35 Yaşından Sonra Anne Olmak

Çocuk sahibi olmadan önce bazı planlarınızı gerçekleştirmek istediğiniz için geç anne olmayı tercih etmiş olabilirsiniz. 35 yaşında da olsanız, tamamen normal bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz. Riskleri en aza indirmek için birkaç tavsiyeyi aklınızda tutun yeter. 
35 Yaşından Sonra Anne Olmak

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen 35 yaşından sonra anne olamayacağınızı düşünüyorsunuzdur. Bu kesinlikle doğru değil! Bu yaşta çocuk sahibi olan kadınların çoğu tamamen normal hamilelik süreçleri geçiriyor. Doğal olarak alınması gereken birkaç tedbir vardır; ancak endişelenecek hiçbir şey yoktur.

Çocuğunuzu yetiştirmek için hazır hissettiğiniz yaş ve olgunluk onların gelişiminde ve geçirecekleri çocukluk döneminde son derece büyük etki yaratacaktır. Aslında ilerleyen yaşlarda ilk kez anne olmaya karar veren pek çok kadın vardır.

Biyolojik açıdan ideal yaş 25 olsa da, son yıllarda modern kadının hayat tarzı annelik yaşının artmasına neden oldu. 35 yaşından sonra hamile kalmanın daha zorlu olmasına ve çocuğun doğumunda daha yüksek risk taşımasına rağmen, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olur.

Öte yandan, 35 yaşından sonra anne olmanın pek çok avantajı da vardır. Örneğin finansal açıdan annelik döneminde daha mutlu hissetmenizi sağlayacak dengeli bir duruma ulaşmış olma ihtimaliniz daha yüksektir.

35 Yaşından Sonra Anne Olmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler

anne ve bebeği

35 yaşına geldiğinizde, büyük ihtimalle vücudunuzun nelere ihtiyaç duyduğunu daha iyi anladığınız daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinmiş durumdasınızdır. Bunun yanında, içinizde 9 ay boyunca küçük bir hayat taşımak üzere vücudunuzu hazırlamanın öneminin de farkındasınızdır.

Bu yüzden hamilelik süresince beslenmenizi ve fiziksel olarak yapmanız gerekenleri daha ciddiye alırsınız. Farklı çalışmalar bu yaştaki kadınların mide ekşimesi, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı ve sabah bulantısı gibi belirtilere daha iyi tolerans gösterebildiklerini ortaya koymuştur.

Ancak 35 yaşından sonra doğurganlığınızın büyük ölçüde azaldığını, 20 yaşına göre yaklaşık %50 oranında azalma olduğunu da unutmayın. Etkilenen tek şey yumurta sayısı değildir; aynı zamanda kromozomlarında değişiklik olan bir fetüs sahibi olma ihtimaliniz de daha yüksektir.

35 yaşından sonra doğum esnasında yaşanabilecek komplikasyonlar

  • Epidural anestezi gerekmesi
  • Suni doğum
  • Fetüste anormal belirtiler
  • Çocuğun doğumunda doğum kaşığı veya vakum ağzı kullanılması
  • Sezaryen

35 yaşından sonra anne olmak: Tıbbi Değerlendirmeleri Göz Önünde Bulundurun

35 yaşın üstündeki kadınların doğurganlığı daha düşüktür. Bu yüzden hamile kalmak sizin için zor olabilir. Ancak hamile kalmanıza yardımcı olabilecek yöntemleri öğrenmek için her zaman doktorunuza danışabilirsiniz. 35 yaşından sonra anne olmak hamilelik döneminde farklı komplikasyonların doğmasına neden olabilir:

hamile mutlu kadın
  • Yüksek kan basıncı
  • Erken doğum
  • Plasentada sorunlar 
  • Hamilelik diyabeti
  • Böbrek taşı ve renal kolik 
  • Düşük yapma ihtimalinin artması

Ayrıca 35 yaşın üstündeki kadınlarda kronik sağlık sorunları daha genç kadınlara göre daha fazladır. Bu yüzden, kronik bir hastalığınız varsa veya uzun süredir ilaç kullanıyorsanız, tavsiye almak veya ilaçlarınızı değiştirmek üzere doktora danışmanız önemlidir.

Benzer şekilde daha geç hamile kalan kadınların doğumda komplikasyonlarla karşılaşma riski de daha yüksektir. 35 veya üstü bir yaştaysanız sezaryenle doğum yapma ihtimaliniz artar. Unutmayın, sezaryen planlarken doktorunuzun sizi veya çocuğunuzu etkileyebilecek pek çok risk faktörünü kontrol etmesi gerekebilir.

Bebek sahibi olmak için genç kalmaya devam edin

Kim demiş anne olmak için çok yaşlısınız diye? Annelik keyfini çıkarmanız gereken bir dönemdir. Çocuk sahibi olmak ve onu büyütmek hayatınızdaki en mutluluk verici deneyimlerden biri olacaktır.

Toplumun söylemlerinin anne olma arzunuzu kısıtlamasına izin vermeyin. 30’u aşkın yıllık hayatınız sizi annelik sürecinde karşılaşabileceğiniz her türlü zorlukla yüzleşmeye hazır, pek çok deneyimi olan olgun bir kadına dönüştürdü.

Bunun yanında hala bebeğinize bakmak ve onu büyütmek için yeterli enerjiniz vardır. Çocuk sahibi olmadan önce kişisel hedeflerinizi gerçekleştirmeniz önemlidir. Böylece çocuklarınız için daha fazla zaman ayırabileceksiniz.

Sağlığınız iyiyse gelecekte anne olmanın keyfini çıkaracaksınız

35 yaşından sonra anne olmak

35 yaşından sonra anne olmanın taşıdığı riskler sizi korkutsa da, risksiz bir hamileliğin anahtarı tıbbi önlemlerdir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuz ve kontrollerinizi aksatmadığınız sürece endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yoktur.

Hamile kalmadan önce sağlığınızın bunun için uygun olup olmadığını anlamak üzere danışmanlık almanız önemlidir. Böylece hamile kalmadan önce sağlıklı biri olduğunuzdan emin olursunuz. Bu kontrol esnasında doktorunuzla şu konuları konuşmanız önemlidir:

  • Ailenizin medikal geçmişi
  • Partnerinizin ailesinin medikal geçmişi
  • Olmadığınız aşılar
  • Aldığınız ilaçlar
  • Partnerinizin aldığı ilaçlar
  • Sahip olduğunuz ya da daha önce geçirmiş olduğunuz sağlık sorunları
  • Partnerinizin sahip olduğu ya da daha önce geçirmiş olduğu sağlık sorunları

Bu bilgiler sayesinde doktorunuz bebeği etkileyebilecek kalıtsal tıbbi sorunların farkına varabilir ve bunlardan kurtulmak için daha iyi bir tedavi planı yapabilir. Ayrıca, doğuştan gelen hastalıklarınız için aldığınız ilaçlar varsa, doktorunuz bu ilaçların yerine hamilelik için daha güvenli olacak ilaçlar verebilir.

35 Yaşından Sonra Anne Olmak: Evlat Edinmek İyi Bir Alternatiftir

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, 35 yaşına geldiğinizde eskisi kadar doğurgan değilsinizdir. Ancak anne olmayı gerçekten çok istiyorsanız evlat edinmeyi düşünebilirsiniz. Evlat edinmek çocuk isteyen bir ailenin, ailesi olmayan bir çocuğu kendi ailesine dahil etmesi demektir.

Evlat edinmeye hazır olduğunuzda en büyük motivasyonunuz anne olma isteğiniz olmalıdır. Duygularınızın sizi boğmasına izin vermeyin. Evlat edinme kararı partnerinizle birlikte vermeniz gereken bir karardır.

Sonuç

Yaşlanmak anne olmayı engelleyebilen bir şey olsa da, 35 yaşından sonra anne olmak ve sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek mümkündür. Kontrolllerinizi aksatmamanız ve doktorunuzun tavsiyelerine uyma konusunda çok titiz davranmanız önemlidir.

  • Dengeli bir şekilde beslenmeyi unutmayın. Rafine şekerden uzak durun ve yağ tüketiminizi azaltın. Meyve ve sebze tüketiminizi artırın ve lif oranı yüksek yiyecekleri tercih edin.
  • Zor da olsa, stresi önlemek için elinizden gelen her şeyi yapın. Sakinleşmek için yoga gibi egzersizleri tercih edin. Anksiyete kadınlarda kısırlığa sebep olabilir.
  • Bunun yanı sıra, hamile kalamazsanız moralinizi bozmayın. Evlat edinmek de dahil diğer medikal yöntemlere başvurma ihtimalinizi partnerinizle birlikte değerlendirin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.