Małecka, M., Szlachta, M., & Gliszczyńska-Świgło, A. (2007). Effect of storage on the content of polyphenols, vitamin C and the antioxidant activity of orange juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20(3-4), 313-322. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157506000548
- Malu, S. P., Obochi, G. O., Tawo, E. N., & Nyong, B. E. (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of ginger (Zingiber officinale). Global Journal of Pure and Applied Sciences, 15(3-4). https://www.ajol.info/index.php/gjpas/article/view/48561
- Silva, J., Abebe, W., Sousa, S. M., Duarte, V. G., Machado, M. I. L., & Matos, F. J. A. (2003). Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. Journal of ethnopharmacology, 89(2-3), 277-283. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874103003131