Stres Karşıtı Bu Gıdaları Tüketerek İç Dengeye Kavuşun

Hiç çok telaşlı günler yaşadınız mı? Aileniz ve işiniz gün geçtikçe sizden daha fazla şey istiyor ve siz ne yapacağınızı bilemiyor musunuz? Bir anlığına durun ve derin bir nefes alın. Strese girmişsiniz ve bunu fark etmenin tam da sırası. 
Stres Karşıtı Bu Gıdaları Tüketerek İç Dengeye Kavuşun

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Stres altında olduğumuz ya da gücümüzün limitlerini zorladığımız zamanları fark etmek çok önemlidir. Aynı zamanda bu tip şeylerle başa çıkmanın daha iyi yollarını bulmaya çabalamamız da gerekir.

Şunu unutmayın, bütün bu negatif duyguları kontrol etmenin ve hayattaki önceliklerimizi anlamanın yanı sıra, “kendimize içeriden değer vermek” ve içsel dengemizi sağlamayı öğrenmek de çok önemlidir.

İç dengenizi sağlamanıza ve stresi doğal yollardan yatıştırmaya yardımcı olmak için, hangi yiyeceklerin beslenme düzeninizde kesinlikle yer alması gerektiği konusunda sizi bilgilendirmek istiyoruz. Kağıt ve kalemi hazır tutun!

1. Strese karşı sert kabuklu yemişlere evet deyin

Strese karşı ceviz

Bunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız: stresli olmak beynimizde biyokimyasal değişikliklere sebep olabilir. Bu da bazı şeylere takıntılı olmamızı, bazı şeyleri negatif açılardan görmemizi ve hatta süregelen stres durumlarının genellikle depresyona dönmesini açıklıyor.

Bazı yiyecekler bu gibi içsel dengeyi önleyen biyokimyasal değişikliklere karşı ters bir etki ile hareket eder ve hatta kuruyemişler bu listenin neredeyse baş tacıdır. Hangi yemişlerin en iyi olduğunu öğrenmek ister misiniz?

  • Badem, ceviz ve fındık: Bu kabuklu yemişler B vitamini bakımından çok zengindir, bu vitaminin de ruh halini yükseltme konusunda çok güçlü bir rolü vardır. Yaptığı, beynimizdeki serotoninin salınmasını desteklemek ve düzenlemektir. Serotonin nöronlarımızın arasındaki iletişimi iyileştiren çok önemli bir sinir taşıyıcıdır. Eğer bunda bir eksiklik veya dengesizlik varsa, anksiyete, sinirlilik ve uyku problemleri baş göstermeye başlar…

Her gün 2 adet ceviz, 3 adet badem ve 5 adet fındık yemelisiniz. Sizin için en faydalı olacak saatler güne başladığınız zamanın ilk saatleridir.

2. Muz

Doktorlar ve diyetisyenler muzu strese karşı en iyi gelen meyve olarak görmektedir; muz genelde muzdarip olduğumuz günlük anksiyete ile savaşmaya birebirdir. Aşağıda, muzun içsel dengemizi desteklemeye yardımcı olacak özelliklerinden bahsediyoruz:

  • Muz, A ve B vitamini bakımından çok zengindir, bunlar da serotonin gibi stres ile bağlantılı duygulara sebep olan bir çok sinir taşıyıcı (nörotransmiter) maddeyi dengelemeye yardımcı olur.
  • Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olmasının yanı sıra, muz potasyum bakımından da zengindir. Bu element sayesinde nöronlardaki elektrik yükü dengelenir, sinirliliğe, kalbin daha hızlı atmasına ve vücudun bazı uyaranlara daha hassas olmasına neden olacak herhangi bir değişiklik engellenir.
  • Muz triptofan bakımından da zengindir, bu proteinleri sentezlememize yarayan bir çeşit amino asittir, serotonin seviyesini dengeler ve hepsinin de ötesinde, melatonin hormonunun seviyesini dengeler. Melatonin de uyanma ve uyuma döngülerinin düzenlenmesinde çok önemli bir role sahiptir.

3. Strese karşı bitter çikolata

Çikolatanın bu listede olmasını bekliyor muydunuz? Evet, kendisi bu listede yer almakta! Fakat şunu söylememiz gerek, burada sadece “şekersiz bitter çikolata”dan bahsediyoruz.

Şunu unutmayın, kendinizi stresli hissettiğiniz zamanlarda, çantanızda bir parça bitter çikolata taşımak çok faydalıdır. Lezzetli ve doyurucu etkisinin olmasının yanı sıra, şu özellikleri ile içsel dengenizin kurulmasına yardımcı olabilir:

  • Bitter çikolata magnezyum ve feniletilamin bakımından çok zengindir, bunlar da serotoninin öncüleridir. Sizin de bildiğiniz gibi, serotonin stresin sebep olduğu anksiyeteyi ve negatif düşünceleri tetikleyen beyin kimyasını düzenlemeye yardımcı olur.

Her zaman bunu kendinize hatırlatın, bitter çikolata kesinlikle şekersiz olmalıdır!

4. Somon

Strese karşı somon

Somon akşam yemeği için idealdir. Eğer iyi bir miktar limon suyu, kuşkonmaz ve biraz buharda pişirilmiş brokoli ile fırında hazırlarsanız, hem sağlıklı bir akşam yemeğinin keyfini çıkaracaksınız, hem stres seviyenizi düşüreceksiniz hem de içsel dengenizi sağlayacaksınız. Bu güzel etkilerin sebebi ise şunlardır:

  • Somon, omega 3 yağ asitlerine sahiptir, bu asitler enflamasyonla savaşmanın yanı sıra vücudunuzdaki kortizol seviyesini de düşürür. Bildiğiniz gibi, bu hormon bir çok yaşamsal organın değişime uğramasına sebep olmaktadır, kalp ritmini ve tansiyonu yükseltmektedir, sindirim sistemi problemlerine sebep olmaktadır ve benzeri pek çok sorun yaratmaktadır.

Haftada 2, 3 kez somon veya sardunya gibi yağlı balıklardan birini yemeniz iyi bir seçim olacaktır. Bir çok çalışmaya göre, bu tipte omega 3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar stres seviyemizi %20’ye kadar azaltmaktadır.

5. Yoğurt

yoğurt ve stres

Şekersiz doğal yoğurt en iyi doğal probiyotiklerden birisidir. Yoğurdu bir miktar meyve ve kuruyemiş ile karıştırarak kahvaltıda tüketmek çok yerinde olacaktır.

  • Probiyotikler her çeşit enflamasyonu (iltihap) azaltmaya, sindirim sistemini ve bağırsak yolunu düzenlemeye yarar. Bunların dengesi sizin de bildiğiniz gibi stres altında olduğumuz zamanlarda değişebilmektedir.
  • Yoğurdun sinir sistemine çok iyi geldiğini de unutmamalıyız, çünkü protein bakımından zengindir ve aynı zamanda triptofanı sentezlemeye yardım eder. Bu aminoasit daha önce de bahsettiğimiz gibi serotonin seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

İşin özü, bütün bu yiyecekleri stresli olduğunuz dönemlerde tüketmeyi aklınızdan çıkarmayın ve içsel dengenizi yakalamaya çalışın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arias-Fernández, L., López-García, E., Struijk, E. A., Rodríguez-Artalejo, F., & Lana, A. (2019). Consumo de frutos secos y función cognitiva: una revisión sistemática. Nutr Hosp, 36(5), 1179-1188.
  • Estrada Díaz, S. A. (2019). Estrés biológico y psicológico en deportistas con ingesta de una dieta rica en antioxidantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Wang, Y., & Frontiers in Psicology. (2017, 29 agosto). Learning to Dislike Chocolate: Conditioning Negative Attitudes toward Chocolate and Its Effect on Chocolate Consumption. Recuperado 19 marzo, 2020, de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01468/full
  • Larrieu, T., & Layé, S. (2018). Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology, 9, 1047.
  • Wang, S., Ahmadi, S., Nagpal, R. et al. Lipoteichoic acid from the cell wall of a heat killed Lactobacillus paracasei D3-5 ameliorates aging-related leaky gut, inflammation and improves physical and cognitive functions: from C. elegans to mice. GeroScience 42, 333–352 (2020). https://doi.org/10.1007/s11357-019-00137-4
  • Cepeda-Vidal, V., Mondragón-Portocarrero, A., Lamas, A., Miranda, J. M., & Cepeda, A. (2019). Empleo de prebióticos y probióticos en el manejo de la ansiedad. Farmacéuticos Comunitarios, 11(2), 30-40.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.