50 Yaşından Sonra Egzersiz Yapmanızı Kolaylaştıracak 5 Alışkanlık
Kaç yaşındasınız? 50 yaşına geldiğinizde veya 50 yaşından sonra kendinizi iyi hissedeceğinizi ve hayatın keyfini çıkarmak için hazır olacağınızı düşünüyor musunuz? Bu daha önce sizin de kendinize sorduğunuz sorulardan biri, değil mi?
Her gün daha fazla insan kendilerine daha iyi bakmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varıyor. Hayatlarının çoğunu aktif olarak geçiren insanlar yaşı kafalarına çok fazla takmıyorlar. Ancak altın yaşlara girmek uyuşuk bir yaşam tarzı olan kişileri endişelendiriyor.
50 yaşından sonra egzersiz yapamamaktan korkuyorsanız, günlük yaşantınızda daha sağlıklı ve zinde olmanın keyfini çıkarabilmek için iyi alışkanlıklar edinmeye başlayın.
Neden 50 Yaşından Sonra Egzersiz Yapmalısınız?
Pek çok insan yaşlandıklarında tüm endişelerinin kaybolup gideceğini sanır. Ne de olsa çocuklarınız büyümüş olacaktır ve sorumluluklarınız eski günlere göre daha azdır.
Bu kafa yapısındaysanız fiziksel aktivite azlığının şunlara sebep olabileceğini bilmelisiniz:
- Kısıtlı bilişsel beceri
- Kas kütlesinin, esnekliğinin ve belirginliğinin azalması
- Hareketliliğin azalması
- Hareket hızında azalma
Kendinize iyi bakmayı seviyorsanız bunları okumak sizi etkilemiş olmalı. Eğer öyleyse hem bugün hem de 50 yaşından sonra egzersiz yapmanızı ve aşağıdaki önlemleri almanızı öneriyoruz.
Ağrıyı Görmezden Gelmeyin
Emeksiz yemek olmaz. Yoksa öyle değil mi? Pek çok insan egzersizin bir yerlerini ağrıtması gerektiğine inanır. Ancak bu doğru değildir. Hatta bir ağrınız olduğunu sezerseniz her zaman olup olmadığını anlamaya çalışmalısınız. Ağrı her zaman mı var yoksa yalnızca belli aktiviteleri yaptığınızda mı ortaya çıkıyor?
50 yaşından sonra egzersiz yapabilmek için belli önleyici tedbirleri almak gerekir. Bunlardan biri de egzersizler arasında geçiş yapmaktır.
Örneğin eğer kemiklerinizde osteoporoz belirtileri varsa, yüksek etkili egzersizlerden düşük etkili egzersizlere geçiş yapın. Tempolu yürüyüş yerine, yürüyün veya yoga yapın.
Her zaman sağlıklı bir yaşam tarzının olduysa ve her zaman egzersiz yaptıysanız, yapmanız gereken bir değişiklik varsa bunu es geçmeyin. Bunlardan biri hızınızı düşürmek olabilir. Bu sizi endişelendirmemeli. Bu, yalnızca vücudunuzun değişmekte olduğu anlamına gelir.
Sırt Sağlığınızı Gözlemlemeyi Unutmayın
Favori sporlarınız tırmanma ve diğer ekstrem sporlar mı? Eğer diğer sporlara geçiş yapmazsanız 50 yaşından sonra egzersiz yapmak sırt ağrısına neden olabilir.
Maalesef vücudunuz değişiyor. Bu yüzden belli aktiviteleri bırakmak iyi bir fikir olabilir. Bu her zaman böyle olacak diye bir şart yoktur. Sırtınız sizi haberdar edecektir.
Pek çok durumda bu tür değişiklikler yapmak gerekmez. Ancak gençliğinizde esnemekten veya ısınma hareketlerinden nefret ettiyseniz, sonuçlarını 50 yaşından sonra görürsünüz.
Kendinizi Şımartın
İyi bir egzersiz rutininden sonra mola verin ve vücudunuzu şımartın. Bunu yapmanın pek çok yolu vardır:
- Sıcak suyla sakinleştirici bir duş alın. Spor sonrası ortaya çıkan ağrılardan ve hamlamadan kaçınmak için mükemmel bir yoldur. Yıllarca egzersiz yapmayıp sonra antrenmanlara başladıysanız bunu yapmanızı tavsiye ediyoruz.
- Sakinleştirici yağlarla banyo yapın. Güzel kokularla dolu bir banyo yapmaktan daha güzel çok az şey olduğunu siz de kabul edersiniz. Kendinize anın keyfini çıkarmak için zaman verin. Gergin hissediyorsanız masaj yaptırmayı deneyebilirsiniz.
Uyuşuk Hayat Tarzından Kaçının
İstediğiniz aktiviteyi yapın. Bir şey yapın da ne olursa olsun. Mesleğiniz ve ailenizle ilgili sorumluluklarınız nedeniyle çok meşgul bir yaşantınız olmasına alıştıysanız 50y yaşından sonra egzersiz yapmanız zor olabilir.
Ancak yalnızca koltukta oturup durmak da kendinizi verimsiz ve hatta depresif hissetmenize neden olacaktır. Bu yüzden şunları öneriyoruz:
- Yürüyüşe çıkın.
- Akrabalarınızı veya arkadaşlarınızı ziyaret edin.
- Yeni yerler keşfedin.
Dengeli Olmayı Sürdürün
50 yaşından sonra egzersiz yapmayı istemek ve daha fazla boş zamana sahip olmak aşırıya kaçmanız gerektiği anlamına gelmez. 3 saatlik bir egzersiz rutinini uygulamak yerine kendinize yapacak farklı eğlenceli aktiviteler bulun.
50 Yaşından Sonra Egzersiz Yapmanın Faydasız Olduğuna İnanmayın
Tüm hayatınızı egzersiz yapmaktan kaçınarak geçirdiyseniz artık egzersize ihtiyacınız olmadığını düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Bu fikri unutun ve daha sağlıklı bir insana dönüşmek için kendinizi motive edin.
Bunu yapmanız için pek çok iyi sebep var. En önemlileri de sağlığınız ve özgürlüğünüz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bohórquez Gómez-Millán M. R.; Lorenzo Fernández M.; García González A.J. 2014. Actividad física como promotor del autoconcepto y la independencia personal en personas mayores. Revista Iberoamericana de Psicología del Ejercicio y el Deporte (RIPED). Available at: https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/59364.
- Franco-Martín M, Parra-Vidales E, González-Palau F, Bernate-Navarro M, Solis A. 2013. Influencia del ejercicio físico en la prevención del deterioro cognitivo en las personas mayores: revisión sistemática. Revista de Neurología. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Mara_Bernate_Navarro/publication/236908058_The_influence_of_physical_exercise_in_the_prevention_of_cognitive_deterioration_in_the_elderly_A_systematic_review/links/566eaefc08aea0892c52a2b7/The-influence-of-physical-exercise-in-the-prevention-of-cognitive-deterioration-in-the-elderly-A-systematic-review.pdf.
- Padrón MJ, González LP, de León RP, Fiallo IR, Kim SEM. Osteoporosis: ¿un problema de salud prevenible? Revista Médica Electrónica 2006; 28 (5): 452-459. Available at: http://revmedicaelectronica.sld.cu/index.php/rme/article/view/325.
- Justin D. Crane; Daniel I. Ogborn; Colleen Cupido; Simon Melov; Alan Hubbard; Jacqueline M. Bourgeois; Mark A. Tarnopolsky. 2012. Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage. Science Translational Medicine. https://stm.sciencemag.org/content/4/119/119ra13
- Ana María Leiva; María Adela Martínez; Carlos Cristi-Montero; Carlos Salas; Rodrigo Ramírez-Campillo; Ximena Díaz Martínez6; Nicolás Aguilar-Farías; Carlos Celis-Morales. 2017. El sedentarismo se asocia a un incremento de factores de riesgo cardiovascular y metabólicos independiente de los niveles de actividad física. Revista Médica de Chile. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v145n4/art06.pdf