İlk Kez Anne Olmak İsteyenlere Temel Bilgiler

Anne olmak, özellikle de ilk kez bu deneyimi yaşayacak kadınlar için tedirgin edici bir olaydır. Bu yazımızda sizin için yararlı olacak temel bilgilerden bahsedeceğiz.
İlk Kez Anne Olmak İsteyenlere Temel Bilgiler

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Merhaba anne adayı! Anne olmak uzun zamandır istediğiniz bir şeydi ve şimdi hayalleriniz gerçek oluyor! Bu çok heyecan verici bir deneyim. Hamilesiniz ve ilk çocuğunuzu bekliyorsunuz. Bu aşamada kendinizi tedirgin hissetmeniz normaldir.

Ancak anne olmak sizin için bir lütuftur. Evet, öğrenmeniz gereken pek çok şey var. Anneliğin göründüğü kadar zor olmadığını ve hamilelik sırasındaki ve sonrasındaki her deneyimden keyif alacağınızı göreceksiniz.

İlk Kez Anne Olmak

Haftalar geçtikçe, bebeğiniz büyüyor ve bebeğinizle birlikte endişeleriniz de artıyor. Sizin için iyi bir haberimiz var, annelik içgüdüsü zaten sizde olan bir şeydir. Bu nedenle endişelenmeyin ve keyfini çıkarın. Dokuz ay çok çabuk geçer!

Her geçen gün kafanızda daha fazla soru işareti oluşacak. Çocuklar bir kullanım kılavuzuyla gelmese de, sizin biraz daha hazırlıklı olmanıza yardımcı olacağız.

anne olmak

Bebeğin Cildi Neden Açık Renktedir?

Bebeğinizi ilk kez gördüğünüzde, onların cildinin (özellikle ellerinin ve ayaklarının) mor-kırmızı ve beyaz renkte olduğunu görebilirsiniz. Bu, doğum kanalından geçmek için uyguladıkları güçten kaynaklanır ancak bu renk farkları birkaç gün içerisinde ortadan kalkacaktır.

Doğumdan sonra bebeğin vücudunda görülen beyaz maddenin adı vernikstir ve bu, gebelik boyunca bebeği koruyan yağ tabakasıdır. Doğumdan 2 veya 3 gün sonra cilt tarafından emilir.

Eğer bebeğin cildinde şeffaf bir görünüm veya kırışıklıklar varsa, bunun nedeni bebeğin 9 ay boyunca amniyotik bir sıvı içinde yüzmesi ve dolaşım sisteminin hala gelişmekte olmasıdır.

Bebeğin Gözlerinin Kayması Normal Midir?

Evet, ilk dört ay boyunca bebeğin gözlerinde kaymalar meydana gelmesi normaldir. Bunun iki nedeni vardır, göz kasları henüz gelişmemiştir ve doğduklarında iyi görmezler. Sinir sistemleri yeterince gelişmediği için vücutlarını hareket ettirmede zorlanırlar.

Bu yüzden, bebekler kaslarını henüz düzgün hareket ettiremedikleri için garip hareketler yapabilirler. Bebeklerin kendilerini koordine edememe sebepleri de budur. Emeklemeseler de sürekli hareket halindedirler.

Aynı şey göz kasları için de geçerlidir. Küçük olduklarından, gözleri sürekli hareket eder ve gözlerine çarpan her şeye bakmaya devam ederler. Bu durum da bazen gözlerinin kaymasına neden olur.

Bebekler doğduğunda, çok iyi odaklanamazlar ve sadece 20-30 santimetrelik mesafeyi net olarak görebilirler. Vizyonları daha da uzağı görmelerine izin vermez ve bunu yapmaya çalıştıklarında da gözleri kayar.

bebeği ile birlikte yatan anne

Günde Kaç Kez Bebeğin Bezini Değiştirmelisiniz?

İlk birkaç hafta boyunca, bebekler bezlerini her 3 veya 4 saatte bir ıslatır. Bu sayı bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bu durum, aynı zamanda bebeğin yediklerine de bağlıdır. Bebek bezlerini günde 8 ila 10 kez değiştirmek normaldir.

Bezi her değiştirdiğinizde, bebeğinizin poposunu ılık suyla silmeli ve pamuklu bir havlu ile iyice kurulamalısınız. İdrarlarının temiz, kokusuz ve az miktarda olduğundan emin olun. Eğer idrar bundan farklıysa bu, bebeğinizin yeterince anne sütü içmediğini veya idrarın çok yoğun olduğunu gösterir.

Yeni doğan bebek, ilk 24 saat içinde mekansiyumu (neredeyse siyah renkli dışkı) çıkarır. Bundan sonra, bebek günde en az 4 kez bezini kirletir.

Göbek Bağına Müdahale Etmeyin

İlk kez anne olanlar için, göbek bağının 5 ila 15 gün sonra kendiliğinden düşeceğini bilmek önemlidir. Neredeyse düşmüş olsa bile, göbek bağını çıkarmaya çalışmayın. Enfeksiyonları mümkün olduğunca önlemek için göbek bağı temiz tutulmalıdır.

Göbek bağının üzerini bebeğin beziyle kapatmayın. Bu şekilde, göbek bağı bebeğinizin idrarı veya dışkısı ile kirlenmeyecektir. Göbek bağını ne kadar kuru tutarsanız o kadar hızlı düşecektir.

Bebeğinizi doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca yıkamayın. Küçük bir sünger veya ıslak havlu yardımıyla temizleyin. Islak havluyu antiseptik maddeler ile yıkayabilirsiniz.

banyodan çıkmış bebek

Şimdi, göbek bağının nasıl doğru bir şekilde temizleneceğini adım adım anlatacağız:

  • Ellerinizi iyice yıkayın.
  • Antiseptik maddeyle sterilize edilmiş bir gazlı bez alın.
  • Göbek bağının etrafını hafifçe temizleyin.
  • Tüm bölgeyi kirletmeden tüm alanı temizlemek için göbek bağını tutan klipsi kaldırın.
  • Bu işlemi günde iki kez tekrarlayın.

Tüm bunların sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, bu süreçte kendinizi yalnız hissetmenizi istemeyiz. Annelik içgüdünüz, yapmanız gerekenleri yapmanıza yardımcı olacaktır. Çocuğunuz için her zaman dünyanın en iyisi olacaksınız. Kendine inanın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
  • Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
  • Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
  • Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
  • San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
  • Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
  • Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
  • Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.