Adet Dönemi Mitleri ve Yanlış Anlaşılmalar
Kulağa inanılmaz gelse de, hala birçok adet dönemi mitleri ve yanlış anlaşılmalar var. Çoğu zaman bu, belirli tabuların neden olduğu yanlış bilgilerden kaynaklanmaktadır.
Utanç, korku ve kadın bedenine dair cehalet, herhangi bir kadının vücudunun gerçekte nasıl çalıştığını öğrenmesini engelleyebilir.
Bu nedenle adet görmeyle ilgili temel mitleri ve yanlış anlamaları derinlemesine incelemeye karar verdik. Onları aşağıda keşfedin!
Adet dönem mitleri ve yanlış anlaşılmalar
Sevilla Üniversitesinden (İspanya) bir ekip tarafından yürütülen bu çalışma, kulaktan dolma bilgilerin birçok adet dönemi mitleri ve yanlış anlaşılmadan sorumlu olduğuna dikkat çekti. Bunlardan biri, birçok kadının sağlığa zararlı olabileceğini düşündüğü için banyo yapmak veya yıkanmak için su kullanmayla ilgili korkusudur.
Aslında, Balear Adaları Üniversitesinde (İspanya) yapılan başka bir araştırma, adet döngüsünün tarih boyunca kadın aktivitesini zayıflatıcı ve sınırlayıcı bir faktör olarak kabul edildiğini gösteriyor.
Bu inançların çoğunun, adet döngüsünün işleyişi veya kadın bedeninin kendisi hakkında kesin bir bilgi olmadığında ortaya çıktığını vurgulamamız gerekiyor. Birçok kadın kendilerine ne olduğunu anlamaya çalışmak için yalnızca kulaktan dolma bilgilere sahiptir.
İşte en yaygın adet dönemi mitleri ve yanlış anlaşılmalar. Ayrıca, haksız korkularınıza veda edebilmeniz için her birini biraz detaylı açıklayacağız.
1. Adet döngüleri aynıdır
Yanlış! Adet döngüsü, genellikle 28 ila 30 gün arasında değişebilen bir periyodikliktedir ve üç ila beş gün sürer. Bununla birlikte, bazı kadınların daha uzun döngüleri vardır. Yaşlandıkça, kadınların adet döngüsü 25 güne kadar kısalabilir.
2. Adet dönemindeyken hamile kalamazsınız
Bu, istenmeyen gebeliklere yol açabileceği için çok tehlikeli olabilecek yanlış bir anlaşılmadır. Regl döneminde de hamile kalabilirsiniz, bu nedenle seks yapacaksanız doğum kontrol yöntemi kullanmayı unutmayın.
Aynı şey CYBH’ler için de geçerli. Adet döneminiz boyunca, diğer günlerde olduğu gibi bulaşma riski vardır. Bu nedenle önlem almanız gerekir.
3. Kadınlar adet dönemlerinde egzersiz yapmamalıdır
Bu tamamen yanlıştır. Aksine, formda kalmanıza ve bu rahatsız edici günlerle aktif olarak başa çıkmanıza yardımcı olduğu için, adet döneminiz boyunca fiziksel aktivite yapmak sağlıklıdır.
Egzersiz yapmak, sadece kadının kendini iyi hissetmediği veya çok zayıf olduğu durumlarda kontrendikedir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Pedler Kadın Sağlığına Yararlı mı, Zararlı mı?
4. Kanın pıhtılaşmasına neden olacağı için bir kadın adet döneminde banyo yapmamalıdır
Bu başka bir yanlış efsanedir. Adet döneminde banyo yaparsanız olan tek şey kanamanızın bir anlığına durabilmesidir ancak, bunun nedeni kan damarlarının sıcaklık nedeniyle daralmasıdır.
Banyodan veya duştan çıkar çıkmaz adetiniz yeniden başlayacaktır.
5. Arkadaşlarınızla çok vakit geçirirseniz adetleriniz senkronize olur
Birçok insan buna inansa da, henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu fikir, psikolog Martha McClintock’un 1971 yılında önermesinden sonra ortaya çıktı. Çalışması kesinlik kazanmamış olsa da Martha senkronizasyonun feromonların varlığından kaynaklandığına inanıyordu.
Daha sonra, diğer araştırmacılar, Zhengwei Yang ve Jeffrey C. Schank, araştırmaya devam ettiler, ancak McClintock’un teorisini destekleyecek hiçbir kanıt bulamadılar. Bu nedenle, bu gerçekleştiğinde, bunun sadece şansa bağlı olduğu sonucuna vardılar.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Düzensiz Regl Olmanın 6 Sebebi
Diğer adet dönem mitleri ve yanlış anlaşılmaları
Yukarıda bahsettiğimiz mitlere ve yanılgılara ek olarak başka mit ve yanlış anlaşılmalar da sadece kadınları korkutur ya da daha kötüsü “kirli” hissettiriyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Regl dönemindeki bir kadın cünüp ve kirlidir. Yanlış!!!!
- Menstrüasyon bir temizlik sürecidir. Bu başka bir efsanedir, çünkü menstrüasyon, hamilelik yokluğunda endometriyal dokunun yenilenmesini sağlar. Bu doku hamilelik durumunda bir sonraki döngüde döllenmiş bir yumurtayı almak için yenilenir.
- Bir kadın adet döneminde saçlarını yıkamamalıdır. Yanlış!
- Bir kadın adet görüyorsa mayonez bozulur. Bu da başka bir yanlış anlamadır. Regl dönemindeki bir kadın istediği sosları ve diğer tarifleri pişirip hazırlayabilir.
- Menstrüasyon, hamilelik olmadığı için “hayal kırıklığına uğramış bir rahmin ağlamasıdır”. Bu yanlış efsane, onlarca yıl önce birçok Fransız doktor tarafından yayıldı. Gerçeklerden daha uzak bir şey olamazdı!
- Regl dönemindeki bir kadın yumurta yiyemez, süt veya limon suyu içemez. Yanlış!
- Bir kadın regl dönemindeyse ayak tabanlarına dokunmamalıdır. Bu tamamen yalan!
Kadın olmak bir hediyedir, bu yüzden onun hiçbir kısmından asla utanmayın
Bu konuda birçok adet dönemi miti ve yanlış anlaşılması vardır. Ne yazık ki, kadınlar kulaktan kulağa aktarıldığı için bu yanlış bilgilerden bazılarına inandılar. Bu kendilerini güvensiz hissetmelerine neden oldu.
Tıptaki ilerlemeler sayesinde artık bu mitlerin ve yanlış anlaşılmaların tam da böyle olduğunu biliyoruz: nesilden nesile aktarılan kulaktan dolma efsaneler.
Kendinize değer verin ve cinsiyetçi, yanlış bilgilerin sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Kadın olmanın, kutlamanız ve saygı duymanız gereken bir hediye olduğunu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bosch-Fiol, E., Ferrer-Pérez, V. A., & Manassero-Mas, M.-A. (1993). Creencias sobre la menstruacion: Analisis historico y situacion actual. Revista de Historia de La Psicologia.
- Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
- Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
- Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P.-, Hernández-Aguirre, H. P., Jiménez-Robayo, S. P., & Pardo-Lugo, J. C. (2012). Menstruation in history. Investigación y Educación En Enfermería.
- Pérez, R., Ferreres Traver, A., Hernández Baeza, A., Gadea Domenech, M., González Durán, E., & Navarro, N. (1995). Efectos de la información acerca del ciclo menstrual sobre las actitudes hacia la menstruación. Psicothema.