Acı Anıları Silmek Mümkün mü?

Acı geçmişe daha iyi bir perspektifle bakmak için çeşitli yollar aramak önemlidir. Ne kadar güçlü ya da travmatik ne olursa olsun, geçmişin her zaman size öğretmek için olumlu bir dersi vardır.
Acı Anıları Silmek Mümkün mü?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

İnsanların hayatında meydana gelen üzüntüyle işaretlenmiş bazı olaylar gerçekleşir. Bu anılar huzurlu ve korkusuz, sağlıklı bir yaşama engel olabilir.

Bu acı anıları silmek mümkün mü?

Anılar nedir?

“Hafıza/Bellek” (memory) Latin kökenli bir kelimedir. “Kalpte geri gitmek” anlamına gelir. Hatırlamak, zihninizin geçmişte meydana gelen belli bir durum ya da olayın üzerinden geçmesidir.

Anılar ne içindir?

eski fotoğraflara bakan çift

Genel olarak anılar, size hayatınızı düzenlemek konusunda hizmet eder.Hatırlamadan ya da anılar olmadan yaşamak imkansızdır. Onlar olmazsa, her şeyi her seferinde yeniden öğrenmeniz gerekir. O zaman, koruma ya da deneyim transferi imkansız olacaktır.

Beyin anıları nasıl depolar?

Zihin, farklı anı türleri için farklı setler kurarak, onları birçok yönden depolar.

Ancak, bu liste çok uzun. Bunu basitleştirmek için, anılarımızı kısa vadeli, uzun vadeli ve duyusal anılar arasında bölüyoruz.

Duyusal hafıza

düşünen kadın

Her şeyden önce, bu duyular aracılığıyla deneyimlediğiniz anılardır.Bu anılar çok kısa bir süre – 300 milisaniyeden kısa – saklanır. O zamandan sonra tamamen yok olurlar ya da kısa süreli belleğin bir parçası olurlar.

Kısa süreli bellek

Duyusal bellekten bir deneyim seçtikten sonra, kısa süreli belleğe yüklenir.

Bu kategoriye bazen operasyonel bellek denir. Bir defada beş ila dokuz öge içerebilir.

Uzun süreli bellek

Son olarak, bu zihnin anıları kalıcı bir şekilde depoladığı alandır. Ayrıca, acı anılar da burada ikamet eder. Uzun vadeli bellek örtülü ve açık belleğe bölünebilir.

İlki, bilinçsiz anıları depolar ve farklı becerileri öğrenmekle ilgilidir. Bu tür sayesinde, bisiklet ya da araba sürmek gibi belirli faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz.

Açık bellek bilinçli faaliyetinize bağlıdır. Burada, iki tür açık bellek vardır: semantik ve epizodik. Semantik, tarihsel ya da bilimsel anıların yanı sıra coğrafi ya da uzamsal bilgi anlamına gelir. Ayrıca, kişilerin adları da bu bellekte saklanır.

Epizodik bellek, acı verici anıların depolandığı yerdir. Burada hikayelerinizi tutar ve belirli gerçekleri korur ya da belirli deneyimleri hatırlarsınız. Epizodik bellekte saklanan deneyimlere örnek olarak düğün gününüz, mezuniyet, kavga ya da başınıza gelen kötü şeyler verilebilir.

Acı bir anıyı silebilir misiniz?

acı anılar

Doğal olarak, insanlar hayatları boyunca acı olaylar deneyimler. Bazen, bu olayları ve anıları işlemek ve yolunuza devam etmek mümkündür.

Ancak, bunun daha karmaşık olduğu zamanlar vardır. Geçmiş olaylardan kaynaklanan depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu, başa çıkılması zor sıkıntılara yol açabilir.

Anıların depolanma biçimine göre, onları unutmanız ya da saklamanız, belleğin bunları pekiştirmesine bağlıdır. Bu da bizi nöroloji olarak bilinen bilime götürür.

Bu alandaki araştırmalar, belirli bir deneyimi yeniden düşünmenin (hatırlamanın) her zaman istikrarsızlığa ya da farklı şekillere dönüştürdüğünü göstermiştir. Bu, yeni bilgiler eklemenize olanak sağlar. Onun depolanmış konumuna geri döndüğünüzde, orijinal anı değişmiş olur.

Bu mekanizma, ağrılı ya da travmatik bir anıyı değiştirebileceğiniz bir boşluk sağlar. Sonuç olarak, ona bağlı duygusal tepkileri değiştirebiliyoruz.

Olumsuz duygular

İster inanın ister inanmayın, psikoterapi size acı veren gerçekleri yeniden yorumlamanıza destek olarak olumsuz duygularla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Anının anlamı değiştiğinde, acı gerçek de değiştirilir. Acınızı azaltmak için buna yeni bilgi eklenebilir ya da varolan bilgiler değiştirilebilir.

Şu anda, bilim adamları hastaların acı anıları üzerine çalışmalarına yardımcı olmak için yeni ilaçlar geliştiriyor. Kortizol yani stres hormonu üretimini engelleyen maddeler, acı veren anıları çözmeye yardımcı olabiliyor.

Ancak, bu anılar üzerine yapılan çalışmalarla bağlantılı kuramlar, gerçekleri kabul etmek gerektiğini ve geçmişi değiştiremeyeceğinizi kabul etmenizi öneriyor.

Acı geçmişe yeni bakış açıları getirmek önemlidir. Ne kadar güçlü ya da travmatik olursa olsun, her zaman bunları size öğretebileceği olumlu bir ders vardır.

Son olarak, bahsetmek istiyoruz. Affetmek önemlidir. Affetmek, geçmişte olanları ait olduğu yerde bırakarak, her şeyi aşmaya yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Manzanero, A. L., & López, B. (2007). Características de los recuerdos autobiográficos sobre sucesos traumáticos. Boletín de psicología, 90, 7-18.
  • Odriozola, Enrique Echeburúa. “Modulación emocional de la memoria: de las viviencias traumáticas a los recuerdos biográficos.” Eguzkilore: Cuaderno del Instituto Vasco de Criminología 28 (2014): 169-176.
  • Puebla, Antonio Lucas Manzanero. “Recuerdo de hechos traumáticos: de la introspección al estudio objetivo.” Psicopatología Clínica Legal y Forense 10.1 (2010): 149-164.
  • Carrillo-Mora, P. (2010). Sistemas de memoria: reseña histórica, clasificación y conceptos actuales. Segunda parte: Sistemas de memoria de largo plazo: Memoria episódica, sistemas de memoria no declarativa y memoria de trabajo. Salud mental, 33(2), 197-205.
  • Jáuregui, M., & Razumiejczyk, E. (2011). Memoria y aprendizaje: una revisión de los aportes cognitivos. Psicología y psicopedagogía, (26), 20-44.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.